О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Дослідницький університет


#5-6 от 25.02.2010

До 125-річчя НТУ «ХПІ»

Наша газета вже повідомляла (№ 4 від 11 лютого 2010 р.) про надання Національному технічному університету «Харківський політехнічний інститут» статусу дослідницького університету. Цей статус запроваджено в Україні 2009 року і буде надано всього 10 вищим навчальним закладам. У Положенні, затвердженому Кабінетом Міністрів України, відзначено, що дослідницький університет – це вищий навчальний заклад, який має статус національного, значний науковий, науково-дослідний, науково-технічний та інноваційний потенціал і є визнаним лідером у галузі вищої освіти.

Серед вимог щодо надання статусу відзначені, зокрема, такі: дослідницький університет повинен мати в своєму складі навчально-наукові, науково-дослідні інститути і центри, що здійснюють наукові дослідження та підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації.

Дослідницький університет має забезпечувати розробку та функціонування дієвих форм поєднання науки та освіти і високоякісну підготовку кадрів вищої наукової кваліфікації (кандидатів, докторів філософії в галузі і докторів наук).

Обов’язковою складовою діяльності дослідницького університету є наявність чинних угод про співпрацю з іноземними та вітчизняними університетами, з Національною та галузевими державними академіями наук, органами державної влади України, вітчизняними та зарубіжними науковими установами і провідними вченими. Дослідницький університет повинен мати науково-технічні розробки, що є конкурентоздатними на національному та світовому ринках, а також високі показники в національних рейтингових системах.

Метою надання університету статусу дослідницького є підвищення його ролі як центру науки, культури і освіти; повне використання наукових і інших досягнень, отриманих науковими школами закладу; створення принципово нових технічних рішень, розробка важливих соціальних і економічних проблем, формування разом з іншими провідними вищими навчальними закладами спільних програм за пріоритетними напрямами фундаментальних досліджень, вдосконалення діяльності з підготовки висококваліфікованих кадрів для наукових досліджень.

Як видно з рішення Кабінету Міністрів України, НТУ «ХПІ» цілком відповідає цим високим критеріям. Готуючись зустріти 125-у річницю від дня заснування, наш університет ще раз підтвердив свою провідну роль серед вищих навчальних закладів країни. Найближчим часом буде розроблено програму стратегічного розвитку НТУ «ХПІ» на п’ять років, яка передбачить виконання обов’язків і використання прав відповідно до нового, високого статусу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет