О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вчений, Педагог, Людина


#4 от 24.02.2011

До 80-річчя професора В. О. Євстратова

У січні цього року виповнилося 80 років Віталію Олексійовичу Євстратову, колишньому завідувачу кафедри «Обробка металів тиском», доктору технічних наук, професору, Дійсному члену Української Академії Наук і просто чудовій людині.

Віталій Олексійович Євстратов працює в нашому університеті більше ніж півсторіччя. За цей час він пройшов шлях від студента до професора, завідувача кафедри.

Дитинство і шкільні роки майбутнього професора, доктора технічних наук припали на тяжкі воєнні та післявоєнні роки, але, незважаючи на всі труднощі, В. О. Євстратов закінчив харківську середню школу № 36 із золотою медаллю, а в 1956 році з відзнакою – металургійний факультет Харківського політехнічного інституту (ХПІ) за спеціальністю «Машини і технологія обробки металів тиском». По закінченні ХПІ здібного випускника запросили на кафедру «Обробка металів тиском» для викладацької роботи на посаді асистента. Потім молодий спеціаліст був відряджений на Харківський завод транспортного машинобудування ім. Малишева до ковальсько-штампувального цеху на дворічне стажування. За цей час Віталій Олексійович пройшов шлях від конструктора до керівника комплексної бригади механізації та набув виробничого досвіду.

У 1960 році В. О. Євстратов повернувся до ХПІ на посаду асистента кафедри ОМТ і одразу приєднався до науково-дослідної роботи. В 1966 році захистив кандидатську дисертацію, потім працював доцентом на кафедрі «Обробка металів тиском», продовжував займатися науковою та методичною роботою. В 1985 році В. О. Євстратова призначено на посаду завідувача кафедри обробки металів тиском Харківського державного політехнічного університету. Докторську дисертацію Віталій Олексійович захистив у 1988 році в спецраді Московського вищого технічного училища ім. Баумана, а в 1989 році отримав вчене звання професора.

Усі роки роботи в нашому університеті професор В. О. Євстратов не припиняв займатися науковою працею. Його наукові розробки у напрямі «Холодне об’ємне штампування та видавлювання» дозволили забезпечити підвищення якості деталей, скорочення витрат металу в 1,5–2 рази, підвищення продуктивності праці на 30–70 % та збільшення стійкості штампів у п’ять і більше разів. Роботи з видавлювання були впроваджені на підприємствах України та СРСР. У 1972 році В. О. Євстратов обраний головою Всесоюзної науково-технічної ради «Холодне об’ємне штампування та видавлювання» НТТ МАШПРОМ СРСР. За міжнародною програмою «Project of Industrial Cooperation between Canada and Ukraine» професор В. О. Євстратов ділився досвідом з колегами у провідних канадських університетах Торонто, Гамiльтона та Ватерлоо.

Одночасно Віталій Олексійович велику увагу приділяв педагогічній та методичній діяльності. З 1966 по 1996 роки працював заступником голови методичної ради ХПІ. Багато часу приділяв створенню нових навчальних планів та навчанню молодих викладачів і аспірантів, читав для них лекції з педагогіки вищої школи. За час роботи в університеті підготував та прочитав 16 лекційних курсів. Віталій Олексійович підготував 21 кандидата та одного доктора технічних наук. З 2000 по 2003 роки входив до складу експертної ради ВАК України зі спеціальності 05.03.05 «Процеси й машини обробки тиском». З 1970 року по цей час був і є членом спеціалізованих рад із захисту кандидатських та докторських дисертацій у Харкові, Краматорську, Києві.

За високі досягнення в навчально-методичній, науково-дослідній та виховній роботі В. О. Євстратов у 1986 році був нагороджений Орденом Дружби Народів та у 1996 році удостоєний другої премії Міносвіти України, нагороджений дипломом та почесним знаком «Кращий викладач року». В. О. Євстратова обрано почесним професором Донбаської державної машинобудівної академії (Краматорськ).

Ім’я професора В. О. Євстратова відоме далеко за межами України, десятки його учнів працюють у країнах СНД, Європи, Африки, Далекого Сходу.

У творчому доробку ювіляра – три підручники та навчальних посібники з грифом Міносвіти, 5 монографій з технології видавлювання та конструювання штампів, 226 наукових статей, 37 авторських свідоцтв, 26 методичних посібників та вказівок, 5 стандартів з навчально-методичної роботи.

Професор В. О. Євстратов не припиняє своєї творчої діяльності. Тільки за останні декілька років він підготував підручники «Теорія пластичної деформації», «Теорія технічних систем», навчальний посібник «Підвищення стійкості штампів листового та об’ємного штампування», серію з шести книжок «Як навчитися навчатися», українсько-російсько-англійський тримовний тлумачний словник з оброблення металів тиском. І зараз він активно займається науковою роботою, публікує статті, керує роботою магістрів та аспірантів.

Віталій Олексійович Євстратов поєднує в собі якості вченого, педагога та доброї, порядної людини. Він дуже демократичний та доброзичливий у спілкуванні з колегами, студентами, до нього завжди можна звернутися за допомогою або порадою. Колеги й друзі ставляться до нього з глибокою повагою і любов’ю.

У день ювілею керівництво НТУ «ХПІ», колеги та учні вітали шановного Віталія Олексійовича Євстратова та бажали йому міцного здоров’я, благополуччя і творчого натхнення!

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет