Наш винахід – найкращий!

[І. Слабун, к. т. н., професор кафедри ХТНР, К та Е.]
#13-14 от 21.05.2010

Доктору технічних наук, професору
Товажнянському Л. Л.,
ректору НТУ «ХПІ»

Шановний Леоніде Леонідовичу!

Прийміть сердечну подяку за участь у Всеукраїнському конкурсі «Винахід – 2009» і за Ваш вагомий внесок у розвиток інноваційної діяльності в Україні.

Я з великим задоволенням повідомляю Вам, що винахід «Спосіб одержання метанолу» (патент № 86361; авторський колектив: І. О.Слабун, Л. Л. Товажнянський, Г. В. Малюк, А. П. Марченко, Г. В. Лісачук, М. Г. Зінченко, А. Ф. Калінченко, О. В. Миргород, А. І. Ценципер) став переможцем конкурсу в абсолютній номінації «Кращий винахід – 2009». Рішенням Конкурсної комісії цій розробці присуджено третє місце. Також комплекс корисних моделей «Спосіб вилучення металів платинової групи із платиновмісних концентратів» (патент № 36306; авторський колектив: С. І. Авіна, І. І. Гончаров, О. Я. Лобойко, Г. І. Гринь, П. А. Козуб, Л. М. Бондаренко, В. В. Кравченко, В. О. Пономаренко) і «Спосіб вилучення металів платинової групи із шламів (патент № 33382; авторський колектив: С. І. Авіна, І. І. Гончаров, О. Я. Лобойко, Г. І. Гринь, П. А. Козуб) став переможцем в категорії «Кращий винахід – 2009 у Харківській області», а винахід «Полімерна плівка» (патент № 86721; авторський колектив: Д. О. Мішуров, В. Л. Авраменко, Н. О. Суворова) – у категорії «Кращий винахід – 2009 в галузі збереження навколишнього середовища».

Мені приємно поздоровити колектив авторів з перемогою та побажати подальшої наснаги, творчого натхнення та розвитку винахідницької праці, широкого застосування новітніх розробок, що сприятиме економічній стабільності та розквіту нашої держави.

Бажаю Вам творчих здобутків, успіхів і щастя!

З повагою,
Голова Державного департаменту інтелектуальної власності
М. Паладій

Наш винахід – найкращий!

При видобуванні і транспортуванні природного газу утворюються гідрати його компонентів – кристалічні з’єднання, схожі на лід або сніг, які відкладаються на стінках свердловин, трубопроводів, апаратури, знижуючи їх пропускну здатність аж до повного припинення проходження газу. Для запобігання утворення гідратів або їх руйнування (інгібування гідратоутворення) найбільш ефективним є впорскування метанолу. Зараз нафтогазовий комплекс України щорічно витрачає на ці цілі близько 27 тис. т метанолу, Росія – близько 400 тис. т.

НТУ «ХПІ» спільно з УкрНДІГазом розроблена та відпрацьована проста технологія одержання метанолу прямим окисненням вуглеводнів природного газу киснем повітря безпосередньо на газовому промислі або на газотранспортному підприємстві. Це виключає транспортні витрати та ризики техногенних катастроф при доставці метанолу від хімпідприємства до об’єкта нафтогазового комплексу.

Винахід «Спосіб одержання метанолу» (патент України № 86361 від 27. 04. 2009 р.), який брав участь у конкурсі «Кращий винахід – 2009», удосконалює цю технологію. Всі технічні рішення за винаходом упроваджені в технологічний регламент (вихідні дані) на проектування виробництва метанолу продуктивністю 3700 т/рік. Регламент розроблений НТУ «ХПІ» на замовлення «Української технологічної компанії «Скіф».

Порівняно з відомими технологіями метанолу цим методом упровадження у виробництво технічних рішень за винаходом знизить витрати охолоджувальної води на 74 тис. м3/рік, збільшить вилучення метанолу із відхідних газів на 95 т/рік, заощадить витрати природного газу на 173 тис. нм3/рік. Економічний ефект від впровадження винаходу становитиме 730 тис. грн./рік на одній установці, а, загалом, ефект при впровадженні виробництва метанолу неповним окисненням природного газу, порівняно з закупівлею метанолу на хімпідприємстві, становитиме 1 млн. 715 тис. дол. США/рік. І це без урахування заощаджень на транспортних витратах. В Україні можливе спорудження 3-х таких установок, у т. ч. однієї в Харківському регіоні.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет