О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Інноватика в освіті України


[Л. Тижненко, начальник відділу науково-технічної інформації]
#1-2 от 15.01.2010

У грудні 2009 року університет брав активну участь у виставці-презентації «Інноватика в освіті України», яка проходила в Київському Палаці дітей та юнацтва.

З приєднанням до Болонської конвенції в Україні розпочався динамічний етап модернізації галузі освіти. Одним із основних чинників підвищення якості знань є оновлення змісту навчально-виховного процесу відповідно до сучасних досягнень науки і техніки.

На виставковому стенді університету презентувались розробки, які підтверджували ефективність наукового супроводу педагогічних інновацій в освіті університету. Поряд з ними демонструвались розробки наукових шкіл, до виконання яких залучались студенти. Серед них: технологія прискореного формування деталей Rapid Prototyping, технологія мікродугового оксидування деталей, технологія дифузійного карбідного поверхневого легування, установка «Біогаз», склоемаль для електростатичного нанесення на сталеві деталі, автоматизований електропривод на основі двигуна з ротором, що котиться, перетворювач частоти ПЧТР для електродвигунів ескалаторів, макет «Теплий дім», макети експериментальної бази НДПКІ «Молнія», експериментальної бази інституту «Іоносфера», які є національним надбанням України, еталон РЕМП, модульна теплоустановка TS – M3t, високоенергетична система запалювання ДВЗ, ротор на магнітному підвісі, технологія термоінтенсифікації процесу видобутку нафти, інтернет-базована інформаційно-керуюча система для АСУ ТП нафтогазовидобувних комплексів тощо.

За програмою виставки співробітниками проблемної лабораторії дистанційного навчання підготовлено і проведено науково-практичний семінар «Впровадження технологій дистанційного навчання в практику вищих навчальних закладів» (науковий керівник семінару – професор В. М. Кухаренко).

У рамках виставки проводився конкурс освітніх інновацій, для участі в якому співробітниками університету були підготовлені матеріали за номінацією «Науковий супровід педагогічних інновацій в освіті»: «Віртуальна електромашинна лабораторія» (автори В. І. Мілих, аспірант О. М. Майстренко); «Дистанційне навчання для супроводу педагогічних інновацій в освіті» (В. М. Кухаренко, О. В. Рибалко, М. В. Савченко, Н. Г. Сиротенко, Г. І. Токар); «Впровадження комплексної ділової гри у навчальний процес як шлях розвитку науково-технічної творчості студентів» (О. В. Єфімов, В. О. Пильов, С. І. Бухкало, О. В. Горєлий, О. М. Борисенко, Н. М. Шуваєва, В. Л. Каверцев, Т. А. Гаркуша, Н. І. Верлока); «Особистісно орієнтована система формування творчих здібностей майбутніх інженерів» (Г. П. Зубар, А. Л. Топтигін); «Комплекс методичних матеріалів для інтенсифікації навчального процесу» (на прикладі матеріалів для лекційних занять з навчальної дисципліни «Електричні апарати»; автор Б. В. Клименко).

За перемогу в конкурсі НТУ «ХПІ» удостоєний звання «Лауреат конкурсу «Інноватика в вищій освіті». Ректору університету, професору Л. Л. Товажнянському і проректорам, професорам Є. І. Соколу, А. П. Марченку, О. Г. Романовському за перемогу в конкурсі і активну участь у виставці-презентації оголошено Подяку від імені МОН і АПН України із врученням дипломів.

Почесними дипломами виставки-презентації нагороджено завідувача НДЧ, професора Г. В. Лісачука, завідувача кафедри турбінобудування, професора А. В. Бойка, завідувача кафедри АЕМС, професора В. Б. Клепікова, завідувача центру дистанційної освіти, професора О. П. Сука, завідувача проблемної лабораторії дистанційної освіти, професора В. М. Кухаренка. Почесними дипломами учасника виставки-презентації нагороджено завідувача кафедри «Електричні машини», професора В. І. Мілих, завідувача кафедри парогенераторобудування, професора О. В. Єфімова, професора кафедри АСУ О. В. Горєлого, професора кафедри «Інтегровані технології, процеси та апарати» С. І. Бухкало, професора кафедри «Технологія полімерних композиційних матеріалів та покриттів» Г. П. Зубар, професора кафедри «Електричні апарати» Б. В. Клименка.

У 2009 році університет брав участь у 21 виставці, в тому числі, 3 – в країнах далекого зарубіжжя (Чехія, Китай та Польща); 4 – в країнах близького зарубіжжя (Росія, Білорусь, Таджикистан); 9 виставок з міжнародною участю в Україні; 3 Всеукраїнські і 2 регіональні.

На них університет презентував понад 100 експонатів, взяв участь у 3 конкурсах, підготував і провів 4 семінари та 7 круглих столів.

За активну участь і роботу на виставках різного рівня НТУ «ХПІ» цього року нагороджено 59 відзнаками, серед них: золотих медалей – 9; пам’ятний знак лауреата «Кращий виробник вітчизняних товарів 2009 року» за перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Кращий вітчизняний товар 2009 року»; Кубок Мінекономіки України; 6 Подяк МОН і АПН України; 15 Почесних дипломів; 25 Дипломів; 3 Грамоти тощо.

Виставкова діяльність 2009 року була спрямована на ефективну пропаганду досягнень університету, підтримку його позитивного іміджу і підвищення його рейтингу серед вищих навчальних закладів України і на міжнародному рівні.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет