О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Меріен Макгваєр: «Мої два роки в Харкові»


#22-23 от 18.10.2010

Професор зі Сполучених Штатів Америки Меріен Макгваєр завершує своє перебування в Україні і співробітництво з кафедрою ділової іноземної мови та перекладу НТУ «ХПІ». Її монолог про досягнення та почуття цих двох років.

Я приїхала в Україну як волонтер Корпусу Миру з навичками двох дуже різних типів. З одного боку, в мене за плечима дисертація з англійської мови та 7-річний досвід викладання в університеті, а з другого – ступінь магістра економіки та 25 років роботи на посаді керівника компанії. Для Корпусу Миру важким завданням став пошук для мене такого місця роботи, де б я змогла скористатися обома цими типами навичок. НТУ «ХПІ» підійшов ідеально. Коли я стала до роботи, зав. кафедри ДІМ та перекладу, професор А. А. Бадан доручила мені розробити новий курс «Концепція менеджменту», який би не тільки надавав знання спеціального вокабуляру ділової англійської мови, а й показував би, як мова функціонує у різних ділових контекстах, задля підготовки більш кваліфікованих спеціалістів із перекладу.

Крім цього, А. А. Бадан допомогла мені створити два нових клуби: кіноклуб, головним чином для студентів НТУ «ХПІ», а також Клуб ділової англійської мови, який створювався для студентів різних спеціальностей НТУ «ХПІ» та для всієї ділової спільноти міста Харкова. Кіноклуб знайомив студентів-перекладачів з американською культурою та ідіоматикою, допомагав їм опанувати ритмомелодику американської англійської. Клуб ділової англійської мови сприяв студентському розумінню лексики, ідіоматики, концептів та культури ділового спілкування у світовій спільноті. Цей клуб орієнтувався на практику мовлення, а також надавав можливість періодично слухати презентації керівників компаній, які відбувалися через скайп.

Кафедра рекомендувала Клуб усім студентам ХПІ і харків’янам, що представляють діловий осередок нашого міста. Ці зустрічі зібрали аж 80 слухачів. Я дуже вдячна професорові А. А. Бадан за підтримку та сприяння у створенні обох цих клубів.

Весь професорсько-викладацький склад кафедри був дуже дружнім та готовим надати підтримку. Члени кафедри допомагали мені зрозуміти українську методику та вимоги до вищої освіти, пояснювали систему оцінювання, давали мудрі поради з різних питань.

Хотілося б відзначити неабияку підтримку студентів. Студенти спеціальності «Переклад» НТУ «ХПІ» є дуже підготовленими та старанними. Вони талановиті і творчі, навчати їх – просто задоволення. Факультет заслуговує на визнання за ту допомогу, що надається кожному з цих студентів на шляху до повного розкриття їхнього потенціалу.

Але те, що я отримала від кафедри ДІМ та перекладу, перебільшує інтелектуальне та педагогічне сприяння. Я дуже вдячна як співробітникам факультету, так і студентам за теплу емоційну підтримку, що я отримала від усього університетського товариства. Хоча мені подобається в Україні, іноді досить важко буває знаходитись далеко від своїх синів та решти родини. Через це я особливо вдячна всьому факультету за те, що став моєю українською «сім’єю», за гостинність, за те, що запрошували мене до своїх домівок, ділили зі мною та моїм чоловіком життя та культурні події міста Харкова. Все, що я можу сказати, – ДЯКУЮ.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет