О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Виставки, конкурси, нагороди


[Л. Тижненко, начальник відділу науково-технічної інформації]
#13-14 от 21.05.2010

На знімку: на Всеукраїнській виставковій акції «Барвиста Україна» ректор НТУ «ХПІ», професор Л. Л. Товажнянський (в центрі) дає пояснення щодо розробок, представлених на стенді університету, заступнику Міністра освіти і науки України М. В. Стрісі (зліва).

Однією із ефективних форм пропаганди і реклами досягнень університету є науково-технічні та освітянські виставки, ярмарки, презентації. Щороку НТУ «ХПІ» бере активну участь у 20–25 таких заходах міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів.

Протягом останніх 8 років університет – постійний учасник міжнародної виставки «Ганновер Мессе». Цього року на Національному стенді України НТУ «ХПІ» демонстрував розробки кафедри ФМНП в галузі нанотехнології та нанофізики.

Щорічно наш вуз презентує результати досліджень і винаходи вчених на Днях України, Днях НТУ «ХПІ», на виставках-презентаціях за кордоном (Чехія, Китай, Польща, Росія, Таджикистан, Білорусь тощо).

Всеукраїнська виставкова акція «Барвиста Україна», яка традиційно присвячується Дню незалежності України, була започаткована в 2001 році. Вона передбачає щорічний показ нових розробок і участь їх в конкурсі «Кращий вітчизняний товар року» (започаткований 2005 р). Упродовж п’яти років НТУ «ХПІ» – незмінний Лауреат конкурсу, він нагороджувався Золотим символом «Виробник кращих вітчизняних товарів», а 16 наукових розробок за цей час стали переможцями Конкурсу і нагороджені Золотими медалями і Дипломами. Тільки в 2009 році відзначені склоемаль для електростатичного нанесення на сталеві деталі (кафедра технології кераміки); біогазова установка (кафедра хімічної техніки і промислової екології); еталон (НДПКІ «Молнія»).

У червні кожного року Харківські політехніки беруть участь в роботі міжнародного універсального оптово-роздрібного ярмарку «Курський Коренський ярмарок», де демонструють свої розробки, необхідні для впровадження в промисловість Курського регіону. У відповідному візиті в рамках Великого Слобожанського ярмарку у вересні минулого року представники Курської обласної адміністрації висловили щиру подяку Харківським політехнікам за роботу, спрямовану на відродження традицій Курського Коренського ярмарку і Курського регіону в цілому.

Справжнім святом для винахідників нашого університету став Міжнародний салон винаходів і нових технологій «Новое время», який проводиться щорічно в Севастополі. Минулого року на форум було представлено 4 розробки, захищені патентами. Одна із них, крім того, була заявлена і на Конкурс молодіжних інновацій, який проходив в рамках Салону. За важливий внесок у винахідницьку діяльність в Україні, активну участь у Салоні, продуктивну роботу на ярмарці і перемогу в Конкурсі університет нагороджений Золотою медаллю і Дипломом Салону «Новое время», а також призом-кубком Міністра економіки України. Золотими медалями і Дипломами відзначені всі чотири роботи університету: спосіб одержання метанолу і спосіб виготовлення каталізатора для середньотемпературної конверсії оксиду вуглецю (+2) водяною парою (кафедра ХТНР, К та Е); керамічна маса для одержання керамограніту і комплексне силікофосфатне скло емалеве покриття (кафедра технології кераміки).

Вчені університету впродовж року брали активну участь і в таких спеціалізованих виставках, як «Енергоефективність» (м. Донецьк), «Високі технології «Ні-Tech. Наука і Освіта» (м. Київ), «Наука і виробництво. Машинобудування Харківщини» (м. Харків), «Енергозбереження. Електрообладнання. Енергетика» (м. Харків) тощо. На виставкових стендах вузу завжди демонструвались розробки за тематикою виставок, спрямовані на вдосконалення виробничих, техніко-економічних процесів, переваг застосування і впровадження в тій чи іншій галузі представлених технологій чи конструкцій та обладнання.

Важливими подіями для Харківської політехніки є галузеві виставки, учасником яких університет став з моменту їх започаткування: «Сучасна освіта в Україні», «Освіта та кар’єра», «Інноватика в освіті України», «Сучасні вищі навчальні заклади» тощо.

Єдність освітньої і наукової діяльності на протязі всієї 125-річної історії забезпечує нашому університету вагомі досягнення в підготовці інженерних кадрів і в наукових дослідженнях, високий рейтинг і провідні позиції серед вузів України, широку популярність в світі. Ось чому НТУ «ХПІ» бере участь в освітянських виставках під кутом зору інтеграції науки і освіти, впливу досягнень наукових шкіл університету на організацію і якість навчального процесу, презентації досягнень сучасної педагогічної науки і практики.

Ретельна підготовка матеріалів на конкурси для представлення їх в тій чи іншій номінації виставки підкреслює досягнення університету і визначає наперед високі оцінки і нагороди. Так, за активну участь у «Сучасній освіті в Україні», започаткованій в 2000 році, та в її конкурсах університет нагороджено 9-ма Золотими медалями, на виставці «Інноватика в освіті України» в 2009 р. – отримав Диплом «Лідер вищої освіти».

У Міжнародній виставці-презентації «Сучасні навчальні заклади – 2010» НТУ «ХПІ» брав участь уже в ранзі дослідницького. Аналіз рівня показників наукової діяльності, проведений Оргкомітетом з метою визначення рейтингу вузів-учасників виставки, підтвердив провідну роль нашого університету. Він нагороджений Гран-Прі «Лідер вищої освіти України», а за перемогу в конкурсі цієї виставки в номінації «Компетентнісний підхід в освітній діяльності вищої школи» – Золотою медаллю.

Науковцям Харківської політехніки є чим пишатись. Найбільш вагоме досягнення в тому, що в ювілейному році НТУ «ХПІ» отримав статус автономного (самоврядного) національного дослідницького університету і продовжує нарощувати показники наукової роботи: провадить дослідницьку та інноваційну діяльність, забезпечує інтеграцію освіти та науки з виробництвом, бере участь у реалізації міжнародних проектів і програм.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет