О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Крок до демократії


[Олена Українець]
#2-3 от 15.02.2011

На знімку: третій зліва – Сергій Савицький.

Наприкінці листопада відбулася важлива подія у діяльності студентської профспілки нашого університету. Українська делегація, до складу якої увійшли Сергій Савицький – в. о. заступника голови профспілкового комітету ППОС НТУ «ХПІ», Штефані Ауцінгер (Австрія) – викладач НТУ «ХПІ», а також три представники Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, прибула до німецького Університету ім. Крістіана Альберта, що розташований у м. Кіль. Тут відбулася перша українсько-німецька конференція, присвячена встановленню взаємовідносин між громадськими організаціями двох країн.

Усі п’ять днів роботи українські делегати мали можливість побувати на пленарних засіданнях, брати участь у культурно-просвітницьких програмах, обмінятися досвідом: ми презентували схему роботи громадських організацій в НТУ «ХПІ» та КНУ ім. Т. Г. Шевченка, а також ознайомилися з особливостями їх діяльності у наших німецьких партнерів.

Результатом зустрічі стало підписання договору про щорічний обмін студентами-активістами та стипендіатами студентських профспілкових комітетів. Тепер волонтери НТУ «ХПІ» та КНУ ім. Т. Г. Шевченка допомагатимуть в організації різноманітних заходів у Німеччині (липень), а наші німецькі колеги з такою ж метою приїдуть до України у серпні – вересні.

Як відзначив Сергій Савицький: «Ми готові перейняти досвід роботи німецьких громадських організацій, що, безумовно, піде на користь нашій профспілці. До речі, є чим поділитися з нашими європейськими партнерами і нам».

Студентська профспілка віднині намагатиметься застосовувати у своїй роботі модель «планьорки» (тобто коротке робоче засідання, присвячене ходу виконання плану). Наших активістів також вразило те, як проводяться такі збори німецькими громадськими організаціями: вони відбуваються згідно з демократичними засадами, будь-хто з присутніх може висловити свою думку стосовно порядку денного, вести дискусію, чи взагалі покинути зал засідань в знак незгоди з опонентом.

Звичайно, в процесі глобалізації треба бути постійно у курсі подій, що відбуваються у інших вузах та їх громадських організаціях, переймати досвід, спілкуватися. І те, що ми вийшли на зв’язок з Університетом ім. Крістіана Альберта, є результатом як плідної праці багатьох людей, що брали активну участь у налагодженні контактів з європейськими навчальними закладами, так і першим серйозним кроком у напрямку демократизації діяльності ППОС НТУ «ХПІ».

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет