О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Згадаємо всіх поіменно


[За матеріалами Музею історії НТУ «ХПІ»]
#8-9 от 15.04.2011

До 65-річчя Перемоги

Згадаємо всіх поіменно
(Продовження. Початок у № 4 2010 р.)

Хортіков Володимир Іванович народився у 1911 році у с. Коломак Харківської області.

До Харківського електротехнічного інституту він був зарахований 26 серпня 1939 року, а вже 8 лютого 1940 року пішов до лав Радянської Армії.

Молодший лейтенант В.І. Хортіков, командир кулеметного взводу 548 стрілецького полку 110 стрілецької дивізії в числі перших вступив у боротьбу з німецько-фашистськими поневолювачами. В одному з боїв у вересні 1941 року він пропав без вісті.

Чегринець Андрій Степанович народився у 1920 році в с. Грунь Груньського району Сумської області.

У 1938 році він, як відмінник десятирічки, без вступних іспитів став студентом Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С.М. Кірова.

29 липня 1941 року студент третього курсу А.С. Чегринець призивається до Радянської Армії та в її лавах мужньо і хоробро бореться проти фашистської навали. 18 жовтня 1943 року начальник штабу дивізіону 323 артилерійського полку капітан А.С. Чегринець героїчно загинув.

Черняєв Григорій Іванович народився у 1914 році. З 1937 року він працював старшим препаратором, а потім механіком лабораторії високого тиску Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С.М. Кірова.

1 липня 1941 року Г.І. Черняєв був призваний до лав Радянської Армії, за мужність і героїзм він був нагороджений орденами «Вітчизняної війни» 1 ступеня та «Червоної Зірки».

19 серпня 1943 року Г.І. Черняєв, командир гвардійського танкового підрозділу, був смертельно поранений у бою під містом Ахтирка та помер від ран.

Поховали вірного сина Вітчизни в с. Сінне Богодухівського району Харківської області.

Черняков Давид Вульфович народився у 1919 році у Харкові. Член ВЛКСМ з 1934 року.

У 1936 році він закінчив середню школу і вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С.М. Кірова. Був комсоргом, профгрупоргом, членом курсового бюро комсомолу, редактором стінгазети.

У грізні дні Великої Вітчизняної війни студент п’ятого курсу Д.В. Черняков пішов на фронт захищати Вітчизну від фашистської навали.

Помічник командира 204 окремої роти хімзахисту з технічної частини 156 стрілецької дивізії, воєнтехнік 2 рангу Д.В. Черняков пропав без вісті 18 травня 1942 року.

Шаржадьян Амбарцум Артемович народився в 1920 році в м. Анапа Краснодарського краю в сім’ї робітників. Закінчив середню школу № 5 м. Авдєєвка та вступив до ХЕТІ 25 серпня 1938 р. без випробувань, як відмінник десятирічки.

Інших відомостей про нього немає.

Шащенко Василь Петрович народився у 1924 році в с. Реп’яхівка Курської області. Член ВЛКСМ з 1940 року. В цьому ж році він з відзнакою закінчив середню школу № 1 в м. Кривий Ріг та був зарахований на перший курс Харківського електротехнічного інституту без вступних іспитів. Вчився на «відмінно» і «добре». Ударник навчання 1 і 2 семестрів.

У суворі роки Великої Вітчизняної війни студент В.П. Шащенко у лавах Радянської Армії мужньо і хоробро б’ється з ворогами, захищаючи честь, свободу і незалежність Батьківщини. В одному з боїв у серпні 1944 року рядовий В.П. Шащенко пропав без вісті.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет