Спеціальність «Педагогіка вищої школи»

#18-19 от 27.08.2010

З 2005 року кафедра проводить підготовку магістрів зі спеціальності «Педагогіка вищої школи» з присвоєнням кваліфікації «Викладач університетів та вищих навчальних закладів». Протягом 2005–2010 років підготовлено понад 150 магістрів з педагогіки вищої школи, 123 з яких працюють у вищих навчальних закладах.

Навчальний процес забезпечують доктори та кандидати наук з 10 спеціальностей, які мають значний педагогічний стаж та проходили стажування у провідних вищих навчальних закладах Європи та США. Кафедра має ділові зв’язки з Академією педагогічних наук України, провідними вищими навчальними закладами України та інших країн світу.

Для проведення навчально-виховного процесу підготовки магістрів кафедра має відповідну матеріально-технічну базу, сучасний комп’ютерний клас з доступом до мережі Інтернет, бібліотеку з новітньою науковою літературою, російськими, українськими періодичними виданнями.

Навчально-виховний процес забезпечено підручниками, навчальними посібниками з грифом Міністерства освіти і науки України, методичними розробками та вказівками.

Майбутні викладачі вищої школи вивчають такі дисципліни як теорія і практика вищої професійної освіти в Україні; педагогічна та професійна психологія; фізична культура та психофізіологічний тренінг; моделювання діяльності фахівця; моделювання освітньої та професійної підготовки фахівця; педагогічний контроль у системі освіти; дидактичні системи у вищій школі; інформаційні технології в освіті; соціальна та екологічна безпека; логіка педагогічної діяльності; філософія освіти; методика викладання у вищій школі та ін., усього близько 20 спеціальних предметів.

Студенти, що навчаються в магістратурі, беруть участь у наукових конференціях, конкурсах студентських наукових робіт відповідного напрямку та мають можливість публікувати матеріали власних досліджень у збірці наукових праць «Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти», який започатковано і видається кафедрою.

Успішне навчання в магістратурі надає можливість вступу до аспірантури, яку відкрито у 2002 році зі спеціальності «Теорія і методика професійної освіти (педагогічні науки)».

Студенти також мають можливість пройти стажування, педагогічну практику та виконати кваліфікаційну роботу у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут», а також у провідних вищих навчальних закладах Харкова та України, або за місцем основної роботи.

Результати досліджень магістрів у галузі вищої освіти можуть бути впроваджені в діяльність вищих навчальних закладів. Захист кваліфікаційних робіт можливий російською, англійською, німецькою та французькою мовами.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет