О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Нехай доля і надалі буде прихильною до Вас!


[Колектив кафедри загальної та неорганічної хімії]
#11-12 от 19.05.2011

Важко уявити, що ця молода, енергійна, чарівна і завжди щиро усміхнена жінка, вже доктор наук, професор, відзначає свій ювілей. Яскравий представник династії хіміків-технологів, онука відомого вченого, Марина Віталіївна Ведь увесь свій життєвий шлях зв’язала з нашим університетом. Закінчивши кафедру технічної електрохімії з відзнакою, вона присвятила всю свою енергійну натуру та обдарованість науковій діяльності. У 1990 році захистила кандидатську дисертацію, у 1994 р. стала доцентом кафедри загальної та неорганічної хімії, а з 2009 року, захистивши докторську дисертацію, – професором тієї ж кафедри. Найбільшим своїм недоліком Марина Віталіївна сама вважає невміння працювати аби як. За яку б роботу не бралася – підготовка нових курсів лекцій та лабораторного практикуму, наукові дослідження, керівництво аспірантами, організація та проведення наукових конференцій – все вона робить швидко, якісно, професійно, але в той же час весело, натхненно, з добрим настроєм. Своєю енергією та цілеспрямованістю заряджає оточуючих і, в той же час, відчуває відповідальність за кожного студента, аспіранта, здобувача. М. В. Ведь разом зі своїми колегами-електрохіміками і однодумцями сформувала працездатний науковий колектив, якому під силу вирішення будь-яких проблем сучасної електрохімічної технології, зокрема створення новітніх матеріалів і покриттів – наноструктурних і синергетичних, з високою абразиво- і зносостійкістю, каталітичними і магнітними властивостями, активних діелектриків і надпровідних сполук, а ще й застосування сучасних засобів штучного інтелекту для моделювання складних електрохімічних систем, і створення електрохімічних засобів корозійного моніторингу та багато чого, що відбиває багатогранність її таланту.

За роки кропіткої, наполегливої праці Марина Віталіївна набула авторитету науковця та педагога не тільки в нашому університеті, але й серед української та європейської наукової спільноти, який не можна заробити ніякими посадами та чинами. Наукові розробки за її участю були відзначені золотими медалями на Міжнародному салоні винаходів і нових технологій в 2007 р. (Харків) і 2010 р. (Севастополь), та нагороджені відзнакою ДП «Український інститут промислової власності» (Укрпатент). Тільки за останній рік під її керівництвом успішно захищено дві кандидатські дисертації, вона керує підготовкою ще двох аспірантів і здобувачів, які добре знають, що з цим керівником їм гарантований успіх. М. В. Ведь не тільки активний учасник міжнародних конференцій, з чиїми працями якої знайомі науковці багатьох країн, автор близько 400 публікацій та 40 патентів і авторських свідоцтв на винаходи, а й один з організаторів наукових форумів – IV з’їзду електрохіміків України, декількох виїзних сесій Наукових рад з проблем «Електрохімія» та «Неорганічна хімія» НАН України, один з фундаторів «Молодіжних електрохімічних форумів». Вона плідно працює в складі вченої ради факультету, спеціалізованої вченої ради НТУ «ХПІ» та наукової ради з проблеми «Електрохімія» НАНУ.

Творча особистість, невтомний працівник, неперевершений майстер імпровізації та іскрометного гумору, Марина Віталіївна вміє зацікавити студентів, викликати бажання вчитися, особистим прикладом надихає на досягнення поставленої мети. Серед колег заслужену повагу викликає її вміння використовувати нестандартні методи організації навчального процесу і вирішення наукових проблем. Вона є співавтором трьох підручників (з неорганічної хімії, основ теорії корозії та захисту металів, хімії рідкісних і розсіяних елементів), декількох навчальних посібників та монографії. Такими вражаючими досягненнями М. В. Ведь зобов’язана своєму ставленню до роботи, як до особистої справи, вона твердо переконана, що в неї треба вкласти час, зусилля і вміння, душу та іноді навіть кошти, і тільки за цих умов отримати очікуваний результат. Високий естетичний рівень цієї людини відчувається у всьому: красі наукових рішень, друкованого слова, оселі, зовнішньому вигляді.

Крім того, Марина Віталіївна щаслива дружина, мати і тепер вже молода і красива бабуся. В неї досить енергії, щоб піклуватися, наділяти ласкою, добротою, увагою свою родину і друзів. Надійна людина, яка завжди перша прийде на допомогу, зможе знайти ефективне розв’язання будь-яких проблем.

У цей святковий день бажаємо Марині Віталіївні творчого натхнення та нових успіхів! Нехай доля і надалі буде прихильною до Вас, даруючи удачу, родинний затишок та вірних друзів!

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет