О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Згадаємо всіх поіменно


[За матеріалами Музею історії НТУ «ХПІ»]
#10 от 28.04.2011

До 65-річчя Перемоги

Шановні читачі «Політехніка»! Ми закінчуємо публікацію рубрики, яку наша газета вела протягом року, що минув від 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У ній поіменно згадані політехніки, чиї прізвища викарбувані на плитах Меморіалу Слави НТУ «ХПІ». Ці люди – студенти, викладачі, співробітники Харківського політехнічного, чиє навчання та мирну працю перервала жорстока війна. Вони першими потрапили в її пекельне горнило і назавжди залишилися молодими. Вклонімося їм сьогодні – нашим ровесникам, що захистили життя багатьох поколінь.

Шевченко Тарас Григорович народився у 1922 році у с. Дуднецьке Київської області. У серпні 1940 року він був зарахований до Харківського електротехнічного інституту без вступних іспитів як відмінник середньої школи.

У серпні 1941 року Т. Г. Шевченко, студент другого курсу, був призваний до лав Радянської Армії. З перших днів Великої Вітчизняної війни він хоробро і мужньо бився з німецько-фашистськими загарбниками.

У січні 1944 року рядовий Т. Г. Шевченко в одному з боїв пропав без вісті.

Шевчик Василь Іванович народився у 1920 році в Макіївському районі Сталінської області (Донбас). У 1938 році він став студентом Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова. Студент третього курсу, комсомолець В. І. Шевчик у грізному 1941 році пішов на фронт та у лавах доблесної Радянської Армії мужньо і хоробро бився з німецько-фашистськими загарбниками.

У лютому 1943 року в одному з боїв рядовий В. І. Шевчик пропав без вісті.

Шило Анатолій Миколайович народився у 1918 році в м. Ленінград (нині Санкт-Петербург). У 1936 році він вступив до Харківського механіко-машинобудівного інституту. 28 червня 1941 року захистив дипломний проект з оцінкою «відмінно».

Лейтенант А. М. Шило в перші дні Великої Вітчизняної війни пішов на фронт, командував підрозділом винищувально-протитанкової артилерії. Він загинув у бою 11 квітня 1945 року біля озера Балатон, звільняючи народи Європи від фашистського поневолення. Похований з військовими почестями на міській площі м. Секешфехервар (Угорщина).

Шиндеров Володимир Борисович народився у 1919 році. У червні 1941 року студент четвертого курсу Харківського механіко-машинобудівного інституту В. Б. Шиндеров призивається до лав Радянської Армії.

17 серпня 1942 року він, командир взводу 648 окремого танкового батальйону, загинув у бою на Сталінградському напрямку під містом Калач. Похований у селі Ново-Григор’євському Волгоградської області.

Шинкарьов Борис Всеволодович народився у 1917 році в м. Челябінськ. У 1939 році він вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова.

З перших днів Великої Вітчизняної війни студент Б. В. Шинкарьов мужньо та хоробро б’ється з німецько-фашистськими загарбниками у лавах Радянської Армії.

20 вересня 1943 року помічник командира взводу 22 Гвардійського кавалерійського полку 5 Гвардійської кавалерійської дивізії старший сержант Б. В. Шинкарьов у боях за честь, свободу і незалежність Батьківщини героїчно загинув.

Він похований на південній околиці с. Круглово Смоленської області.

Шумаков Степан Костянтинович народився у 1910 році. У 1938 році вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова. З перших днів Великої Вітчизняної війни студент третього курсу С. К. Шумаков вступив до лав Радянської Армії і мужньо бився проти німецько-фашистських поневолювачів.

У 1941 році в одному з боїв на західному фронті командир взводу 120 артилерійського полку молодший лейтенант С. К. Шумаков пропав без вісті.

Шумський Олександр Миколайович народився у 1910 році. Працював майстром учбово-експериментальних майстерень Харківського механіко-машинобудівного інституту, вчився на 1 курсі вечірнього відділення цього ж інституту.

Гвардії майор О. М. Шумський, агітатор 57 Гвардійської танкової бригади пропав без вісті 24 квітня 1945 року.

Епштейн Олександр народився у 1921 році в Харкові. Вступив до Харківського механіко-машинобудівного інституту у 1939 році. У тому ж році він був призваний до лав Радянської Армії. Був курсантом Полтавського танкового училища. Офіцер О. Епштейн прибув до частини, що дислокувалася в Білорусі, на межі з Польщею. З перших днів Великої Вітчизняної війни він на фронті командує танковим взводом.

13 серпня 1941 року лейтенант О. Епштейн пропав без вісті.

С. С. Епштейн народився у 1920 році. Навчався у середній школі № 49 м. Харкова. Вступив до ХММІ. Інших відомостей про нього немає.

А. Б. Юзовицький. В архіві про нього відомостей немає.

Юрченко Сергій Павлович народився у 1921 році в м. Миколаїв. Член ВЛКСМ з 1938 року. До Харківського електротехнічного інституту він був зарахований 30 серпня 1940 року. Віроломний напад фашистської орди на нашу Батьківщину перервав навчання студента С. П. Юрченка. У липні 1941 року він був призваний до Радянської Армії та в її лавах мужньо і хоробро бився з ненависним ворогом.

21 листопада 1941 року рядовий 656 артилерійського полку 216 стрілецької дивізії С. П. Юрченко пропав без вісті.

Яриш Микола Андрійович народився у 1914 році у м. Керч. Член ВКП(б) з 1940 року. Студент третього курсу Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова М. А. Яриш пішов на фронт. Мужньо і хоробро бився він з німецькими поневолювачами. 16 вересня 1942 року командир роти 22 окремої стрілецької бригади М. А. Яриш героїчно загинув за свободу і незалежність соціалістичної Батьківщини.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет