НТУ «ХПІ» надано статус самоврядного дослідницького університету

#4 от 11.02.2010

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2010 року № 76 Національному технічному університету «Харківський політехнічний інститут» надано статус самоврядного (автономного) дослідницького національного університету.

Серед важливих прав та повноважень вузу з таким статусом – отримання коштів та їх самостійне використання для організації стажування наукових і науково-педагогічних працівників, аспірантів, докторантів та навчання студентів університетів у провідних вітчизняних та зарубіжних наукових установах і вищих навчальних закладах, а також для розвитку матеріально-технічної бази, створення науково-навчальних центрів, забезпечення науковим обладнанням та новітніми засобами навчання.

Постанова також наказує Міністерству освіти і науки, Міністерству аграрної політики, Міністерству фінансів, Міністерству праці та соціальної політики забезпечити протягом 2011–2012 років підвищення у два рази оплати праці наукових, педагогічних та науково-педагогічних працівників університетів шляхом встановлення подвійних посадових окладів і ставок заробітної плати. Передбачається також іще ряд пільг, а також обов’язків університету, пов’язаних із здобуттям нового статусу.

Кабінет Міністрів 3 лютого постановив надати статус дослідницького університету ще ряду вищих навчальних закладів. Це Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний університет біоресурсів та природокористування, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана та Національний авіаційний університет.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет