О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Неперервний зв’язок поколінь


[М. Михайлина]
#7 от 30.03.2011

На знімку В. Русиновського: завжди поряд з молодими науковцями відомі вчені – фахівці з багаторічним досвідом роботи: професори М. І. Рищенко, Л. Л. Брагіна, Г. Д. Семченко.

23–24 березня в НТУ «ХПІ» відбулася II Міжнародна конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Сучасні технології тугоплавких неметалевих і силікатних матеріалів», присвячена 85-річчю кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей. Науковці з Москви, Бєлгорода, Новочеркаська, Мінська, Харкова, Львова, Києва, Дніпропетровська виявили бажання взяти участь та подали свої доповіді.

Присутніх на пленарному засіданні привітав проректор професор Ю. Д. Сакара. Він нагадав учасникам конференції про те, що 125 років тому, коли створювався Харківський технологічний інститут, у ньому було лише два відділення, одне із яких – хімічне. Цю галузь науки розвивали вже в ХХ столітті академіки А. С. Бережной, В. І. Атрощенко. Підручники Василя Івановича Атрощенка, наприклад, перекладені багатьма мовами, у тому числі й китайською. «Мені приємно бачити в цій аудиторії молодь, яка вирішила присвятити своє життя науці», – відзначив проректор.

Про історію становлення кафедри розповів її завідувач професор М. І. Рищенко: «Ми пишаємося і нашими вчителями, і молодими вченими, разом продовжуємо співпрацю з науковцями ближнього і дальнього зарубіжжя, започатковану попередниками».

Актуальні, цікаві доповіді, присвячені енерго- та ресурсозбереженню, вдосконаленню технології виробництва силікатів, емалей, будівельної кераміки, звучали на пленарному засіданні. Виступали як науковці, відомі у своїй галузі, так і молоді вчені: президент асоціації емалювальників України, професор Л. Л. Брагіна, професор Г. Д. Семченко, аспіранти О. С. Хіта (НУ «Львівська політехніка»), В. В. Цовма, Л. О. Мельниковська, Д. Д. Нечипоренко (НТУ «ХПІ») та ін.

Далі конференція продовжила роботу в секціях: керамічні і вогнетривні вироби різного призначення; композитні і в’яжучі матеріали; передові технології скла та емалей; екологія, ресурсо- та енергозберігаючі технології.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет