О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Життя вченого – це невтомна праця і відкриття


#1-2 от 15.01.2010

У січні 2010 року виповнилося 60 років завідувачу кафедри стратегічного управління Ігорю Володимировичу Кононенку.

І. В. Кононенко – професор, доктор технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заступник директора з наукової роботи Інституту машин і систем Мінпромполітики і НАН України у 1993–2002 р. р., національний експерт Організації Об’єднаних Націй з Промислового Розвитку (UNIDO) у 1995–1996 р. р., експерт Міжвідомчої аналітично-консультативної ради з питань розвитку продуктивних сил і виробничих відносин при Кабінеті Міністрів України (1996–1997 р. р.), у 1998 р. – член робочої групи, створеної Спеціальною контрольною комісією з питань приватизації Верховної Ради України, експерт Голови Фонду державного майна України (1998 р.), член ради Спілки підприємців Харківської області з 2002 р., член секретаріату Державної програми прогнозування науково-технологічного та інноваційного розвитку на 2004–2006 р. р., член секретаріату Державної програми прогнозування науково-технологічного розвитку на 2008–2012 р. р., експерт з проведення ліцензійної та акредитаційної експертизи спеціальностей у вищих навчальних закладах України, член експертної комісії Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді, голова експертної комісії Харківського обласного туру Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді.

Ігор Володимирович у 1973 р. закінчив з відзнакою Харківський авіаційний інститут. У цей час він знайомиться з талановитою людиною – професором А. В. Дабагяном. Завідувач кафедри автоматичного управління рухом ХПІ справив настільки сильне враження на молодого спеціаліста, що він назавжди пов’язав свою долю з нашим університетом. Спочатку він – інженер кафедри і одночасно заочний аспірант. Для дисертації в галузі кібернетики було обрано тему, присвячену створенню та впровадженню метода прогнозування стану складних систем.

Після успішного захисту кандидатської дисертації в 1979 р. І. В. Кононенко продовжував розробку нових методів прогнозування, одночасно він працює асистентом, старшим викладачем, доцентом ХПІ. На замовлення головних галузевих інститутів вирішує задачі прогнозування інтенсивності польотів літаків цивільної авіації СРСР, прогнозування розвитку верстатів спеціального призначення, формування стратегій розвитку підприємств.

У цей період ним було закладено новий науковий напрямок, який пізніше отримав назву: «Розробка методології та високоефективних методів інтегрованого стратегічного управління, управління проектами та програмами розвитку виробничо-економічних систем, їх впровадження в промисловості та освіті».

Характерними рисами напрямку є, по-перше, інтеграція досягнень стратегічного управління, прогнозування, управління проектами і програмами в єдину методологію, що дозволяє досягти синергетичного ефекту і підвищити ефективність цих наук, по-друге, розробка моделей та методів, які б дозволяли ефективно вирішувати практичні задачі з формування та реалізації стратегій розвитку підприємств та галузей економіки.

У 1992 р. І. В. Кононенко успішно захистив докторську дисертацію на тему: «Автоматизація управління розвитком технологічних систем на основі прогнозування і планування з використанням алгоритмічних моделей».

Професор І. В. Кононенко є одним із організаторів створення у 1993 р. Інституту машин і систем (ІМіС) Міністерства промислової політики та Національної академії наук України. У відповідності до закладених ним принципів в Інституті машин і систем в 1994–1996 р. р. було створено реальну комп’ютеризовану систему управління розвитком виробничо-економічних об’єктів. За допомогою цієї системи було розроблено проекти стратегій розвитку таких галузей, як автомобілебудування та тракторобудування України, ряду підприємств України.

У період роботи І. В. Кононенка національним експертом Організації Об’єднаних Націй з Промислового Розвитку (UNIDO) при його безпосередній участі за короткий термін вдалося підготувати в Україні десятки інвестиційних проектів у відповідності до світових вимог і почати широко презентувати їх за кордоном.

Наказом ректора Л. Л. Товажнянського у вересні 2000 року в НТУ «ХПІ» була створена перша в Україні кафедра стратегічного управління. Завідувачем її став д. т. н. І. В. Кононенко.

Професор І. В. Кононенко доклав багато зусиль для відкриття в нашому університеті у 2001 р. спеціальності управління проектами. Всього кафедрою випущено 180 спеціалістів і магістрів за фахом «Управління проектами». Випускники кафедри займають відповідальні посади в багатьох великих компаніях в Україні й за кордоном.

Під керівництвом професора І. В. Кононенка розроблялися прогнози соціально-економічного розвитку України у 1994 та 1998 р. р., прогнози науково-технологічного розвитку країни у 2009 р.

Професором І. В. Кононенком та його учнями запропоновано гаму методів розв’язання задач математичного програмування з алгоритмічними та аналітичними (в різних комбінаціях) цільовими функціями та обмеженнями, що дозволяють вести ефективний пошук оптимальних стратегічних рішень з використанням потужних моделюючих комплексів. У результаті застосування розроблених ним підходів, моделей і методів на ряді підприємств України вдалося досягти реального підвищення рентабельності, збільшення обсягів діяльності, зниження собівартості товарів і послуг.

У 2005 р. професор І. В. Кононенко і аспірант А. М. Рєпін виявили нову закономірність в світовій економіці, яку назвали «Закономірність впливу змін приросту ВВП країни на обсяги капітальних інвестицій в її економіку», дію якої показано на прикладі економік 36 країн світу. Ця закономірність має велике значення для опису і прогнозування процесів у сучасній економіці.

Колективом під керівництвом І. В. Кононенка було виконано більше 30 науково-дослідних робіт на замовлення Верховної Ради України, Міністерства економіки, Мінпромполітики, МОН і окремих підприємств України, Росії, Великої Британії.

Під науковим керівництвом проф. І. В. Кононенка захистили дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук громадянка Польщі Галина Сетлак, Б. І. Дерев’янченко, А. І. Роговий, Н. В. Шатохіна, представила дисертацію до захисту О. В. Ємельянова.

За роки існування напряму досліджень опубліковані 3 монографії, понад 170 інших наукових праць, 6 навчальних посібників, підготовлено 2 дистанційні курси. Професор І. В. Кононенко зробив доповіді на наукових конгресах, конференціях, симпозіумах в Австралії, Франції, Італії, Польщі, Росії.

Професор І. В. Кононенко багаторазово проводив тренінги за програмами USAІD, міністерств і відомств України для представників державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування України, підприємців, фахівців.

У 2009 р. колективу вчених, серед яких був і професор І. В. Кононенко, присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки за роботу «Системи прогнозованого активного управління проектами та програмами соціально-економічного розвитку України в сферах освіти, науки і виробництва».

Ректорат, колективи факультету інформатики та управління і кафедри стратегічного управління вітають Ігоря Володимировича а з ювілеєм і бажають професору І. В. Кононенку міцного здоров’я і подальших успіхів!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет