О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Фільм про Ландау знімають в ХПІ


[За матеріалами газети «Зов» від 10 червня 2010 р.]
#22-23 от 18.10.2010

Історію пишуть люди. Історію нашого вузу – видатні науковці, чиї імена викарбувано золотими літерами на сторінках літопису НТУ «ХПІ». Кожен із них свого часу зробив внесок у розбудову нашого університету, становлення науки в ньому. Про цих науковців можемо дізнатися з архівних матеріалів, та не кожен має можливість отримати таку інформацію. Щоб познайомити з життям і творчістю видатних людей, про них знімають фільми.

Одним із таких видатних науковців є лауреат Нобелівської премії Лев Ландау. Його життя пов’язане з Харківським хіміко-технологічним, де він починав педагогічну роботу на кафедрі фізики, і Харківським механіко-машинобудівним інститутами, де очолював кафедру теоретичної фізики.

Зараз про Л. Ландау знімають художній фільм «Дау», один із епізодів якого розгортається на території обсерваторії інституту «Іоносфера» НАН і МОН України НТУ «ХПІ». Він відображає розмову видатного науковця із своїм учнем. Відзначимо, що зйомка епізоду тривала всього один день, але підготовка, в якій брали активну участь співробітники інституту «Іоносфера», – два тижні.

Кінематографісти невипадково звернулися до «Іоносфери». Головним здобутком НТУ «ХПІ» та його підрозділів є збереження матеріально-технічної бази, яка привертає увагу не лише наукової, а й культурної громадськості. Співробітники інституту також пройшли кастинг та, як запевнили члени знімальної групи, будуть залучені до створення фільму.

Маємо сподівання, що «Дау» знайде численних глядачів не лише серед нинішніх, а й майбутніх політехніків.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет