О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

НТУ «ХПІ» у світових рейтингах


#2-3 от 15.02.2011

Одна із сучасних стратегічних вимог Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України до вітчизняної вищої школи пов’язана із міжнародним визнанням вітчизняних провідних університетів. Оцінку кращих із них дають світові рейтинги.

Як же виглядає за такою «неупередженою» шкалою наш НТУ «ХПІ»? Він увійшов до світового рейтингу, а саме – до рейтингової системи незалежного агентства «РейтОР» (http://reitor.ru/). Це агентство відібрало із 15 тисяч університетів світу 500 кращих із 70 країн (включаючи майже 100 вузів Росії та країн СНД і Балтії). Серед них Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» займає 356 позицію. Це є другим показником серед п’яти вітчизняних університетів, які також увійшли до цього рейтингу (http://www.globaluniversitiesranking.org/images/banners/top-400(ru).pdf).

До першої ж п’ятірки світового рейтингу увійшли Массачусетський технологічний інститут (США), Каліфорнійський технологічний інститут (США), Токійський університет (Японія), Колумбійський університет (США) та Московський державний університет (Росія).

За підсумком Global Universities Ranking до першої сотні рейтингу увійшли: 48 університетів із США, 12 – із Великої Британії, 8 – Японії, 6 – Німеччини, 5 – Австралії, по 4 з Канади та Швейцарії, 3 з Росії та інших країн (http://www.globaluniversitiesranking.org/images/banners/table2(en).pdf).

У рейтингу країн колишнього Радянського Союзу наш університет знаходиться на 30-му місці з 87 університетів, які беруть у ньому участь (http://www.globaluniversitiesranking.org/images/banners/table3(en).pdf).

Оцінювання університетів здійснювалося за шістьма напрямами діяльності: освітянська, науково-дослідна, професійна компетентність, фінансове забезпечення, міжнародна діяльність та популярність університету в Інтернет просторі.

У рейтингу вищих навчальних закладів України за показниками наукометричної бази даних Scopus станом на 22. 12. 2010 (Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського) НТУ «ХПІ» посідає 9 місце серед 91 вузу. База даних Scopus містить понад 41 млн. реферативних записів про публікації з 18 тис. найбільш інформативних журналів 5 тис. видавництв. Наукометричний апарат Scopus забезпечує облік публікацій науковців і установ, у яких вони працюють, та статистику їх цитованості. Кількість публікацій нашого університету у Scopus 1254, кількість цитувань – 2454, а індекс Гірша (h-індекс, h – кількість статей, на які є посилання в понад h публікаціях) – 20.

Важливим є те, що визнання прийшло в період святкування 125-річчя від дня заснування нашого університету, і це потребує від нас подальшої наполегливої роботи для закріплення та зміцнення своїх позицій в світових рейтингах.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет