Продовжуючи славні традиції ХПІ

[О. Суворін, О. Поркуян]
#13-14 от 21.05.2010

Технічний прогрес з його шаленим темпом постійно змінює наші життєві цінності, надає нові можливості та висуває досить жорсткі вимоги до сучасників. Для того, щоб влитися в цей життєвий кругообіг, людині необхідно вчитися бути активною, цілеспрямованою та, в першу чергу, освіченою. Саме освіта є безумовною цінністю в сьогочасному світі і, як соціальний інститут, відповідає за своєчасну та адекватну підготовку особистості до повноцінного функціонування в суспільстві. Одним із джерел освіти та одержання якісних кваліфікованих знань є Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», який цього року святкує 125 років з дня свого заснування.

НТУ «ХПІ» має давні навчальні та наукові традиції, засновані на високій професійності відомих у цілому світі вчених і педагогів, на відпрацьованій системі організаційного та методичного забезпечення навчального, виховного та наукового процесів. Одним із значних досягнень Харківського політехнічного інституту є авторські науково-педагогічні школи.

Давні плідні науково-виховні стосунки пов’язують Технологічний інститут Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Сєверодонецьк) з Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут». Насамперед, з однією з його чисельних науково-педагогічних шкіл, заснованою академіком Національної Академії Наук України, Героєм Соціалістичної Праці, лауреатом Державної премії СРСР, доктором технічних наук, професором Василем Івановичем Атрощенком, який відомий усьому світу як спеціаліст в галузі хімії, хімічної технології неорганічних речовин, мінеральних добрив і промислового каталізу.

Інтенсивне зростання виробничих підприємств, наукових і проектних організацій загальнодержавного значення в 50-х роках минулого століття потребувало відповідного кадрового забезпечення. Тому в 1957 році в Сєверодонецьку з ініціативи Лисичанського хімічного комбінату був відкритий навчально-консультаційний пункт інституту. Становлення та подальший розвиток вищої освіти у місті здійснювались завдяки науково-педагогічній підтримці Харківського політехнічного інституту, а саме колективів кафедр: хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології, яку зараз очолює доктор технічних наук, професор О. Я. Лобойко; біотехнології та аналітичної хімії на чолі з доктором технічних наук, професором М. Ф. Клєщовим; фізичної та колоїдної хімії, якою керує доктор фізико-математичних наук, професор В. М. Кошкін; автоматизації хіміко-технологічних систем і екологічного моніторингу (завідувач – доктор технічних наук, професор В. І. Тошинський) та інших.

Зараз у Технологічному інституті Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля готують фахівців для хімічної промисловості України і готують їх саме випускники ХПІ, у тому числі ті, хто захистив кандидатські та докторські дисертації в спеціалізованих радах ХПІ: доктор технічних наук, професор В. М. Каут (один з учнів академіка В. І. Атрощенка у 1970–1980 роках, член спеціалізованої ради із захисту дисертацій на здобуття вченого звання кандидата й доктора технічних наук за спеціальністю 05.17.01 «Технологія неорганічних речовин»); один із засновників Сєверодонецького технологічного інституту, академік технологічної Академії наук України, завідувач кафедри технології органічних речовин та палива, доктор хімічних наук, професор М. Ф. Тюпало; декан хімічного факультету, кандидат технічних наук, доцент Р. Г. Заіка; завідувач кафедри технології неорганічних речовин та екології, кандидат технічних наук, доцент О. В. Суворін та інші.

Результати плідної наукової співпраці Технологічного інституту СНУ ім. В. Даля та Національного університету «Харківський політехнічний інститут», що спрямовані на вирішення проблем виробництва та утилізації металовмісних каталізаторів, виробництва нітратної кислоти та мінеральних добрив, відображені в десятках науково-технічних праць.

Наша спільна наукова діяльність на сучасному етапі пов’язана зі створенням фізико-хімічних основ і розробки перспективних технологій нового типу суміщених процесів – хемосорбційно-екстракційних. Під науковим керівництвом доктора технічних наук, професора А. С. Савенкова готується до захисту докторська, а також декілька кандидатських дисертацій.

Ваш навчальний заклад сьогодні належить до лідерів вищої освіти нашої держави, посідаючи провідні позиції в багатьох наукових галузях, а колектив продовжує і примножує славні традиції попередників. У рамках Болонського процесу також успішно впроваджуються європейські підходи до підготовки нової інтелектуальної еліти нації.

Гідну справу славної плеяди керівників НТУ «ХПІ» продовжує ректор Леонід Леонідович Товажнянський, який робить усе можливе, щоб Університет був кращим серед кращих навчальних та наукових центрів.

То ж у світлі ювілейного святкування щиро вітаємо всіх політехніків зі 125-річчям від дня заснування Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»! Бажаємо, щоб ви і надалі зберігали та примножували традиції своєї Alma mater, сприяли прогресу наукової думки, робили гідний вклад у розвиток української вищої школи та виховання талановитої молоді!

О. Суворін, завідувач кафедри технології неорганічних речовин та екології Технологічного інституту Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля,
О. Поркуян, директор Технологічного інституту Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет