О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Увічнюємо пам’ять про корифеїв


#25 от 23.12.2009

– Напередодні 125-річного ювілею НТУ «ХПІ» доречно згадати тих, хто творив історію нашого вузу. Для вшанування пам’яті видатних учених у різних галузях науки і техніки є багато засобів. Так 4 грудня на урочистому відкритті меморіальної дошки нашому випускнику, ініціатору створення кафедр «Автоматичне управління рухом» та «Автоматизовані системи управління», доктору технічних наук, Заслуженому працівнику народної освіти, професорові А. В. Дабагяну висловився ректор НТУ «ХПІ», професор Л. Л. Товажнянський. – Арег Вагаршакович – людина, яка більше 50 років віддала нашому вузові. Скромний, наполегливий, вимогливий і до студентів, і до аспірантів, і до себе. Ми продовжуємо втілювати його ідеї та ідеали у життя. Це відданість державі, науці, університетові!

Його гордістю були його учні, 51 із них захистив кандидатські дисертації, 24 залишилися викладати в нашому університеті, 10 стали докторами наук. Багато його учнів прибули на церемонію відкриття меморіальної дошки засвідчити свою повагу вчителеві, серед них і харківський губернатор Арсен Борисович Аваков.

– Усе змінюється, та незмінними лишаються фундаментальні речі. Коли я був студентом, Арег Вагаршакович був уже відомим ученим. Він для кожного знаходив добре слово, поєднуючи з жорсткою вимогливістю до себе та колег. Хтось висуває ідею і намічає шлях, яким підуть інші до втілення цієї ідеї. Так і Арег Вагаршакович Дабагян створив умови для розвитку нових спеціальностей університету. Усім студентам, що тут присутні сьогодні, я бажаю такого ж плідного шляху, який пройшов А. В. Дабагян.

Звучало багато теплих слів, що їх говорили учні великого вченого, і всі обіцяли і надалі продовжувати справу Арега Вагаршаковича, втілювати його ідеали відданості.

Слід відзначити, що автор цієї меморіальної дошки, як і багатьох інших, що прикрашають корпуси нашого університету, – відомий скульптор С. А. Гурбанов, роботи якого добре відомі в нашому місті.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет