О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Отримали цивільні дипломи


[Ю. Паржин, заступник директора МІПО НТУ «ХПІ» з науково-педагогічної роботи]
#15 от 07.06.2010

Соціальна адаптація військовослужбовців

У нашому університеті навесні відбулась урочиста церемонія з нагоди третього випуску колишніх військовослужбовців – офіцерів запасу, які навчались у Міжгалузевому інституті післядипломної освіти НТУ «ХПІ» на курсах підвищення кваліфікації. Це навчання було організоване Трастовим фондом НАТО «Партнерство заради миру» та Хмельницьким центром перепідготовки та соціальної адаптації Хмельницького Національного університету.

Трастовий фонд був започаткований на початку 2006 року (країною-лідером виступили Нідерланди) з метою фінансування перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, а також включених в план звільнення зі Збройних Сил України. З 2009 року Трастовий фонд поширив свою діяльність на Харківський регіон (країною-лідером виступила Данія). У Харкові партнером Хмельницького центру за цією програмою став Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». Професійне навчання військовослужбовців проводиться на базі Міжгалузевого інституту післядипломної освіти університету. Вибір МІПО НТУ «ХПІ» в якості партнера за цією програмою був невипадковим. Цей інститут, заснований ще в 1987 році, є одним із провідних вищих навчальних закладів післядипломної освіти в Україні. За 23-річну історію інститут випустив понад 20 тисяч слухачів, з яких більш ніж 1800 отримали другу вищу освіту за економічними напрямами та спеціальністю «Інтелектуальна власність». З 2006 року інститут брав участь у перепідготовці та соціальній адаптації колишніх військовослужбовців за програмами ОБСЄ, НАТО та у Державній програмі України. За цими програмами у 2006–2008 роках в інституті отримали нові професії 173 колишніх військовослужбовці.

Перепідготовка офіцерів здійснюється на 3-місячних курсах, що проводяться за 500-годинною програмою за напрямами: «Менеджмент підприємницької діяльності», «Маркетинг» та «Комп’ютерні системи та мережі». Курси розраховані на задоволення потреб працевлаштування у цивільному житті, виходячи з аналізу ринку праці у тісному співробітництві з Харківським обласним центром зайнятості. Випускникам курсів надається підтримка у працевлаштуванні: ведеться база даних про вакансії, проводяться ярмарки вакансій, надається індивідуальна підтримка. У 2009 році в МІПО НТУ «ХПІ» пройшли перепідготовку 124 особи.

13 квітня під час проведення «Ярмарку вакансій» (на знімку) представники Харківського обласного центру зайнятості ознайомили присутніх з 18 підприємствами – учасниками ярмарку. Відбулась урочиста церемонія вручення документів про завершення курсів 50 випускникам, в т. ч. за спеціальностями «Менеджмент підприємницької діяльності» (17 дипломів), «Маркетинг на ринку товарів та послуг» (15), «Комп’ютерні мережі та системи» (18). На церемонії були присутні: менеджер Програми НАТО в Україні з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт, проректор НТУ «ХПІ» Г.І. Гринь, проректор Хмельницького національного університету М.П. Войнаренко, директор МІПО НТУ «ХПІ» М.М. Солощук, представники обласного центру зайнятості та інші високоповажні гості, представники ЗМІ.

15 квітня 2010 року розпочався наступний – четвертий – етап навчання. На цьому етапі перепідготовку в НТУ «ХПІ» пройдуть ще 60 колишніх військовослужбовців.

На курсах слухачі набувають знання і навички за новими цивільними спеціальностями, які необхідні їм для адаптації і працевлаштування на підприємствах, в організаціях, установах. Після закінчення курсів випускники отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка та міжнародні сертифікати.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет