О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Конкурс – 2009


[М. Єфремова, начальник редакційно-видавничого відділу]
#28-29 от 21.12.2010

Програма «Підручник»

Уже протягом 10 років успішно втілюється в життя університетська програма «Підручник», яка суттєво змінила становище із забезпеченням студентів сучасною навчальною літературою. Щороку в НТУ «ХПІ» проводиться конкурс на кращий підручник та навчальний посібник, написані викладачами й науковцями політехнічного. От і в цьому, ювілейному для університету, році були підведені підсумки конкурсу видань за 2009 рік.

Однією з передумов їх підготовки та друку є оперативність, адже завжди є посібники, терміново необхідні студентам. І не завжди автори встигають подати їх до Міністерства освіти і науки України на отримання грифу. Тому цього року розглядалися і роботи без грифу Міносвіти.

Комісія ухвалила процедуру вироблення рішення про розподіл місць, а також критерії, за якими визначалися переможці. Для підручників та навчальних посібників важливими чинниками комісія виділила зміст, новизну; мову та стиль; обсяг та тираж роботи, оформлення. Було вирішено: підручники та навчальні посібники, подані на конкурс, розподілити за напрямками (загальнонауковий, спеціальний, технічний, гуманітарний, економічний, інформаційних та телекомунікаційних технологій). Підручники, а їх у 2009 році було видано 5, розглядалися і затверджувалися окремо. Після обговорення в межах кожного напрямку, розгляду та голосування були визначені призові місця. Сьогодні ми публікуємо назви видань та імена їх авторів, які посіли перші місця у своїх номінаціях. Повністю ухвала конкурсної комісії буде опублікована в наступних номерах газети.

У номінації «Кращий підручник, виданий у 2009 р.»

Основи вимірювань і автоматизації технологічних процесів. Автори: проф. Бабіченко Анатолій Костянтинович, проф. Тошинський Володимир Ілліч, проф. Подустов Михайло Олексійович. Каф. автоматизації хіміко-технологічних систем екологічного моніторингу.

У номінації «Кращий навчальний посібник, виданий в НТУ «ХПІ» у 2009 р.»

 Загальнонауковий напрямок

  1. Вища математика в прикладах і задачах. В 2-х томах. Т. 1. Аналітична геометрія та лінійна алгебра. Диференціальне та інтегральне числення функції однієї змінної. Автори: проф. Курпа Лідія Василівна, ст. викл. Кашуба Жанна Борисівна, доц. Лінник Ганна Борисівна та інші. Каф. прикладної математики.
  2. Вища математика в прикладах і задачах. В 2-х томах. Т. 2. Диференціальне та інтегральне числення функції багатьох змінних. Диференціальні рівняння та ряди. Автори: проф. Курпа Лідія Василівна, доц. Кирилова Наталія Олександрівна, доц. Лінник Ганна Борисівна та інші. Каф. прикладної математики.

 Спеціальний напрямок

Паливно-енергетичний комплекс. Автори: проф. Товажнянський Леонід Леонідович; проф. Левченко Борис Олексійович. Каф. теплотехніки.

 Технічний напрямок

  1. Розмірний аналіз при проектуванні, виготовленні й складанні. Автор: проф. Кравченко Леонід Степанович. Каф. інтегрованих технологій машинобудування.
  2. Размерный анализ при проектировании, изготовлении и сборке. Автор: Кравченко Леонід Степанович. Каф. інтегрованих технологій машинобудування.

 Напрямок інформаційних та телекомунікаційних технологій

Інформаційні технології проектування вимірювальних перетворювачів. Автори: Кондрашов Сергій Іванович, Гусельніков Віктор Кузьмич, Медведєва Людмила Олександрівна та інші. Каф. інформаційно-вимірювальних технологій і систем.

 Економічний напрямок

Курс економічної теорії. За ред: проф. Архієреєва Сергія Ігоровича, доц. Решетняк Наталі Борисівни, доц. Тимченко Тетяни Євгенівни. Каф. загальної економічної теорії.

 Гуманітарний напрямок

  1. Сучасний орфографічний словник української мови: 180 000 слів. Укладачі: проф. Дубічинський Володимир Володимирович, Косенко Наталія Яківна. Каф. української і російської мов та прикладної лінгвістики.
  2. Сучасний тлумачний словник української мови: 100 000 слів. За заг. редакцією проф. Дубічинського Володимира Володимировича. Каф. української і російської мов та прикладної лінгвістики.
  3. Лексикография русского языка. Автор: проф. Дубічинський Володимир Володимирович. Каф. української і російської мов та прикладної лінгвістики.

Конкурс на найкращу монографію 2009 р. вже відбувається, підсумки будуть підведені в кінці грудня цього року.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет