Правила прийому до Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» на 2011/2012 навчальний рік

#1 от 24.01.2011

5. Порядок прийому заяв і документів для вступу до НТУ «ХПІ»

5.1. Вступники особисто подають заяву про вступ до НТУ «ХПІ», в якій вказують напрям підготовки (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра) або спеціальність (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, спеціаліста, магістра) та форму навчання.

Вступник може подати заяви та документи не більше ніж до п’яти ВНЗ України та не більше ніж три у кожному з них. У НТУ «ХПІ» абітурієнти мають право подати документи не більше як на три факультети або не більше як на три напрями на одному факультеті. Кожна подача заяви та документів фіксується на зворотному боці сертифіката та засвідчується печаткою приймальної комісії.

5.2. При поданні заяви вступник пред’являє особисто:

На вимогу вступника приймальна (відбіркова) комісія засвідчує копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додатка до нього, сертифіката (сертифікатів) Українського центру оцінювання якості освіти та інших документів.

5.3. До заяви вступник додає:

5.4. Інші документи або їх копії подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами зарахування за відповідними напрямами підготовки (спеціальностями), установленими законодавством, у строки, визначені для прийому документів.

5.5. Вступники мають право подавати сертифікати чи їх дублікати Українського центру оцінювання якості освіти, видані у 2008, або 2009, або 2010, або 2011 роках.

5.6. Усі копії документів засвідчуються за оригіналами приймальними (відбірковими) комісіями НТУ «ХПІ» або в установленому законодавством порядку (нотаріально).

5.7. Особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди) подають документи, що засвідчують їх право на складання вступних екзаменів до НТУ «ХПІ».

5.8. Особи, які в 2011 році не брали участь у зовнішньому незалежному оцінюванні подають документи, що засвідчують їхнє право на складання тільки вступних екзаменів до НТУ «ХПІ»:

5.9. Особи, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше, подають документи, що підтверджують їх право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі за їх вибором.

5.10. Громадяни України, які у 2011 році здобули повну загальну середню освіту за кордоном, подають документи, що підтверджують їх право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі за їх вибором.

5.11. Вступники, які подають до НТУ «ХПІ» сертифікат (сертифікати) з кількістю балів з визначених предметів нижче 124, до участі у конкурсному відборі не допускаються, на навчання не зараховуються (крім випадків, передбачених абзацом другим пункту 6.1. розділу 6 цих Правил).

5.12. Приймальна комісія здійснює перевірку відповідності сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти базі даних цього центру. Письмове підтвердження Українським центром оцінювання якості освіти невідповідності сертифіката є підставою для відмови абітурієнтам щодо їх участі у конкурсі та зарахуванні на навчання. У разі зарахування таких абітурієнтів наказ про зарахування анулюється.

5.13. Приймальна комісія розглядає документи вступників та приймає рішення про допуск до участі в конкурсному відборі для вступу на навчання до НТУ «ХПІ».

5.14. Факт ознайомлення вступника з правилами прийому, наявною ліцензією і сертифікатом про акредитацію відповідного напряму підготовки (спеціальності), а також надання ним згоди на оприлюднення результатів зовнішнього незалежного оцінювання (вступних екзаменів) та наявності підстав для вступу поза конкурсом фіксується у заяві вступника і підтверджується його особистим підписом.

5.15. При прийомі на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста, магістра на основі базової або повної вищої освіти осіб, які подають документ про здобутий за кордоном освітньо-кваліфікаційний рівень, обов’язковою є процедура нострифікації документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень, що проводиться Міністерством освіти і науки України в установленому порядку. Нострифікація цих документів здійснюється протягом першого року навчання.

5.16. Для вступу до Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ» та Військового коледжу сержантського складу НТУ «ХПІ» здійснюється медичний огляд військово-лікарською комісією.

Медичний огляд кандидатів проводиться згідно з Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України затвердженим наказом Міністра оборони України від 04 січня 1994 р. № 2 зі змінами.

Усі кандидати, які вступають до Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ» або Військового коледжу сержантського складу НТУ «ХПІ», зобов’язані подати документи, що містять дані про стан здоров’я кандидата:

Кандидати, які без поважних причин не з’явилися на медичний огляд у призначений за розкладом час, у яких відсутні медичні книжки і результати попередніх обстежень до заключного медичного огляду та складання вступних випробувань не допускаються.

Медичний огляд не передбачає лікувальних заходів.

За результатами медичного огляду кандидата робиться висновок стосовно його відповідності до навчання – «придатний» або «непридатний».

Кандидати, у яких за результатами медичного огляду висновок «непридатний» до подальшого складання вступних випробувань та участі у конкурсі не допускаються.

5.17. Для вступу до Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ» та Військового коледжу сержантського складу НТУ «ХПІ» здійснюється оцінка індивідуальних психологічних якостей.

Оцінка індивідуальних психологічних якостей включає оцінку військової направленості, оцінку рівня нервово-психічної стійкості та оцінку спроможності навчатися. Вивчення індивідуальних психологічних якостей здійснюється фахівцями в галузі професійного психологічного відбору при проведенні вступних випробувань.

Оцінювання індивідуальних психологічних якостей кандидатів на навчання здійснюється відповідно до Інструкції про проведення військово-професійної орієнтації та вступних випробувань у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 14 квітня 1998 р. № 152 (зі змінами).

Індивідуальні психологічні якості кандидата оцінюються як «пройшов професійний психологічний відбір» або «не пройшов професійний психологічний відбір». Максимальна оцінка з індивідуальних психологічних якостей становить 70 балів. Кандидати, в яких під час тестування індивідуальних психологічних якостей виявлена нервово-психічна нестійкість, а також ті, які набрали менше 50 % (менше 35 балів) від максимальної кількості балів даної оцінного оцінювання, вважаються такими, що не пройшли професійний психологічний відбір, і з числа кандидатів для вступу до Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ» або Військового коледжу сержантського складу НТУ «ХПІ» відраховуються. Рішення приймальної комісії щодо таких кандидатів оформляється окремим протоколом. Кандидатам, не зарахованим за результатом оцінювання індивідуальних психологічних якостей, в документах, що видаються на руки чи надсилаються до військкоматів за місцем проживання, записується формулювання відмови в зарахуванні: «Не пройшов вступного випробування».

5.18. Для вступу до Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ» та Військового коледжу сержантського складу НТУ «ХПІ» здійснюється оцінювання рівня фізичної підготовленості.

Оцінювання рівня фізичної підготовленості кандидатів здійснюється за результатами практичного виконання фізичних вправ: біг на 100 м, підтягування на перекладині, біг на 3 км.

Всі вправи приймаються протягом одного дня. Для виконання вправи надається одна спроба. Повторне виконання вправ з метою підвищення оцінки не дозволяється.

Рівень фізичної підготовки оцінюється як «залік» або «незалік». Для отримання оцінки «залік» абітурієнту слід набрати суму не менше 35 балів (із трьох вправ). Максимальна сума балів – 70 балів (згідно з нормативами оцінювання фізичної підготовленості кандидатів).

Відповідно до наказу Міністра оборони України від 03 серпня 2007 р. № 444 оцінка з фізичної підготовки кандидатів для вступу складається з оцінок, отриманих ними за виконання всіх призначених для перевірки вправ, i визначається:

Рівень фізичної підготовленості оцінюється як «незалік», якщо кандидат отримав хоча б одну оцінку «незадовільно».

6. Вступні випробування та конкурсний відбір

6.1. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають до НТУ «ХПІ», його відокремлених структурних підрозділів та вищих навчальних закладів І рівня акредитації, що є у його структурі для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста або бакалавра, зараховуються бали сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти з конкурсних дисциплін або бали вступних екзаменів чи творчих конкурсів для осіб, які мають право складати вступні випробування у ВНЗ (див. Додаток 2). Також Додатком 2 визначаються профільні загальноосвітні предмети, мінімальна кількість балів сертифіката з загальноосвітніх предметів, з якими вступник допускається до участі у конкурсному відборі для зарахування на навчання. Вступник допускається до участі у конкурсному відборі для зарахування на навчання, якщо кількість балів із конкурсних дисциплін складає не менше 124, крім випадків, передбачених наступним абзацом.

НТУ «ХПІ» допускає до участі у конкурсному відборі для вступу на навчання вступника, який подає сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, кількість балів якого з одного з непрофільних загальноосвітніх предметів нижче 124 балів, за умови, якщо кількість балів з профільного загальноосвітнього предмета, що зазначена у сертифікаті, становить не нижче 170 балів.

6.2. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра, конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів сертифіката з конкурсних предметів (вступних екзаменів, творчих конкурсів), середнього бала документа про повну загальну середню освіту та додаткових балів, передбачених цими правилами. При цьому середній бал документа про повну загальну середню освіту обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і переводиться у 200-бальну шкалу за таблицею відповідності, наведеною у Додатку 3. Оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12».

6.3. Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають на навчання до Верстатоінструментального технікуму НТУ «ХПІ» та Полтавського політехнічного коледжу НТУ «ХПІ» для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, зараховуються бали сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти (результати вступних екзаменів) з двох предметів за переліком, що наведений у Додатку 3.

6.4. Для конкурсного відбору осіб, які на основі базової загальної середньої освіти вступають на навчання до Верстатоінструментального технікуму НТУ «ХПІ» та Полтавського політехнічного коледжу НТУ «ХПІ» для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, зараховуються результати вступних випробувань з двох предметів за переліком, наведеним у Додатку 2.

6.5. Для конкурсного відбору осіб, які на основі базової загальної середньої освіти вступають на навчання до Верстатоінструментального технікуму НТУ «ХПІ» та Полтавського політехнічного коледжу НТУ «ХПІ» для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, конкурсний бал обчислюється як сума балів результатів вступних екзаменів, середнього бала документа про базову загальну середню освіту та додаткових балів у передбачених цими правилами випадках. Середній бал документа про базову середню освіту обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих бала. Оцінки з документа про базову загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: «3» відповідає «6», «4» відповідає «9», «5» відповідає «12».

6.6. Результати вступних екзаменів для вступників, які вступають на основі базової загальної середньої освіти, оцінюються за 12-бальною шкалою.

6.7. Результати вступних екзаменів та творчих конкурсів для вступників, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, оцінюються за шкалою від 100 до 200 балів.

Результати творчого конкурсу оцінюються сумарно за цією шкалою незалежно від кількості сесій проведення конкурсу.

6.8. Програми творчих конкурсів розробляються і затверджуються не пізніше як за чотири місяці до початку прийому документів. Не допускається введення до творчих конкурсів завдань, що виходять за межі зазначених програм. Програми творчих конкурсів оприлюднюються на веб-сайті НТУ «ХПІ».

6.9. Метою проведення творчого конкурсу «Спортивні нормативи» для вступників до НТУ «ХПІ» на напрям навчання 6.010201 «Фізичне виховання» є отримання рейтингових оцінок фізичних якостей вступників.

Творчий конкурс «Спортивні нормативи» для вступників до НТУ «ХПІ» на напрям навчання 6.010201 «Фізичне виховання» передбачає виконання 8 окремих завдань. Сукупність завдань та рівень їх виконання відображають загальний рівень фізичної підготовленості вступників щодо загальних фізичних якостей (витривалості, сили, швидкості, спритності, гнучкості). Завдання також пов’язані з руховими та прикладними навичками з гімнастики, легкої атлетики, плавання та інших видів спорту. Завдання можуть бути двох видів: обов’язкові та за вибором вступника. Результат кожного тесту оцінюється в балах комплексної шкали в 100 балів (від 100 балів до 200 балів). Нижча оцінка успішності виконання творчих завдань складає 124 бала.

До виконання завдань допускаються вступники, які пройшли відповідне медичне обстеження, ознайомлені з правилами поведінки і безпеки при участі в творчому конкурсі.

Виконання завдань проводиться в два дні. Перший день включає завдання на швидкість, силу ніг і витривалість. У другий день вступники виконують завдання на силу рук, спритність, піднімання в сід, гнучкість та плавання без урахування часу. Завдання творчого конкурсу можуть виконуватись і в іншій послідовності, якщо це не вплине негативно на результати вступника в кожному з них.

У разі незадовільного самопочуття, травми під час виконання завдань вступник може звернутися до лікаря, або до членів предметної комісії.

6.10. Вступ на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст», «магістр» денної та заочної форми навчання відбувається за конкурсом.

Конкурсний бал для вступу для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» визначається наступним чином:

де Y – конкурсний бал;

XІМ – оцінка вступного іспиту з іноземної мови (для вступників на базі базової вищої освіти);

ХД – оцінка з захисту дипломної роботи (проекту) бакалавра;

Xi – оцінки з виписки до диплому бакалавра;

n – кількість оцінок у виписці до диплому бакалавра.

конкурсний бал для вступу для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»:


Округлення конкурсного балу здійснювати з точністю до сотих за правилами округлення.

Для вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліста», «магістра» денної та заочної форми навчання, які отримали диплом бакалавра:

у формулі визначення конкурсного балу оцінка з захисту дипломної роботи (проекту) бакалавра замінюється на оцінку випробування за фахом.

Для проведення випробувань за фахом в НТУ «ХПІ» створюються фахові атестаційні комісії.

Для проведення випробувань з іноземної мови в НТУ «ХПІ» створюються відповідні атестаційні комісії.

Особи, які на випробуваннях з іноземної мови або фаху отримали незадовільні оцінки до участі в конкурсі для вступу на навчання за обраним освітньо-кваліфікаційним рівнем не допускаються.

6.11. Для конкурсного відбору при прийомі на навчання на другий курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень кваліфікованого робітника, на визначену кількість місць для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за умови вступу на споріднену спеціальність для Верстатоінструментального технікуму НТУ «ХПІ» та Полтавського політехнічного коледжу НТУ «ХПІ» вступники складають вступні випробування за фахом.

Для конкурсного відбору при прийомі на навчання на другий (третій) курс (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, на визначену кількість місць для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, за умови вступу на споріднену спеціальність, для НТУ «ХПІ» та його відокремлених підрозділів вступники складають вступне випробування за фахом.

Для проведення випробувань за фахом в НТУ «ХПІ», його відокремлених структурних підрозділах та вищих навчальних закладах І рівня акредитації, що є у його структурі, створюються відповідні атестаційні комісії.

6.12. Особи, які без поважних причин не з’явилися на вступні екзамени, творчі конкурси та випробування за фахом у визначений розкладом час, особи, знання яких було оцінено балами нижче встановленого цими Правилами мінімального рівня, а також особи, які забрали документи після дати закінчення прийому документів, до участі в наступних вступних екзаменах, творчих конкурсах та у конкурсному відборі не допускаються.

6.13. Апеляції на результати вступних випробувань в НТУ «ХПІ» для окремого контингенту абітурієнтів повинні подаватись не пізніше наступного робочого дня після оголошення результатів випробувань. Апеляції розглядають відповідні апеляційні комісіії, склад яких затверджується наказом ректора НТУ «ХПІ».

6.14. Для осіб, які не атестовані з української мови та літератури, приймальна комісія за умови наявності педагогічних і науково-педагогічних кадрів може встановлювати вступний екзамен з мови, оцінки з якої виставлені в документі про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень.

Результат екзамену оцінюється за шкалою від 100 до 200 балів і зараховується замість бала сертифіката з української мови та літератури.

7. Цільовий прийом до НТУ «ХПІ»

7.1. Цільовий прийом організовується:

7.2. Установлені квоти цільового прийому оголошуються разом з обсягом державного замовлення на підготовку фахівців з кожного напряму підготовки (спеціальності).

7.3. Учасники цільового прийому, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 р. № 1159 «Про підготовку фахівців для роботи в сільській місцевості», зараховуються за окремим конкурсом на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого спеціаліста, бакалавра. Конкурс відбувається відповідно до суми набраних балів.

7.4. Особи, які не зараховані на цільові місця за окремим конкурсом, можуть брати участь у конкурсі на загальних засадах.

8. Зарахування за співбесідою

8.1. За результатами співбесіди зараховуються до НТУ «ХПІ» особи, яким Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане таке право.

8.2. Програми співбесід із зазначеними категоріями осіб затверджує голова приймальної комісії.

8.3. Особи, які за наслідками співбесіди не рекомендовані до зарахування на навчання, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах, якщо вони подали приймальній комісії сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів, не менше встановлених приймальною комісією з конкурсних предметів.

9. Зарахування вступників на основі базової та повної загальної середньої освіти, які досягли визначних успіхів у вивченні профільних предметів

9.1. Зараховуються до НТУ «ХПІ» за умови подання сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів не нижче мінімального рівня для допуску до участі в конкурсному відборі учасники міжнародних олімпіад за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони брали участь у міжнародній олімпіаді.

9.2. Призерам (особам, нагородженим дипломами I–III ступенів) IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та призерам (особам, нагородженим дипломами I–III ступенів) III етапу Всеукраїнських конкурсів – захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України до конкурсного бала при вступі на основі повної загальної середньої освіти зараховується додатковий бал за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами, у тому числі:

9.3. Величина додаткового бала встановлюється:

Додатковий бал зараховується лише за однією з викладених вище підстав.

9.4. Норма, визначена пунктами 9.1–9.3 цього розділу, поширюється на учасників міжнародних олімпіад, призерів IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та призерів ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів – захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, що відбулися у поточному навчальному році, за переліком, визначеним Міністерством освіти і науки України. А також поширюється на призерів першостей та чемпіонатів України, Європи і світу у 2010–2011 роках при вступі на напрям 6.010201 – «Фізичне виховання» за рекомендацією кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ».

9.5. Особам з числа професійно орієнтованої молоді, які в рік вступу закінчили довузівську систему НТУ «ХПІ» для вступу до університету та його відокремлених структурних підрозділів на основі повної загальної середньої освіти для навчання на природничо-математичних та інженерно-технічних напрямах підготовки (лист МОНУ № 1/9-806 від 10. 11. 2010 р.) до конкурсного балу додається 20 балів за результатами підсумкової атестації.

Додаткові 20 балів мають змогу отримати особи, які успішно закінчили підготовче відділення, підготовчі курси та елітарні школи НТУ «ХПІ».

Випускники довузівської системи одержують відповідні сертифікати НТУ «ХПІ» (результати підсумкової атестації) за підписами директора підготовчого відділення (або директора підготовчих курсів, або директорів елітарних шкіл) НТУ «ХПІ» та проректора з науково-педагогічної роботи. Приймальні комісії факультетів, приймаючи сертифікати про закінчення довузівської системи НТУ «ХПІ», додають до конкурсного балу абітурієнта 20 балів.

Особам з числа професійно орієнтованої молоді, які в рік вступу закінчили підготовчі курси Верстатоінструментального технікуму НТУ «ХПІ» та Полтавського політехнічного коледжу НТУ «ХПІ» для вступу на основі базової середньої освіти до цих вищих навчальних закладів для навчання на природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностях при вступі на відповідну спеціальність даних вищих навчальних закладів додається до 2 балів за результатами підсумкової атестації.

Додаткові 2 бали мають змогу отримати особи, які успішно закінчили підготовчі курси Верстатоінструментального технікуму НТУ «ХПІ» або Полтавського політехнічного коледжу НТУ «ХПІ».

9.6. Норма, визначена пунктом 9.5 цього розділу, поширюється на підготовчі курси, відділення, факультети довузівської підготовки вищих навчальних закладів, які мають ліцензію на здійснення підготовки до вступу до вищих навчальних закладів, обсяг навчальних годин яких складає не менше 150 аудиторних годин та термін навчання – не менше трьох місяців.

10. Зарахування поза конкурсом

10.1. Зараховуються поза конкурсом:

10.2. Кількість місць для осіб, визначених у пункті 10.1 цього розділу, установлюється рішенням Приймальної комісії НТУ «ХПІ», не перевищує 25 відсотків обсягу державного замовлення з кожного напряму підготовки (спеціальності), доведеного НТУ «ХПІ» та зазначається у Додатку 2.

Зарахування осіб, визначених пунктом 10.1 цього розділу, відбувається за конкурсом відповідно до конкурсного бала вступника.

11. Право на першочергове зарахування

11.1. Право на першочергове зарахування до НТУ «ХПІ» мають:

11.2. Зазначене право надається за інших рівних умов за черговістю, визначеною пунктом 11.1 цих Правил.

12. Формування та оприлюднення рейтингового списку вступників

12.1. Список вступників, які мають цільове направлення, впорядковується за кількістю балів від більшого до меншого.

12.2. Рейтинговий список вступників формується за категоріями у такій послідовності:

До рейтингового списку не включаються вступники, рекомендовані до зарахування на місця цільового прийому.

12.3. У межах кожної зазначеної в пункті 12.2 категорії рейтинговий список впорядковується:

12.4. У рейтинговому списку зазначаються:

12.5. Рейтингові списки вступників оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайті НТУ «ХПІ», його відокремлених структурних підрозділів та вищих навчальних закладів І рівня акредитації, що є у його структурі із зазначенням категорій списку та конкурсного бала кожного вступника. Зазначені списки оновлюються приймальною комісією щодня протягом строку проведення конкурсного відбору.

13. Надання рекомендацій для зарахування

13.1. Приймальна комісія на підставі рейтингового списку вступників приймає рішення щодо рекомендування до зарахування на навчання на місця державного замовлення. Рекомендації на зарахування вступників на навчання за рахунок коштів фізичних (юридичних) осіб надаються після завершення зарахування вступників на місця державного замовлення.

13.2. Приймальна комісія приймає рішення про рекомендування до зарахування на навчання на місця державного замовлення у три етапи: у перший, шостий та восьмий дні після останнього дня прийому заяв.

13.3. Рішення приймальної комісії про рекомендування до зарахування оприлюднюється в день його прийняття.

13.4. Офіційним повідомленням про надання рекомендацій до зарахування вважається оприлюднення відповідного рішення на офіційних стендах приймальної комісії. Одночасно ця інформація оприлюднюється на веб-сайті НТУ «ХПІ», його відокремлених структурних підрозділів та вищих навчальних закладів І рівня акредитації, що є у його структурі.

Рекомендованим до зарахування вступникам можуть надсилатись повідомлення засобами електронного та мобільного зв’язку.

13.5. За рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення приймальна комісія розглядає питання про можливість зарахування понад державне замовлення за результатами співбесіди з правом навчання за місцем проживання інвалідів, які неспроможні відвідувати навчальний заклад, а також створює умови для проходження ними курсу навчання за екстернатною формою.

14. Реалізація права вступників на вибір місця навчання

14.1. Особи, які беруть участь у конкурсному відборі, впродовж кількості днів, визначеної пунктами 15.1, 15.2 розділу 15 цих правил, після прийняття рішення про рекомендування до зарахування зобов’язані виконати вимоги для зарахування на місця державного замовлення: подати оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, медичної довідки та сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти до приймальної комісії НТУ «ХПІ», (відбіркової) комісії структурного підрозділу НТУ «ХПІ».

14.2. При вступі вступника для одночасного навчання за двома освітньо-професійними програмами за напрямами підготовки або спеціальностями (в одному або різних вищих навчальних закладах за різними формами навчання) оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, додатка до нього державного зразка, а також оригінали сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти зберігаються у вищому навчальному закладі за місцем навчання за державним замовленням або за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів протягом усього строку навчання. При одночасному навчанні за двома освітньо-професійними програмами за напрямами підготовки або спеціальностями за місцем навчання за кошти фізичних, юридичних осіб зберігаються завірені копії документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень державного зразка та додатка до нього, копії сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти та медичної довідки. Зазначені копії документів зберігаються у вищому навчальному закладі протягом строку навчання разом з оригіналом довідки вищого навчального закладу, в якому зберігаються оригінали документів. Довідка видається на вимогу студента вищим навчальним закладом, у якому зберігаються оригінали вищезазначених документів.

14.3. Особи, які в установлений строк не подали до приймальної комісії оригінали документів про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, додатка до нього державного зразка, медичної довідки та сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти (не виконали вимог для зарахування), втрачають право зарахування на навчання за державним замовленням, а також на навчання за рахунок державних цільових пільгових довгострокових кредитів.

15. Коригування списку рекомендованих до зарахування

15.1. Після завершення першого встановленого строку вибору вступниками місця навчання (п’ять календарних днів) приймальна комісія здійснює коригування списку рекомендованих для зарахування осіб:

15.2. Після оприлюднення другого та наступних списків вступників, рекомендованих до зарахування, встановлюються два дні для виконання вступниками вимог для зарахування.

15.3. Після виконання всіх вимог вступниками для зарахування на навчання за державним замовленням у визначених обсягах формуються списки рекомендованих для зарахування на навчання за кошти юридичних та фізичних осіб.

Вступники, у яких було відкликано рекомендацію для зарахування на місця державного замовлення, можуть бути рекомендовані до зарахування на навчання за кошти юридичних та фізичних осіб.

Строки виконання умов для зарахування за кошти юридичних та фізичних осіб встановлюються Приймальною комісією.

15.4. Оголошення списків рекомендованих для зарахування здійснюється відповідно до розділу 13 цих правил.

16. Наказ про зарахування

16.1. Накази про зарахування на навчання видаються ректором після виконання вступниками вимог для зарахування за формою, встановленою Міністерством освіти і науки України, та оприлюднюються на інформаційному стенді приймальної комісії і веб-сайті НТУ «ХПІ».

16.2. Накази про зарахування на навчання надсилаються до Міністерства освіти і науки України у паперовому та електронному варіантах, та в електронному варіанті Українському центру оцінювання якості освіти.

16.3. Рішення щодо зарахування вступника з оплатою його навчання за рахунок державного цільового пільгового довгострокового кредиту приймається за заявою вступника, що подається до приймальної комісії, на підставі результатів участі у конкурсі відповідно до виділених НТУ «ХПІ» коштів.

17. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України

17.1. Підготовка іноземців та осіб без громадянства здійснюється згідно із Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (із змінами), Указами Президента України від 25 березня 1994 р. № 112 «Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними прикордонними областями Російської Федерації» та від 03 липня 1994 р. № 271 «Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними областями Республіки Білорусь і адміністративно-територіальними одиницями Республіки Молдова», постановами Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 136 «Про навчання іноземних громадян в Україні» (із змінами) та від 05 серпня 1998 р. № 1238 «Про затвердження Положення про прийом іноземців та осіб без громадянства на навчання до вищих навчальних закладів». Іноземці, яким надаються державні стипендії за міжнародними договорами, загальнодержавними програмами, іншими міжнародними зобов’язаннями України, приймаються на навчання на підставі направлень Міністерства освіти і науки в межах обсягів державного замовлення.

17.2. Іноземці українського походження, які отримали направлення на навчання від українських національно-культурних товариств, при вступі до НТУ «ХПІ» за напрямами підготовки галузей знань «Гуманітарні науки», «Соціально-політичні науки» користуються такими самими правами на здобуття освіти, що й громадяни України, у тому числі при вступі на навчання за державним замовленням. Вони беруть участь у конкурсі щодо зарахування на таких самих підставах, як і громадяни України.

17.3. При вступі на інші напрями підготовки (спеціальності) іноземці українського походження, які отримали направлення на навчання від українських національно-культурних товариств, користуються такими самими правами на здобуття освіти, що й громадяни України, якщо вони були учасниками міжнародних олімпіад із загальноосвітніх предметів, вступне випробування з яких визначено НТУ «ХПІ» як профільне для вступу на обраний вступником напрям підготовки (спеціальність).

17.4. Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також яким надано статус біженця в Україні, приймаються до НТУ «ХПІ» у порядку, передбаченому для громадян України.

17.5. Іноземці, які здобули повну загальну середню освіту у закордонних школах з українською мовою навчання, приймаються до НТУ «ХПІ» за вступними екзаменами, передбаченими правилами прийому НТУ «ХПІ», у межах установлених квот за рекомендаціями національних культурних українських товариств та дипломатичних установ України за кордоном.

17.6. Усі інші іноземці укладають контракт на підготовку на факультеті міжнародної освіти НТУ «ХПІ».

17.7. Усі іноземці, в тому числі ті, що користуються правами громадян України, повинні після зарахування, протягом місяця після перетину державного кордону України, пройти реєстрацію, яку здійснює факультет міжнародної освіти НТУ «ХПІ» у УГІРФО ГУМУСУ в Харківській області.

17.8. Зарахування іноземців відповідно до міжнародних договорів, загальнодержавних програм, договорів, укладених вищими навчальними закладами з юридичними та фізичними особами проводиться до 15 грудня 2011 р.

18. Додаткове зарахування до НТУ «ХПІ» та зберігання робіт вступників

18.1. Особи, які без поважних причин не приступили до занять протягом 10 днів від дня їх початку, відраховуються з НТУ «ХПІ». На звільнені при цьому місця може проводитися додаткове зарахування за конкурсом осіб, які подали сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти (успішно склали вступні випробування, що проводив НТУ «ХПІ» і не пройшли за конкурсом на навчання.

18.2. Роботи вступників, виконані ними на вступних екзаменах, творчих конкурсах, фахових випробуваннях, співбесідах, яких не зараховано на навчання, зберігаються протягом одного року, потім знищуються, про що складається акт. Якщо такий вступник рекомендований до зарахування до іншого навчального закладу за результатами поточних вступних екзаменів, то його вступні роботи надсилаються до цього вищого навчального закладу за відповідним запитом.

19. Забезпечення відкритості та прозорості при проведенні прийому до вищих навчальних закладів

19.1. На засіданні приймальної комісії мають право бути присутніми представники засобів масової інформації не більше двох осіб від одного засобу.

19.2. Громадські організації, яким Міністерством освіти і науки України надано право вести спостереження за роботою приймальної комісії, можуть направляти своїх спостерігачів на її засідання. Приймальна комісія створює належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях, а також надає їм можливість ознайомлення з документами, які надаються членам комісії до засідання.

19.3. Голова приймальної комісії, як правило, оголошує про засідання комісії не пізніше дня, що передує дню засідання. В особливих випадках – не пізніше ніж за три години до початку засідання. Оголошення разом із проектом порядку денного засідання оприлюднюється.

19.4. Подання вступником недостовірних персональних даних, недостовірних відомостей про наявність права на зарахування поза конкурсом, права на першочергове зарахування, права на зарахування за співбесідою, про здобуту раніше освіту, про проходження зовнішнього незалежного оцінювання є підставою для відрахування його з числа студентів.

19.5. Інформування громадськості про хід подання заяв на вступ до вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації здійснюється за допомогою інформаційної системи «Конкурс». Приймальна комісія щодобово подає інформаційні звіти до системи «Конкурс».

 

Наша адреса:

61002, м. Харків, вул. Фрунзе, 21.

Сайт: http://www.kpi.kharkov.ua/

Блог: http://www.kpi.kharkov.ua/blogs/cpk/

Форум: http://forums.kpi.kharkov.ua/forum_topics.asp?FID=2

Проїзд: метро до станції «Пушкінська» або «Архітектора Бекетова».

Центральна приймальна комісія:

Учбовий корпус № 2, 1 поверх, 106 к.; т.: (057) 707-66-34.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет