О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

XXXV звітно-виборна конференція студентської профспілки


#7-8 от 15.03.2010

Зі звіту голови ППОС НТУ «ХПІ» А. О. Нагорного

Робота комітету ППОС НТУ «ХПІ» в період з грудня 2007 р. по лютий 2010 р. велася у щільній взаємодії з адміністрацією університету в рамках виконання Колективної угоди, укладеної на студентській профспілковій конференції 18. 02. 2009 р. В умовах сьогодення Колективна угода є унікальним, майже єдиним, інструментом для забезпечення принципу «соціального партнерства» у відносинах адміністрації та студентської профспілки – від деканату до ректорату, та їх спільній роботі. Спрямована ця робота, насамперед, на захист соціально-економічних інтересів, розвиток реального управління студентами – членами профспілки, управління студентським життям за багатьма його напрямками. І мені приємно відзначити, що цей принцип успішно реалізовувався обома учасниками діалогу, набув нових форм та має певні досягнення.

Не менш важливою ознакою звітного періоду є бурхливі політичні події. На їх тлі помітно зросла увага до студентства з боку політиків та влади, проте, наслідки такої уваги – численні популістські обіцянки, студентські програми, поява нових різноманітних студентських організацій і т. і. – часто виявляються нежиттєздатними, не підкріпленими реаліями роботи вузу, і такими, що не відповідають духу студентського життя і розчиняють суттєві потреби та проблеми студентства. Неприємна риса останніх років – намагання нівелювати, а частенько й спаплюжити заслуги і роль студентських профспілок; замінити їх на керовані, зручні, нібито альтернативні, організації. Але багаторічний досвід роботи студентських профспілок згодом доведе: вони і є студентське самоврядування в чистому вигляді, і не можна вичавити одне з одного задля досягнення вузько політичних та недалекоглядних проектів. У таких умовах студентські профспілки ніколи не послаблятимуть своїх позицій у відстоюванні прав та інтересів спілчан, навіть якщо виникне потреба заявити про це багатоголосо і могутньо.

У цьому році ППОС НТУ «ХПІ» виповнюється 90 років!!!

Студентська профспілка за останні роки невпинно розвивається, вдосконалює структуру та робить діяльність осередків факультетів більш ефективною. Зараз до складу ППОС НТУ «ХПІ» входить уже 20 профспілкових організацій факультетів. Нашій конференції передувала звітно-виборна кампанія у профспілкових організаціях факультетів, і мені приємно відзначити, що до складу профбюро увійшли відповідальні та ініціативні студенти, які у складі комітету ППОС очолюють постійні комісії, переймаються багатьма проблемами студентського життя, розширюють самостійність профбюро у вирішенні виробничих та профспілкових питань. Це важливий крок для розвитку суто студентського самоврядування, і це повною мірою відповідає оголошеному вже тут принципу «соціального партнерства», але вже між деканатами та профбюро.

У звітний період нам вдалося досягти покращення стосунків між сторонами соціального діалогу: як між профбюро та деканатами, так і між ректоратом та ППОС, дотримання важливого принципу вирішення багатьох проблем не шляхом критики та скарг, а шляхом пошуку взаємних можливостей, ресурсів, нарешті бажань допомогти одне одному у подоланні труднощів. Отже, проаналізуємо, як принцип «соціального партнерства» відбився на основних напрямках роботи комітету ППОС за звітний період, і які проблеми в подальшому слід вирішувати.

Безумовно, найважливішою задачею роботи студентської «первинки» протягом останніх років було забезпечення соціального захисту студентів університету, виходячи з того, що розміри виплат відносять студентів до категорії соціально незахищених верств населення. Слід ще раз нагадати, що свого часу спільні зусилля студентських профспілок призвели до суттєвих зрушень з боку держави щодо стипендіального забезпечення. Це відвело головну роль коштам з Фонду соціальної допомоги та профбюджету у забезпеченні соціального захисту студентів. Для цього комітет безпосередньо брав участь у плануванні та розподілі бюджетних коштів, спрямованих на соціально-побутові потреби студентів, проведення культурно-масової та спортивно-оздоровчої роботи, на формування та використання фонду соціальної допомоги студентам. Проте, відсутність фінансування Фонду соціальної допомоги у 2009 р. змушує студентську «первинку» постійно звертатись до Міністерства освіти й науки та Міністерства фінансів з вимогою врегулювати це дуже важливе питання.

Крім того, не менш важливим завданням профкому було і є надання матеріальної допомоги студентам з коштів профбюджету. Динаміку зростання виплат на ці витрати ви можете прослідкувати у таблиці. І це теж нерозривно пов’язано з досягненням студентських профспілок щодо підвищення стипендії.

Напередодні Нового року профком, як завжди, купує подарунки для дітей наших студентів, а також для студентів-сиріт на суму, яка у 2009 році зросла до 13600 грн.

Комітетом ППОС ведеться облік студентів пільгового контингенту, в тому числі постраждалих від аварії на ЧАЕС, допомагає студентам-чорнобильцям (за необхідності) отримувати компенсацію за невикористані санаторні путівки.

У нашому університеті 108 студентів-сиріт. Профком займається забезпеченням їх єдиними проїзними квитками для безкоштовного користування громадським транспортом. Крім того, сироти забезпечуються безкоштовними путівками до спортивно-оздоровчих таборів та санаторію-профілакторію.

Про пільговий проїзд

Протягом звітного періоду ППОС постійно займалася організаційними питаннями забезпечення студентів пільговим проїздом у міському транспорті відповідно до вимог ст. 54 Закону України «Про вищу освіту» та ст. 9 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді». Ми неодноразово зверталися до Президента, Кабінету Міністрів України, Харківського міського голови, начальника КП «Харківський метрополітен», органів прокуратури з приводу порушення прав студентів на пільговий проїзд у міському транспорті, зокрема в метрополітені.

У 2008 році нам вдалося не допустити введення ліміту на кількість пільгових поїздок у метрополітені. Але в минулому році виникла нова проблема: КП «Харківський метрополітен» випустив пільгові картки нового зразка та оголосив, що старі картки втрачають свою дію з 1 вересня 2009 р. Шляхом переговорів та звертань до органів влади нам вдалося продовжити термін дії карток до 31 листопада 2009 р.

Однак метрополітен відмовлявся приймати картки, термін дії яких сплинув, повертати їх заставну вартість та перераховувати залишок коштів на нові карти.

З метою координації зусиль усіх галузевих профспілок, членами яких є студенти, за ініціативи нашого обласного комітету, була проведена спільна нарада голів первинних профспілкових організацій студентів усіх галузевих профспілок, направлена від імені усіх профспілок Харківської області низка звернень з вимогами повернути заставну вартість пільгових карток, термін дії яких сплинув, та зарахувати залишки коштів на цих картках на нові картки. Наші дії мали очікуваний позитивний результат, а вимоги були задоволені.

У листі Харківського міського голови М. М. Добкіна зазначається, що КП «Харківський метрополітен» приймає у будь-який час видані картки та повертає сплачені за них кошти та здійснює перенесення коштів з пільгової картки зразка 2008 року на пільгову картку зразка 2009 р.

Тому комітет ППОС рішуче наполягає і звертається до ректорату з проханням зайняти дуже жорстку позицію, яка завадить керівництву КП «Харківський метрополітен» надалі нехтувати інтересами студентства.

Про гуртожитки

Однією з найважливіших проблем є покращення житлово-побутових умов у гуртожитках, на капітальні ремонти яких було витрачено за 2009 рік 3,492 млн. грн., окрім цього більше 175,4 тис. грн. – на придбання інвентаря для впорядкування території студмістечка.

Студентська профспілка плідно співпрацювала з дирекцією студмістечка та деканатами з питань організації огляду-конкурсу ППОС на кращий гуртожиток, який був уперше проведений напередодні університетського.

Татьяна Жиленко (КИТ-64) – возглавляет культурно-массовую комиссию профкома. Она победитель III Музыкального фестиваля студентов НТУ «ХПИ» «Звездная планета – Политех».

На минулих профспілкових конференціях неодноразово порушувалося питання роботи житлово-побутової комісії комітету. Дирекція студмістечка висловлювалась щодо відновлення діяльності дуже ефективної у свої часи центральної студради. Нарешті, у звітному періоді вдалось активізувати роботу житлово-побутової комісії, голови студрад гуртожитків стали активними помічниками профкому і учасниками діяльності комісії. Завдяки їх безпосередній участі і був проведений огляд-конкурс ППОС на кращий гуртожиток, впродовж якого голови студрад – члени комісії – отримали уяву про функціонування гуртожитків інших факультетів, накопичили досвід роботи своїх колег та мали змогу об’єктивно оцінити їх роботу.

Про оздоровлення

Не менш важливим напрямком спільної роботи у звітний період було оздоровлення студентів у спортивно-оздоровчих таборах та санаторії-профілакторії «Політехнік». Проблема минулого року – відсутність Фонду соціальної допомоги, а отже, можливості отримання дотації на студентські путівки. Тому профком, як надійний партнер, надав допомогу і з коштів профбюджету сплатив дотації у розмірі 50 % від вартості путівки до СОТ «Політехнік». У цьому році вже відбулося засідання табірної комісії університету, на якому розглядались спільні заходи комітету ППОС та адміністрації щодо вирішення питання про пільгові студентські путівки в оздоровчому сезоні 2010 р. як за рахунок Фонду соціальної допомоги, так і за рахунок профбюджету.

Профком спільно зі спортклубом забезпечував пропагування здорового способу життя, сприяв якнайбільшому заохоченню студентів до занять спортом. У 2009 р. в комітеті ППОС з’явилась спортивно-масова комісія, в планах якої багато цікавих заходів. Минулого року, разом з СК «Політехнік» та федерацією баскетболу Харківської області започатковані змагання студентської баскетбольної ліги на призи ППОС. Не припиняється підтримка спортивних факультетських заходів та команд СК «Політехнік».

З лютого 2010 р. розпочався проект «Назустріч один одному» між ФК «Металіст» та вузами, координатором якого в НТУ «ХПІ» є профком студентів. Проект передбачає співпрацю за трьома напрямками: створення «куточка Металіста» в профкомі; організація «Студентської ліги Металіст» з футболу; відбір волонтерів на ЄВРО–2012. Також, на початку квітня цього року відбудеться зустріч футболістів, тренерського штабу та керівництва ФК «Металіст» зі студентами нашого університету.

Я хочу подякувати профспілковому активу – головам комісій профкому – стипендіатам обкому, які не вагаючись допомагають профкому студентів здійснювати захист соціально-економічних прав і інтересів наших студентів: С. Савицькому, Т. Омеляненку, М. Ожередовій, М. Карпенку, М. Шевченку, М. Мастерній, О. Тапесі. Вони ваші помічники і захисники, надійна зміна своїм вчителям, наставникам та керівництву. Їх праця – запорука престижу не тільки профспілкової організації університету, а й цьогорічного ювіляра – славетного ПОЛІТЕХУ, який вже цього року отримав черговий високий статус дослідницького університету.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет