О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Силіконова долина» в НТУ «ХПІ»


[Підготувала П. Ніколенко]
#5-6 от 25.02.2010

На знімку В. Русиновського: директор Комплексу, професор М. Д. Годлевський та студенти Юрій Тітов (ІФ-37г), Леся Чернявська та Марина Гнатенко (ІФ-37в) обговорюють результати курсових робіт в рамках «Силіконової долини».

Навчально-науково-виробничий Комплекс системного аналізу, інформатики і управління «Силіконова долина» (директор – завідувач кафедри автоматизованих систем управління (АСУ), професор, д. т. н., М. Д. Годлевський) відкрився у нашому університеті у 2008 році. Це був спільний проект НТУ «ХПІ» та ТОВ «Телесенс». Компанія «Телесенс» (директор – доцент, к. т. н. Е. Ю. Рубін) – один з провідних світових розробників програмного забезпечення. Нещодавно вона стала власністю Великобританії, її штаб-квартира зараз знаходиться у Лондоні. Основними напрямками діяльності компанії, заснованої у 1998 році, є розробка і просування комплексних програмних рішень у галузі телекомунікацій на ринках країн СНД, Європи, Азії, США і розробка програмного забезпечення «під замовлення».

Комплекс «Силіконова долина» є одним із перших високотехнологічних об’єднань підприємств та вузів в Україні в сфері IT. Створення його в Харківському політехнічному знаменувало собою перехід на якісно новий рівень взаємозв’язку виробництва і освіти. Адже серед головних цілей Комплексу – рішення міжнародних і державних науково-технічних проблем, підготовка, підвищення кваліфікації інженерних та науково-педагогічних кадрів на світовому рівні. Як розповів нам завідувач кафедри АСУ, професор М. Д. Годлевський, на сьогодні в рамках Комплексу вже виконана програма обсягом у 100 тис. грн. за договором між компанією «Телесенс» та кафедрами нашого університету – АСУ та САУ (системного аналізу і управління, завідувач, професор О. С. Куценко). Це були «Науково-дослідні та інжинірингові роботи в галузі розробки програмного забезпечення». Зараз укладається черговий договір з компанією «Телесенс».

Треба сказати, що залучення професорсько-викладацького складу до реального виробництва сприяє підвищенню рівня викладання спеціальних дисциплін. Так, провідними лекторами філії кафедри «Автоматизовані системи управління» НТУ «ХПІ» у ВАТ «Телесенс», якою керує доцент, к. т. н. Е. Ю Рубін, є доцент Д. В Кукленко, старші викладачі Є. А. Астахов та І. С. Ямшанов. Ці викладачі стають керівниками дипломних проектів та робіт студентів, а також керівниками виробничої практики. Що стосується залучення студентів старших курсів до виробничої діяльності, то це теж має свої плюси, адже вони більш ретельно вивчають предмети, щоб мати у майбутньому перспективу співпрацювати з компанією «Телесенс», тобто мати хорошу роботу з достойною зарплатнею. До речі, зараз двом студенткам Анастасії Юшко (ІФ-35б) та Аллі Алімовій (ІФ-34ж), які досконало володіють англійською та німецькою мовами, компанія «Телесенс» запропонувала вакансії тестувальників.

Комплекс виконує такі основні завдання: з одного боку – формування гармонійних умов для найбільш повної реалізації потреби особистості в професійній підготовці; з іншого – виконання держзамовлення й договірних (комерційних) зобов’язань НТУ «ХПІ» з підготовки фахівців світового рівня, здатних адаптуватися до умов ринку. Діяльність Комплексу сприяє підготовці, у тому числі для закордонних країн, науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації – докторів і кандидатів наук. Тут ведуться спільні науково-дослідницькі роботи, виконуються виробничі замовлення, йде обмін інформацією. Перед Комплексом також поставлені такі завдання як додаткове позабюджетне фінансування виробничо-господарської діяльності, учбово-наукової бази, матеріального стимулювання й соціального захисту членів трудового колективу.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет