О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Згадаймо всіх поіменно


[За матеріалами Музею історії НТУ «ХПІ»]
#2-3 от 15.02.2011

До 65-річчя Перемоги

Пінчук Святослав Володимирович народився у 1922 р. у Чернігові. У 1940 р. він закінчив середню школу та переїхав до батька у Харків. Вчився у школі № 36. Батько працював у ХММІ секретарем парткому.

Святослав працював токарем на дослідному заводі інституту і вчився в аероклубі. У 1939 році він склав іспити на 1 курс вечірнього відділення робфаку. У червні 1941 року його призвали до Радянської Армії і направили до Харківського льотного училища. Льотчик-винищувач С. В. Пінчук хоробро бився з німецько-фашистськими загарбниками і героїчно загинув у бою за рідний Харків у серпні 1943 року.

Плащинський Борис Іванович народився у місті Орджонікідзе. Комсомолець з 1929 року. До Харківського електротехнічного інституту вступив у 1930 році, захистив диплом з оцінкою «добре». Працював начальником ВТК майстерень ХЕТІ.

Воєнтехнік 1 рангу Б. І. Плащинський стійко і мужньо бився за Соціалістичну Батьківщину і загинув в боях 18 серпня 1944 року.

Погожий Володимир Петрович народився у 1918 році у Сімферополі. Член ВЛКСМ.

Вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова у 1936 році.

Студент п’ятого курсу, він був призваний до Радянської Армії 24 липня 1941 року. Командир стрілецького батальйону, капітан В. П. Погожий мужньо і хоробро бився з німецько-фашистськими загарбниками та загинув 29 серпня 1943 року за щастя і свободу Соціалістичної Батьківщини.

Подригало Арон Львович народився у Харкові.

Працював техніком у Харківському механіко-машинобудівному інституті. 14 червня 1942 року А. Л. Подригало призивається до Радянської Армії та в її лавах мужньо і хоробро б’ється за Радянську Батьківщину на фронтах Великої Вітчизняної війни.

В одному з боїв в листопаді 1942 року старшина А. Л. Подригало пропав без вісті.

Покровський Андрій Палладійович народився у 1919 році у м. Грайворон, Курської області. Працював робітником.

Студент четвертого курсу Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова А. П. Покровський з перших днів Великої Вітчизняної війни був призваний до лав Радянської Армії.

Капітан А. П. Покровський мужньо бився з ненависними німецько-фашистськими загарбниками і героїчно загинув 7 липня 1944 року.

Полатовський Семен Шаєвич народився у 1919 році.

29 липня 1941 року його, студента п’ятого курсу металургійного факультету Харківського механіко-машинобудівного інституту, призвали до лав Радянської Армії. Так він вступив у боротьбу з ненависним ворогом.

12 жовтня 1942 року рядовий 39 Гвардійського окремого батальйону 37 Гвардійської стрілецької дивізії С. Ш. Полатовський загинув у бою з німецько-фашистськими загарбниками під час оборони міста-героя Сталінграда. Там він і похований.

Полянський Дмитро Юхимович народився у 1917 році у робітничій сім’ї. Комсомолець з 1938 року.

До Харківського механіко-машинобудівного інституту він був зарахований у 1935 році. 27 червня 1941 року закінчив курс навчання за фахом «Гаряча обробка матеріалів тиском» і захистив дипломну роботу з оцінкою «Відмінно».

Інженер-механік Д. Ю. Полянський мужньо боровся з нашестям фашистських полчищ у лавах доблесної Радянської Армії. Гвардії технік-лейтенант Д. Ю. Полянський, начальник військово-технічного постачання 8 Гвардійського механізованого корпусу 5 травня 1944 року загинув у бою, визволяючи Радянську Україну. Він похований у с. Звиняче, Чернівецької області.

Попов Владислав Олександрович народився у 1911 році у Харкові.

З перших днів Великої Вітчизняної війни він, студент третього курсу Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова, пішов на фронт, де хоробро і мужньо бився з німецько-фашистськими загарбниками.

Рядовий В. О. Попов в одному з боїв за свободу і незалежність нашої Батьківщини у вересні 1943 року пропав без вісті.

Попов Михайло Олександрович народився у 1910 році у Воронезькій області.

Студент четвертого курсу Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова, він був призваний до лав Радянської Армії 5 серпня 1941 року.

Рядовий М. О. Попов хоробро і мужньо захищав Соціалістичну Батьківщину від нашестя ворогів і в грудні 1943 року пропав без вісті.

Попов Сергій Петрович народився у 1921 році у Харкові.

У 1939 році він вступив до Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова.

Студентом другого курсу був призваний до лав Радянської Армії 28 жовтня 1939 року.

Помічник командира взводу 234 стрілецького полку 179 стрілецької дивізії, сержант С. П. Попов мужньо і хоробро бився з німецько-фашистськими загарбниками і героїчно загинув у бою за Радянську Батьківщину 14 липня 1944 року.

Потапов Борис Михайлович народився у 1920 році у м. Пенза. Член ВЛКСМ.

25 серпня 1938 року він був зарахований на перший курс Харківського електротехнічного інституту. Восени 1939 року студента ХЕТІ Б. М. Потапова призвали до Радянської Армії. У її лавах він сміливо і мужньо бився з ворогами нашої Вітчизни на фронтах Великої Вітчизняної війни. В одному з боїв рядовий Б. М. Потапов пропав без вісті.

Прометной Віктор Іванович народився у 1921 році у с. Федорівка Полтавської області. Закінчив з відзнакою Богодухівську середню школу № 3 в 1938 році і вступив до Харківського механіко-машинобудівного інституту на спеціальність «Сільськогосподарське машинобудування». В. І. Прометной був призваний до Радянської Армії у 1941 році. У 1942 році на Сталінградському фронті він пропав без вісті.

Пустоваров Анатолій Іванович народився у 1915 році. Велика Вітчизняна війна перервала навчання студента першого курсу Харківського хіміко-технологічного інституту ім. С. М. Кірова А. І. Пустоварова – він пішов на фронт захищати свободу і незалежність Радянської Батьківщини. Мужньо і хоробро бився з фашистськими загарбниками стрілок 1287 стрілецького полку 110 стрілецької дивізії рядовий А. І. Пустоваров. В одному з боїв 11 січня 1942 року він пропав без вісті в районі с. Блознево Наро-Фомінського району Московської області.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет