О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Травень переможний


#11-12 от 19.05.2011

Рік тому ми святкували 65-річчя Великої Перемоги у Великій Вітчизняній війні. За цей невеликий відрізок нашої історії, на жаль, порідшали ряди ветеранів, – тих, хто у складний для Вітчизни час став на її захист. Тих, хто у далекому 45-му зустрів Перемогу в окопах, на кораблях, у літаках в небі і, на жаль, на руїнах рідних міст і сіл…

5 травня біля Меморіалу Слави нашого вузу відбувся урочисто-траурний мітинг, присвячений 66-й річниці Перемоги. Як і в минулі роки, сюди прийшли проректори, декани, завідувачі кафедр, співробітники та студенти-політехніки. Але головними учасниками цього урочистого заходу стали ветерани. Лише чотири герої – учасники бойових дій – зараз працюють у ХПІ. Це професор В. Т. Долбня, голова Ради ветеранів НТУ «ХПІ» професор А. І. Христофоров, технік П. А. Авілов та старший науковий співробітник М. В. Чопенко. Разом із ними громадськість університету вшановувала учасників Великої Вітчизняної війни – тих, хто ще підлітками працювали на оборону, наближаючи День перемоги.

Проникливими й емоційними були виступи ректора НТУ «ХПІ» Л. Л. Товажнянського, голови Ради ветеранів вузу А. І. Христофорова. Не менш хвилюючим був святковий концерт, де студенти виконали воєнні пісні, читали вірші.

Почесним гостем мітингу була ветеран війни, учасник бойових дій, колишній директор Музею історії ХПІ В. В. Акімова. Від усіх ветеранів війни вона подякувала ректоратові та колективу університету за увагу, з якою вони ставляться до учасників і живих свідків трагічних подій 1941–1945 років. «Ми, ветерани Великої Вітчизняної, – відзначила Віра Володимирівна, – завжди відчуваємо повагу співробітників університету. Мені дуже приємно бачити сьогодні біля Меморіалу молодь, яка так уважно слухає наші спогади. У багатьох студентів я бачу сльози на очах, адже в ту страшну війну воювали їх діди та прадіди».

Завершився мітинг традиційним покладанням квітів до Меморіалу Слави.

Вшанували ветеранів і наші спортсмени, які взяли участь у легкоатлетичній естафеті на території університету. Її переможцями стали студенти ІТ факультету, 2 місце у спортсменів КІТ факультету, 3-є – у БФ.

І. Гаєвий

Фото В. Русиновського

 

Ми знову прийдемо до вічного вогню,
Рокам ніколи пам’яті не стерти
Про тих, хто пережив страшну війну,
І тих, хто залишивсь в обіймах смерті.


Ми знову прийдемо до вічного вогню...
Із нами прийдуть і онуки й діти,
Щоб ветеранам до землі вклонитись,
Щоб вшанувати їхню сивину.


Нехай Господь дарує їм літа,
Тепло і затишок, щасливі дні безхмарні.
Нехай щороку зелень молода
Встеляє килимом стежки у завтра.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет