О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Нових звершень і перемог!


[Ректорат Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»]
#8-9 от 15.04.2011

6 квітня громадськість нашого університету, представники наукових установ і промислових підприємств України та Харкова, зарубіжні партнери вітали з нагоди 60-річчя проректора НТУ «ХПІ» з наукової роботи, Заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України, доктора технічних наук, професора Андрія Петровича Марченка.

Відомий вчений, талановитий керівник і щирий патріот Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», А. П. Марченко, прийшовши 17-річним студентом до ХПІ, протягом усього життя доводить свою відданість університету, присвячує йому непересічні здібності і натхненну працю.

З дипломом інженера-механіка Андрій Марченко розпочав свою трудову біографію на виробництві, де яскраво проявилися його громадянські й лідерські якості, що дозволили йому працювати майстром цеху а згодом очолювати Орджонікідзевський райком комсомолу. Повернувшись на рідну кафедру «Двигуни внутрішнього згоряння», Андрій Петрович із властивою йому енергійністю і високою відповідальністю захопився науковими дослідженнями, що велися в цьому висококваліфікованому творчому колективі, та в досить короткий термін захистив кандидатську й докторську дисертації, став доцентом, а згодом і професором, керівником кафедри, яка його виховала.

Протягом 10 років він очолює кафедру, колектив якої гідно продовжує й розвиває наукові традиції своїх попередників. Наукова спільнота галузі високо цінує фундаментальні і прикладні дослідження професора А. П. Марченка для перспективних вітчизняних автотракторних ДВЗ, особистий внесок у створення технічного проекту тепловозного дизеля Д-80, підготовку кандидатів і докторів наук та ін.

Проректор А. П. Марченко є ініціатором укладання ряду важливих міжнародних договорів із провідними університетами й підприємствами моторобудівної галузі, завдяки його зусиллям і авторській участі 6-томний підручник «Двигуни внутрішнього згоряння» із грифом МОН України відзначений Державною премією України. Перу ювіляра належать 3 монографії, понад 200 наукових праць, більш як 50 свідоцтв на винаходи. Під його керівництвом підготовлені й захищені 12 кандидатських та 2 докторських дисертації.

Посаду проректора НТУ «ХПІ» з наукової діяльності професорові А. П. Марченку довелося обійняти в умовах проблем і труднощів початку 2000-х років. Разом з ректоратом, колегами по науково-дослідній частині університету він наполегливо шукав і знаходив нові форми організації вузівської науки і підвищення її ефективності. Багато в чому завдяки його зусиллям потенціал нашого університету як крупного, багатопрофільного наукового центру, незважаючи на всі труднощі перших пострадянських років, був не лише збережений, а й примножений. Праця Андрія Петровича Марченка значною мірою сприяла активізації співпраці наукових колективів НТУ «ХПІ» з академічною і галузевою наукою. Сьогодні університет підтримує міцні творчі зв’язки з 20 установами НАН України, 9 – галузевих академій і 8– АПН України. Повсякденна організаторська робота проректора А. П. Марченка дозволила значно збільшити обсяг держбюджетної та госпдоговірної тематики в університеті, який зараз перевищує 25 млн. грн.

Як проректор, він багато робить для сприяння розвитку 40 наукових шкіл НТУ «ХПІ» – як традиційних, так і нових. З року в рік зростають показники їх наукової діяльності – кількість отриманих патентів, фахових наукових видань, наукових конференцій. Показником підвищення рівня наукових досліджень в університеті є також державна оцінка досягнень політехніків, чиї розробки протягом останніх 10 років відзначені 12 Державними преміями України, 5 Преміями Президента України молодим вченим університету, 2 преміями НАН України. У всіх цих успіхах велика частка праці Андрія Петровича Марченка, його творча енергія, любов до рідного університету.

Творчі здобутки і заслуги професора А. П. Марченка перед вищою школою, наукою високо оцінені на державному рівні – він є академіком Академії наук вищої школи України, лауреатом нагороди Ярослава Мудрого цієї ж академії, отримав звання Заслуженого діяча науки і техніки України, обраний заступником голови Ради проректорів з наукової роботи вищих навчальних закладів України.

Про високий авторитет професора А. П. Марченка у наукової громадськості свідчить його праця як головного редактора науково-технічного журналу «Двигуни внутрішнього згоряння» та члена редколегії російського наукового журналу «Известия высших учебных заведений. Машиностроение».

Своє 60-річчя Андрій Петрович зустрічає в розквіті сил і можливостей, у чудовому колективі однодумців. Кілька поколінь випускників вдячні йому за безліч енергії й зусиль, вкладених у їх навчання й виховання.

Вітаючи Андрія Петровича з ювілеєм, керівництво НТУ «ХПІ», колеги і друзі побажали йому нових звершень, творчих перемог і подальшого визнання його заслуг суспільством.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет