О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Людина, яку люблять та поважають


#25 от 23.12.2009

11 грудня 2009 р. виповнилося 70 років Юрію Петровичу Гончарову – видатному вченому і педагогу в галузі напівпровідникових перетворювачів електричної енергії, доктору технічних наук, професору.

З 1956 р. по нинішній час його доля пов’язана з НТУ «ХПІ», де він і зараз працює на посаді професора кафедри «Промислова і біомедична електроніка». Він пройшов шлях від студента (1956–1961 р. р.), інженера і молодшого наукового співробітника, аспіранта (1964–1967 р. р.), асистента (1967 р.), старшого викладача (1968 р.), доцента (1968 р.) до професора (1993 р.). У 1964 р. Юрій Петрович вступив до аспірантури, а у 1968-му захистив кандидатську дисертацію на тему «Методи дослідження електромагнітних процесів в автономних інверторах при несиметричному навантаженні» під керівництвом талановитого педагога і вченого О. О. Маєвського, одного із засновників харківської наукової школи з перетворювальної техніки. У 1998 р. Ю. П. Гончаров захистив докторську дисертацію на тему «Напівпровідникові перетворювачі для живлення розгалужених та імпульсних навантажень». У 1985 році він був нагороджений нагрудним знаком Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР «За відмінні успіхи в роботі», має також численні дипломи і почесні грамоти.

Професор Ю. П. Гончаров є одним із засновників і керівником напрямку харківської наукової школи з розробки, поліпшення енергетичних та динамічних показників і впровадження у народне господарство перетворювачів на базі автономних інверторів, який склався завдяки його плідній праці на кафедрі «Промислова електроніка» ХПІ. Він є автором понад 250 наукових та науково-методичних праць, у тому числі – 52 авторських свідоцтв на винаходи, трьох підручників та навчальних посібників, 20 учбових і методичних вказівок. Під його керівництвом здобули вчений ступінь 16 кандидатів та 1 доктор наук. Ю. П. Гончаров є членом спеціалізованих вчених рад у Національному технічному університеті «ХПІ», в Харківській державній академії залізничного транспорту та Харківській державній академії міського господарства. За роки плідної праці зі створення високоефективних перетворювачів успішно керував численними господарчими науково-дослідними темами, у результаті виконання яких були створені та впроваджені: перетворювачі для тягового електроприводу, агрегати безперебійного живлення та джерел живлення спеціального призначення, кабельно-трансформаторна система формування керуючих імпульсів силових тиристорів, серія перетворювачів на базі резонансних інверторів напруги (для високоефективного заряду ємнісних накопичувачів та електромагнітними, електроіскровими й п’єзоелектричними випромінювачами в складі морських геологорозвідувальних комплексів) та ін. Зараз Ю. П. Гончаров досить плідно співпрацює з Харківським філіалом науково-дослідницького інституту Укрзалізниці, займаючись розробкою перетворювачів для енергоефективних систем електроживлення залізниць та метрополітенів, для діючих тягових підстанцій постійного струму. На замовлення Укрзалізниці під його керівництвом у рамках проекту з модернізації розробляються структури з перетворювачами вольтододаткового типу.

Як і в минулі роки, сьогодні Юрій Петрович продовжує активно і плідно працювати: розробляє нову концепцію гнучких систем передачі електричної енергії з перетворенням форми напруги, числа фаз і частоти на базі нетрадиційної трифазної системи синусоїдних напруг, яка є оптимальним сигналом лише для обертових електричних машин, а на базі однофазного меандра (знакозмінного прямокутного сигналу) підвищеної частоти, яка, як очікується, буде більш ефективною у майбутньому.

Професор Ю. П. Гончаров є провідним лектором кафедри з учбових напрямків перетворювальної техніки. Розробив і з успіхом викладає лекційні курси «Автономні перетворювачі», «Джерела електроживлення», «Енергозберігаючі перетворювачі», повністю забезпечив цей курс лабораторним практикумом і необхідною учбово-методичною літературою. Керує дипломними роботами бакалаврів, магістрів, під його керівництвом готують кандидатські дисертації три аспіранти і здобувачі.

Юрій Петрович – високоосвічена, щира людина з доброю вдачею. Його дуже люблять і поважають учні, співробітники кафедри «Промислова і біомедична електроніка», студенти.

Колектив кафедри щиро вітає Юрія Петровича з ювілеєм, бажає йому міцного здоров’я, творчої наснаги, подальших успіхів у сумлінній та плідній роботі!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет