О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Культура


[С. Землянська]
#4 от 24.02.2011

Культура

Що таке справді культурна людина? Серед інших складових відповіді на це питання є така: «Це людина з історичною пам’яттю, яка береже духовні й речові пам’ятки минулого, все те, що створили предки». Педагоги нашого університету, зокрема, кафедри етики, естетики та історії культури прагнуть виховати в кожного студента якості справжнього інтелігента. І роблять це не лише на лекціях, не обмежуються повчаннями, а залучають молодь до процесу вивчення й збереження харківської старовини, яка буквально тане на очах.

Доцент кафедри етики, естетики та історії культури М. М. Красиков – відомий на Слобожанщині етнограф, поет, автор, керує кількома семінарами (поза навчальним процесом), є ініціатором і учасником створення в університеті Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича.

Чергова справа, якою він захопив студентів, залучивши інших представників громадськості, – акція «Місто, яке ми втрачаємо».

 

Таємниці харківських двориків

Напередодні 2011 року у просторій залі кафедри етики, естетики та історії культури НТУ «ХПІ» відкрилася фотовиставка студентських робіт «Харківські дворики». Вона стала результатом першого міського студентського краєзнавчого конкурсу, що передбачав не тільки художню фотозйомку, але й історичне дослідження долі будинків та їх мешканців, а також написання есе про старий Харків.

Фото з проекту Тетяни Литвиненко та Марини Вороніної (ЕІМ-26) «Осколки старого Харькова» (вул. Демченка, 5а).

«Ініціатором конкурсу й головним організатором виступив Етнографічний музей «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ». Він уже понад три роки займається систематичною фото- та відеофіксацією старих вулиць Харкова, а у 2010-му провів фотоконкурс студентських робіт «Місто, яке ми втрачаємо», «героями» якого були будинки, кинуті напризволяще, – розповідає директор музею Михайло Красиков. – Співорганізаторами нового конкурсу стали Профком студентів НТУ «ХПІ», Східно-регіональний відділ Центру пам’яткознавства НАН України, історичний та філологічний факультети ХНУ ім. В. Н. Каразіна, Центр краєзнавства при ХНУ ім. В. Н. Каразіна, історичний факультет ХНПУ ім. Г. Сковороди, кафедра теорії та історії мистецтв Харківської державної академії дизайну та мистецтв, Українське товариство охорони пам’яток історії та культури, Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини».

Про резонансність події свідчить кількість учасників – 88 студентів з чотирьох вищих навчальних закладів міста (НТУ «ХПІ», ХНУ ім. В. Н. Каразіна, ХДАК, ХНПУ ім. Г. Сковороди). Усього на конкурс було подано 39 робіт (над одним проектом могли працювати до трьох осіб). 20 конкурсантів одержали дипломи переможців, 19 стали лауреатами, ті чи інші нагороди отримали всі учасники. Велику зацікавленість у конкурсі виявили політехніки – студенти М. Красикова: 76 п’ятикурсників машинобудівного факультету та факультету економічної інформатики та менеджменту, а також другокурсники електромашинобудівного факультету.

Фото з проекту Катерини Панченко (ЕМ-99), (вул. Кузнєчная, 23).

Фотовиставка розповідає як про дворики, пов’язані з визначними особистостями (такими, як Олексій Бекетов, Дмитро Багалій, Марк Бернес…), так і про начебто зовсім не «історичні» куточки нашого Харкова, однак сповнені не меншої загадковості й чарівності.

І можна лише приєднатися до думки онука О. М. Бекетова Федора Семеновича Рофе-Бекетова, який на відкритті виставки зазначив, що такі акції закликають не тільки студентство, а й усіх городян не бути байдужими до харківської старовини, яка буквально тане на очах.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет