О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Гідний внесок в економічну освіту й гуманітарне виховання


#10-11 от 19.04.2010

До 60-річчя кафедри загальної економічної теорії

60 років тому в ХПІ була створена кафедра політичної економії, біля джерел якої стояв відомий радянський економіст, академік АН СРСР О. М. Румянцев. У подальшому кафедру очолювали доцент І. В. Фолюшевський, професор А. А. Євдокимов, доцент П. Г. Федченко, професор П. Х. Кучерявенко, професор М. М. Гуревічов.

Нині – це кафедра загальної економічної теорії, і з 2002 р. її очолює доктор економічних наук, професор Сергій Ігоревич Архієреєв.

За роки існування численний колектив учених і викладачів кафедри вніс гідний внесок в економічну освіту й гуманітарне виховання більше ніж 150 тис. молодих фахівців, яких за ці роки підготував наш навчальний заклад.

Досягненням колективу за минулі роки і заслугою її керівництва є те, що кафедра стала своєрідною кузнею висококваліфікованих кадрів у галузі економічної теорії. У 1962 р. при кафедрі була відкрита аспірантура, трохи пізніше – докторантура. Завдяки їх діяльності було підготовлено 4 доктори і понад 55 кандидатів наук.

Наукова діяльність

Концепція діяльності кафедри передбачає викладання економічної теорії як теорії ринкової економіки через призму дослідження її макро- та мікрорівнів. Головне завдання у даному процесі – це розвиток теоретичної і методологічної основи економічної науки, формування понятійного апарату сучасної ринкової економіки та засад нової економічної культури. Головну увагу викладачі кафедри приділяють питанням ринкової трансформації вітчизняної економіки.

За минулі десятиліття комплексна тематика наукової праці кафедри охоплювала різні проблеми: дослідження розвитку продуктивних сил суспільства, стимулювання росту продуктивності праці, удосконалення господарського механізму суспільства, застосування макроекономічних теорій в економічній політиці. У сфері сучасних наукових інтересів колективу знаходяться проблеми розвитку економіки України та дослідження інституціональних факторів становлення національної економіки.

Завідувач кафедри, професор С. І. Архієреєв формує нову наукову школу розвитку теорії трансакційних витрат у трансформаційній економіці, у рамках якої працюють викладачі і аспіранти кафедри. З 2008 р. розробляється комплексна наукова тема «Інституційні фактори розвитку економіки України».

За 60-річний період існування кафедри її співробітники за підсумками дисертаційних досліджень опублікували понад 35 монографій, 2500 наукових статей, 100 методичних розробок, 30 навчальних посібників.

За останній період на кафедрі розроблялися такі госпдоговірні науково-дослідні роботи:

  1. «Дослідження інституціональних аспектів корупції та розробка заходів її попередження». Науковий керівник – доцент Т. В. Рябова. Мета роботи – дослідження факторів та причин укладання корупційних угод, розробка нерепресивних заходів боротьби з корупцією.
  2. «Трансакційні витрати інноваційної діяльності в умовах ринкової трансформації». Науковий керівник – професор С. І. Архієреєв. Мета роботи – розвиток теоретичних основ і розробка методологічних положень і практичних рекомендацій щодо вдосконалення напрямків зниження трансакційних витрат інноваційної діяльності підприємств.
  3. «Аналіз впливу витрат інституційних трансакцій на господарську діяльність приватного підприємства». Науковий керівник – професор С. І. Архієреєв. Мета дослідження – вивчення та аналіз витрат інституціональних трансакцій на підприємствах та розробка заходів щодо мінімізації їх негативного впливу на діяльність підприємств.
  4. Нині розробляється наукова тема «Дослідження інституціоналізації суб’єктів господарювання в сучасних умовах». Науковий керівник – професор С. І. Архієреєв.

На сучасному етапі на кафедрі працює аспірантура. Тільки за останні 8 років захищено одну докторську і 6 кандидатських дисертацій та 4 кандидатські дисертації підготовлено до захисту.

У ювілейний для кафедри рік завідувач кафедри, професор С. І. Архієреєв став переможцем XI обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – 2009. Кращі імена» у номінації «Викладач професійно-орієнтованих дисциплін» та був нагороджений премією ім. В. Н. Каразіна. Він є автором багатьох монографій, серед яких:

  • Архієреєв С. І. Трансакційний сектор економіки України: Монографія. – Харків. – 2003. – 56 с.
  • Архиереев С. И., Зинченко Я. В. Трансакционные издержки институционализации фондового рынка. Монография / Харьков: ХНУ, 2005. – 247 с.
  • Архієреєв С. І. Державна трансакційна політика та структурні перетворення економіки України. – Харків: Константа, 2006. – 108 с.
  • Архієреєв С. І., Попадинець О. В. Розвиток трансакцій кредитування та заходи регулювання їх витрат в Україні. – Харків: Константа, 2007. – 152 с.
  • Досвід упровадження урядових програм інноваційного розвитку: монографія / Т. В. Тарасенко, С. І. Архієреєв. – Харків: Золоті сторінки, 2007. – 96 с.

Професор С. І. Архієреєв також брав учать у підготовці наступних аналітичних видань з питань розвитку України:

  • Архієреєв С. І., Тарасенко Т. В. Інноваційний потенціал України: прогнозно-аналітичні оцінки. – Х.: Золоті сторінки, 2008. – 112 с.
  • Україна в 2008 році: щорічні оцінки суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку. Монографія. / За заг. ред. Ю. Г. Рубана. – К.: НІСД, 2008. – 744 с.

Під науковим керівництвом професора С. І. Архієреєва доцент Н. М. Волоснікова стала переможцем ІІІ обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» (2008 р.) за напрямом «Суспільно-економічні науки». Тема її конкурсної роботи – «Трансакційні витрати інноваційної діяльності в умовах ринкової трансформації на прикладі підприємств машинобудівної галузі».

Традиційно кафедра загальної економічної теорії щороку бере участь у проведенні міжнародних науково-практичних конференцій. Викладачі кафедри здійснюють також керівництво науковими дослідженнями студентів. Напрям роботи із студентами з метою підвищення рівня їх знань з економічної теорії передбачає:

  • керівництво науковими студентськими роботами та залучення студентів до участі у міжвузівських науково-практичних конференціях з проблем сучасної економічної теорії, зокрема макро- та мікроекономіки, політичної економії, міжнародної економіки, історії економіки та економічної думки. За 10-річний період підготовлено понад 80 наукових студентських робіт під науковим керівництвом викладачів кафедри;
  • проведення Всеукраїнських студентських олімпіад серед студентів університету.

Міжнародне співробітництво

Викладачі кафедри співпрацюють з економічним факультетом університету м. Магдебург (Німеччина): у 2008 році було підготовлено спільне видання Arkhiiereiev S., Schwoudiauer G.«The Equity-Efficiency Relationship: The Double Criterion versus Pareto-Efficiency» Otto-von-Guericke-University Magdeburg. Вони також взяли участь у підготовці міжнародної монографії за участі українських авторів «Transformation in der Оkonomie» /Gischer, H.; Reichling, P.; Spengler, T.; Wenig, A.: – Gabler Edition Wissenschaft, Wiesbaden, 2008. Доцента М. М. Деркач направлено на дворічне наукове стажування до США (м. Нешвілл, штат Теннесі, Університет Вандербілт). Мета поїздки – набуття досвіду з наукових досліджень, збір та систематизація матеріалів з сучасних проблем грошово-кредитної системи.

Навчально-методична робота

Колектив кафедри робить гідний внесок в економічну освіту згідно з сучасними вимогами європейського освітнього співтовариства, проводить підготовку з економічної теорії студентів усіх технічних факультетів і фундаментальну підготовку майбутніх економістів і менеджерів. Курс «Основи економічної теорії» ведеться на технічних факультетах, а на економічному, бізнесу та фінансів і на ЕІМ факультетах викладаються навчальні курси: «Політична економія», «Основи економічної теорії», «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Національна економіка». Ці ж курси розроблені і для студентів-заочників. Викладачі кафедри працюють і на факультеті дистанційної освіти (філіали в Ізюмі, Балаклеї, Тростянці, Полтаві). У викладанні широко використовується досвід європейських університетів, втілюються сучасні методи освіти.

Навчальні видання кафедри

Підготовка навчальних посібників стала найважливішим напрямком роботи кафедри. Так, навчальні посібники «Основи економічної теорії» та «Курс економічної теорії» були рекомендовані Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів. У 2002–2009 рр. був підготовлений та опублікований цикл навчальних посібників з економічної теорії: «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Міжнародна економіка», «Історія економічних вчень», «Державне регулювання економіки», «Економічна історія» за редакцією професора С. І. Архієреєва, доцента Н. Б. Решетняк, кожне обсягом понад 10 друкованих аркушів, були представлені їх електронні версії на сайті НТУ «ХПІ». Безсумнівний науковий інтерес представляє науковий посібник «Вступ до світової ринкової економіки», підготовлений професором М. М. Гуревічевим. Автор на підставі багаторічних наукових досліджень дає оригінальне трактування закономірностей розвитку глобалізаційних процесів і місця України в них.

Викладання іноземною мовою

З 2007/08 навчального року викладачі кафедри читають лекції та проводять заняття з профільних економічних дисциплін англійською мовою. Це відбувається в рамках учбових програм для студентів факультету бізнесу і фінансів. Молоді спеціалісти доцент М. М. Деркач, асистенти М. В. Шипілова та О. А. Бондаренко викладають курси «Fundamentals of Economic Theory» («Основи економічної теорії»), «Microeconomics» («Мікроекономіка») та «Macroeconomics» («Макроекономіка»). При цьому застосовуються не тільки надбання сучасної економічної науки та педагогічної практики, а й нові технології викладання з використанням мультимедійної техніки.

Матеріали підготували: С. І. Архієреєв, Н. М. Волосникова, Н. Б. Решетняк, Т. В. Рябова, М. В. Шипілова, Ю. М. Батьоха

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет