О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Інтелектуальні системи та прикладна лінгвістика»


[Лідія Поврозна, студентка групи ІФ-89]
#13-14 от 23.06.2011

Історія розвитку лінгвістики як науки характеризується переважною увагою до фундаментальних теоретичних досліджень. Наш прагматичний час зумовив активізацію досліджень у сфері практичного застосування накопичених лінгвістичних досягнень і, відповідно, активний розвиток такої лінгвістичної науки, якою є прикладна лінгвістика. З функціональної точки зору прикладна лінгвістика може бути визначена як академічна дисципліна, в якій цілеспрямовано вивчаються і розробляються способи оптимізації різних сфер функціонування мовної системи, а також взаємозв’язок з іншими науками. Така наукова дисципліна, як прикладна лінгвістика ще не набула відчутного поширення серед вищих навчальних закладів України. Навчатися за спеціальністю «Прикладна лінгвістика» сьогодні пропонує студентам кафедра інтелектуальних комп’ютерних систем факультету інформатики та управління НТУ «ХПІ». З ініціативи кафедри 7 квітня 2011 року вже втретє було проведено міжвузівську науково-практичну конференцію «Інтелектуальні системи та прикладна лінгвістика».

Приємно зазначити також, що кількість учасників конференції відчутно зростає з кожним роком. Дійсно, поряд із представниками нашого вузу своїми науковими надбаннями поділилися також учасники з Національного аерокосмічного університету «ХАІ» ім. М.Є. Жуковського, Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна та Харківського національного університету радіоелектроніки. Вперше гостем конференції став представник Харківської національної академії міського господарства професор К.О. Метешкін.

Н.В. Шаронова, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри інтелектуальних комп’ютерних систем привітала присутніх і висловила надію на подальший розвиток вже традиційної для нашої молодої кафедри науково-практичної конференції.

Відбулося нагородження переможців внутрішньовузівської олімпіади з «Прикладної лінгвістики». Ними стали студенти першого-четвертого курсів спеціальності «Прикладна лінгвістика» М. Чорна, Б. Білошицький, В. Терещенко та А. Лой.

Влучним було привітання доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української, російської мов та прикладної лінгвістики НТУ «ХПІ» В.В. Дубічинського. Своїм виступом за темою «Керунки прикладної лінгвістики» професор нагадав усім присутнім на конференції про широке коло завдань, які поставлені перед такою наукою, як прикладна лінгвістика.

З вітанням до учасників конференції звернулася також кандидат філологічних наук, професор, завідувач кафедри прикладної лінгвістики Національного аерокосмічного університету «ХАІ» ім. М.Є. Жуковського В.В. Рижкова та голова засідання доцент Н.Ф. Хайрова.

Огляд проблематики практично будь-якого прикладного напрямку, і, звичайно ж, й прикладної лінгвістики, виявляє у ньому також значну теоретичну складову. Учасники конференції у своїх доповідях розглянули як теоретичні аспекти, так і практичні здобутки своїх наукових досліджень. Першим був виступ професора ХНАМГ К.О. Метешкіна зі своєю монографією «Кибернетическая педагогика: лингвистические технологии в системах с интегрированным интеллектом», екземпляр якої він люб’язно подарував нашій кафедрі.

У конференції брали участь студенти усіх курсів, а робочими мовами були українська, російська та англійська, працювало дві секції. Дуже доречним став виступ студентки НАУ «ХАІ» ім. М.Є. Жуковського О. Сроколат на тему «Розвиток прикладної лінгвістики в Україні та на Харківщині: порівняльний аналіз».

Виступи у секції «Лінгвістичні технології та інтелектуальні системи» розпочалися з доповіді професора ХНАМГ К.О. Метешкіна на тему «Особливості моделювання знань викладача інтернет-технологіями». Учасники розглянули принципи інтелектуальної та автоматичної обробки текстів, поняття корпусної лінгвістики та її місця в Україні та за кордоном (Г. Герасимова, НАУ «ХАІ» ім. М.Є. Жуковського), поняття декларативних та процедурних знань в експертній системі персоніфікації даних (В. Іванющенко, НТУ «ХПІ»), різноманітність пошукових систем та їхнє майбутнє (О. Дашкевич, НТУ «ХПІ»). Було проаналізовано методи шифрування текстів у криптографічних системах (Л. Поврозіна, НТУ «ХПІ»).

Доповідачам вдалося ознайомити слухачів не тільки з теоретичними аспектами прикладної лінгвістики, але й з її реальними практичними проблемами, зокрема було представлено розробку електронного словника синонімів (К. Кисла, НТУ «ХПІ»); розробку програмного забезпечення для вивчення граматики англійської мови (Я. Прогляда, НТУ «ХПІ») та ще багато особливостей розробки інтелектуальних систем та аспектів прикладної лінгвістики.

У другій секції конференції, яка мала назву «Мовознавство та прикладна лінгвістика», було зроблено огляд перекладних електронних словників (Ю. Цибізова, НТУ «ХПІ»), було розглянуто особливості морфологічного аналізу прикметників української мови (А. Савостеня, НТУ «ХПІ»). Також було висвітлено особливості вивчення іноземних мов і запропоновано вирішення цього питання у виступах І. Варешнюка, А. Лой (НТУ «ХПІ»), Ю. Шкарупової та Д. Хвостової (НАУ «ХАІ» ім. М.Є. Жуковського).

Свої доповіді більшість учасників супроводжувала медіа-презентацією для більш глибокого сприйняття матеріалу аудиторією. Усього на розсуд аудиторії було запропоновано 27 доповідей. Звісно ж, усіх учасників конференції було відзначено заохочуваними призами кафедри інтелектуальних комп’ютерних систем.

Безперечним підтвердженням успіху будь-якого заходу є позитивні відгуки її учасників. Так студентка кафедри інтелектуальних комп’ютерних систем НТУ «ХПІ» Ю. Цибізова зауважила: «…В подобной конференции я принимала участие первый раз. Удивили и обрадовали количество желающих выступить по самым различным направлениям прикладной лингвистики, уровень подготовки участников. Конференция прошла в дружественной приятной атмосфере, все её участники получили ценный опыт и знания, а также вдохновение для проведения дальнейших исследований…»

Цьогорічна конференція підтвердила чудову традицію проведення науково-технічних конференцій з прикладної лінгвістики студентами та викладачами нашого університету та гостями з інших вузів.

Організатори конференції сподіваються і надалі влаштовувати такі форуми для всіх, хто відчуває зацікавленість у сфері прикладної лінгвістики та інтелектуальних комп’ютерних систем. Побажаємо їм творчої наснаги, і сподіваємося, що наступного року у стінах нашого університету зберуться ще більше бажаючих поділитися своїми науковими надбаннями!

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет