Проблеми інтелектуальної власності

[М. Михайлина]
#10-11 от 19.04.2010

Регіональний семінар з питань правової охорони об’єктів права інтелектуальної власності, комерціалізації, захисту прав та управління інтелектуальною власністю відбувся в нашому університеті. У ньому взяли участь перший заступник голови Державного департаменту інтелектуальної власності В. О. Жаров, головний спеціаліст відділу з питань авторського права і суміжних прав цього ж департаменту О. Є. Арданов, начальник відділу організації захисту прав департаменту І. О. Шатова та інші фахівці.

Наш університет не випадково став базою для проведення семінару, цьому передувала довготривала плідна співпраця з Держдепартаментом та Укрпатентом.

Міжгалузевий інститут післядипломної освіти НТУ «ХПІ» (директор М. М. Солощук) веде підготовку спеціалістів у галузі інтелектуальної власності з 1992 року і до 1999 року був єдиним в Україні навчальним закладом. Саме з МІПО та кафедри інформатики й інтелектуальної власності ХПІ почала формуватися національна система підготовки кадрів у цій галузі. Тут працюють висококласні викладачі, провідні фахівці науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Академії правових наук, фахівці-практики в області інтелектуальної власності.

На семінарі розглянули важливі питання захисту інтелектуальної власності: державний контроль за використанням об’єктів права інтелектуальної власності (державний інспектор П. В. Колінський), роль вищих навчальних закладів у розвитку інновацій (ректор НТУ «ХПІ», професор Л. Л. Товажнянський), практика Апеляційної палати і розгляд заперечень при набутті прав на об’єкти інтелектуальної власності (начальник відділу економіки та інформаційного забезпечення Державного департаменту інтелектуальної власності О. А. Пархета) та багато інших.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет