О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

V Міжнародна наукова конференція «Проектування інженерних і наукових застосувань у середовищі MATLAB»


[С. Іглін, секретар Оргкомітету конференції, професор кафедри прикладної математики]
#13-14 от 23.06.2011

V Міжнародна наукова конференція «Проектування інженерних і наукових застосувань у середовищі MATLAB»

відбулася 11–13 травня в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут». Її організаторами були наш університет, Московський державний університет друку і компанія Softline – дистриб’ютор ліцензійного програмного забезпечення, у тому числі й математичного пакету MATLAB. Інформаційну підтримку надав освітній портал Exponenta, на ньому знаходиться офіційний сайт конференції: http://matlab2011.exponenta.ru.

Історія конференцій з MATLAB налічує вже майже десятиріччя. Перші дві відбулися в 2002 та 2004 роках у Москві в Інституті проблем управління ім. В. О. Трапезнікова Російської академії наук. Їх організацією займався автор численних книг з MATLAB і популяризатор цього пакету В. Г. Потьомкін. Далі географія була розширена: III конференція відбулася в 2007 році в Санкт-Петербурзькому державному університеті, а IV – в 2009 році в Астраханському державному університеті. Ці чотири наукові форуми мали статус відкритих загальноросійських. П’ята конференція вперше залишила межі Російської Федерації.

На фото В. Русиновського члени Програмного та Організаційного комітетів конференції (зліва направо): доцент С. О. Силантьєв (ДВНЗ КНЕУ ім. В. Гетьмана, Київ, Україна); доцент І. Є. Ануфрієв (СПбДПУ, Санкт-Петербург, Росія); професор Є. В. Нікульчев (проректор ЗДПА МФ РФ, Москва, Росія), науковий секретар конференції; професор І. Є. Веремей (зав. кафедри СПбДУ, Санкт-Петербург, Росія); професор О. С. Куценко (зав. кафедри НТУ «ХПІ», Харків, Україна); професор В. П. Северин (НТУ «ХПІ», Харків, Україна); професор С. П. Іглін (НТУ «ХПІ», Харків, Україна), секретар Оргкомітету; доцент Г. М. Рогачов (ДОУ ВПО «СамДТУ», Самара, Росія).

На цьогорічну були подані 68 доповідей. Географія учасників охоплювала Москву і Санкт-Петербург, Київ і Харків, Самару, Іваново, Вінницю, Володимир, Хабаровськ, Бєлгород, Донецьк, Петропавловськ-Камчатський та інші міста. За традицією, що склалася, матеріали конференції були видані не в паперовому вигляді, а записані на CD.

У своєму рішенні Програмний комітет відзначив високий науковий рівень представлених доповідей, їх практичну спрямованість, використання пакету MATLAB та його розширень у різних галузях науки, промисловості, технологій і освіти. Безперечним плюсом конференції є участь у ній великої кількості молодих вчених, аспірантів, студентів. Ті, хто не змогли приїхати до Харкова, працювали з нами заочно.

На заключному пленарному засіданні учасники конференції ухвалили рішення продовжити традицію проведення конференцій MATLAB раз на два роки. Наступну – VI – вирішено провести в 2013 році в Москві на базі Загальноросійської державної податкової академії Міністерства фінансів РФ. Також вирішено відновити видання науково-практичного журналу, присвяченого використанню математичних пакетів для розв’язання наукових, практичних і освітніх задач. Кращі доповіді будуть опубліковані в цьому журналі.

На думку учасників конференції, актуальною є задача консолідації співтовариства користувачів MATLAB, які зараз розкидані на різних форумах, блогах і соціальних мережах.

Науковий секретар конференції, проректор з інформатизації ЗДПА МФ РФ д. т. н., професор Є. В. Нікульчев запропонував запровадити на наступній конференції практику інтерактивної участі доповідачів, що з різних причин не зможуть приїхати та взяти участь у роботі конференції особисто. Учасники конференції відвідали Музей історії нашого університету, де з великою зацікавленістю прослухали виступ його директора А. В. Бистриченко; оглянули пам’ятні місця Харкова.

Оргкомітет висловлює подяку студентам групи ІФ-57а, які взяли на себе всю технічну роботу з обслуговування конференції.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет