О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Згадаємо всіх поіменно


[За матеріалами Музею історії НТУ «ХПІ»]
#4 от 24.02.2011

До 65-річчя Перемоги

Рєвзін Ізраїль Соломонович народився у 1920 році.

У 1938 році він – студент Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова, Сталінський стипендіат. Коли почалася війна, молодший лейтенант І. С. Рєвзін служив начальником хімічної служби 83 окремої морської стрілецької бригади. Брав участь у боях під Новоросійськом. Загинув у бою за Батьківщину 6 вересня 1942 року.

Роговенко Всеволод Олександрович народився у 1918 році в місті Зінькові Полтавської області. На перший курс Харківського механіко-машинобудівного інституту він був зарахований у 1936 році, а 27 червня 1941 року закінчив курс навчання за фахом «Турбінобудування» та захистив дипломний проект з оцінкою «добре». Випускник ХММІ, інженер-механік В. О. Роговенко в суворі дні Великої Вітчизняної війни у лавах Радянської Армії мужньо і хоробро бився з німецько-фашистськими окупантами.

Старший технік-лейтенант В. О. Роговенко, помічник командира роти 69 окремого ремонтно-відновного батальйону, в бою за Батьківщину був тяжко поранений і помер від ран 16 березня 1943 року. Він похований у Кантемирівці Воронезької області.

Розен Всеволод Ананійович народився у 1919 році у місті Волгоград. Вступив до Харківського електротехнічного інституту в 1939 році, а в жовтні того ж року був призваний до лав Радянської Армії. Командир відділення 381 стрілецького полку 109 стрілецької дивізії молодший сержант В. А. Розен 10 грудня 1941 року загинув, обороняючи Ленінград. Це сталося в районі міста Уріцька.

Розенбрікланд Семен Ісаакович народився у 1918 році у місті Дніпропетровськ. Був студентом авіаційного інституту, на третьому курсі перевівся до Харківського механіко-машинобудівного інституту. Дипломний проект за фахом «Підйомно-транспортні машини» захистив 30 червня 1941 року. Випускник ХММІ, інженер-механік, старший технік-лейтенант С. І. Розенбрікланд у лавах Радянської Армії мужньо бився проти німецько-фашистських загарбників. Він пропав без вісті у 1942 році.

Рохлін Семен Лейбович народився у 1913 році. Після закінчення технікуму він три роки працював на кафедрі жирів Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова, а потім з 1934 по 1939 рік був студентом ХХТІ, який закінчив за фахом «Хімічна технологія палива». З 1940 року працював на посаді старшого співробітника кафедри палива. 3 липня 1941 року С. Л. Рохлін був мобілізований до лав Радянської Армії та зарахований на військово-морську службу мотористом району служби спостереження і зв’язку головної військово-морської бази Чорноморського флоту.

У боях за Севастополь старшина С. Л. Рохлін пропав без вісті 3 липня 1942 року.

Ружинський Сергій Степанович народився у 1912 році у селі Кабаняче Ворошиловградської області. З 1937 року по 16 жовтня 1941 року він працював лаборантом кафедри різання металів Харківського механіко-машинобудівного інституту.

Червоноармієць С. С. Ружинський хоробро і мужньо бився за свободу і незалежність Батьківщини. 18 жовтня 1944 року в запеклому бою, виявивши героїзм та вірний військовій присязі, загинув, звільняючи від фашистської нечисті братню Румунію. Похований у місті Велеалук.

Рижков Сергій Олександрович народився у 1918 році в Артемівську (Донбас). У 1939 році він вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова. А вже 14 жовтня 1939 року пішов до Радянської Армії. Їздовий 968 стрілецького полку 255 стрілецької дивізії рядовий С. О. Рижков з перших днів Великої Вітчизняної війни мужньо і хоробро бився з фашистськими поневолювачами і в одному з боїв пропав без вісті. Це сталося 5 жовтня 1941 року.

Савєльєв Микита Іванович народився у 1916 році у с. Холова Краснощеківського району Алтайського краю. Працював молотобійцем учбово-експериментальних майстерень Харківського механіко-машинобудівного інституту. З перших днів Великої Вітчизняної війни рядовий М. І. Савєльєв бився з німецько-фашистськими загарбниками і в грудні 1943 року в одному з боїв пропав без вісті.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет