Кафедра обробки металів тиском

#23-24 от 03.12.2009

Обробка металів тиском (ОМТ) – це один з видів виготовлення деталей, який забезпечує матеріало- та енергозаощадження. В усіх промислово розвинених державах ОМТ посідає одне з провідних місць для виготовлення складних відповідальних деталей.

Кафедру обробки металів тиском, як самостійний підрозділ, заснував 1929 року її перший завідувач, кандидат технічних наук, доцент Ілля Йосипович Фельдман.

З того часу у науково-дослідній діяльності кафедри можна виділити чотири основні періоди. Перший був пов’язаний з пошуком і становленням НДР на кафедрі. Він тривав з 1929 по 1959 рік. У цей період під керівництвом першого завідувача кафедри доцента І. Й. Фельдмана виконувалися роботи з різних напрямків ОМТ: дослідження технологічних процесів кування й штампування, вальцювання й пресування, а також нагрівання заготовок; дослідження й удосконалювання конструкцій пароповітряних штампувальних молотів, пресів, нагрівальних пристроїв і ін. У роботі з кожного напрямку брало участь не більше двох фахівців. Тому ефективність робіт була відносно невисокою.

З 1959 року почався другий, принципово новий період. І. Й. Фельдман пересвідчився у тому, що для досягнення суттєвих результатів треба створювати потужні науково-технічні колективи. Саме в цей час у промисловості СРСР усе гостріше стала відчуватись криза, пов’язана зі стійкістю штампів. Тоді доцент С. М. Хмара, який очолював кафедру з 1961 по 1974 роки, організував при кафедрі потужну галузеву науково-дослідну лабораторію Міністерства верстатоінструментальної промисловості «Твердосплавні штампи» (НДЛ ТШ) і став її науковим керівником. НДЛ ТШ була єдиною лабораторією такого роду в Україні.

Створення лабораторії дозволило розробити нові конструкції високостійких твердосплавних штампів і впровадити їх на десятках заводів Харкова, Мінська, Таллінна, Вільнюса, Риги, Горького й багатьох інших міст, де було зосереджене масове виробництво інструмента, машинобудівних і електротехнічних виробів.

Цей напрямок успішно розвивався аж до 1988 року, коли масштаби виробництва в СРСР різко зменшилися, і проблема стійкості інструменту перестала бути актуальною.

У 1964 році почався третій період. Майже одночасно на трьох харківських заводах «Поршень», «Серп і молот» і «Велозавод» велися безуспішні спроби впровадження нового на той час процесу холодного видавлювання деталей.

З ініціативи завідувача кафедри С. М. Хмари на кафедрі під керівництвом доцента В. О. Євстратова була створена група викладачів і наукових співробітників, що почали розвивати новий напрям «Розроблення технологічних процесів холодного видавлювання та конструювання високостійких штампів». Концентрація наукових сил і залучення до НДР на госпдоговірній основі працівників інших кафедр ХПІ (зокрема кафедр опору матеріалів та математики) дозволили виконати кілька фундаментальних піонерних науково-дослідних робіт у цьому напряму, здобути авторитет у масштабах усього колишнього Радянського Союзу.

За результатами науково-дослідних робіт у цьому напрямку було опубліковано 5 монографій, більше 80 статей, отримано більш як 50 авторських свідоцтв, захищені докторська та понад 20 кандидатських дисертацій.

На жаль, і цей напрямок успішно розвивався тільки до 1988 року, тобто, до того часу, коли промисловість СРСР почала розвалюватися.

З 1995 року на кафедрі під керівництвом завідувача кафедри, професора В. О. Євстратова почав розвиватися новий напрям – автоматизоване проектування процесів видавлювання й конструкцій високостійких штампів для видавлювання (САПР-ХВ). По цьому напряму було захищено 3 кандидатські дисертації, створена одна з перших успішно працюючих версій САПР штампів для ХВ, опубліковано понад 20 статей. Сьогодні цей напрямок розвивається, однак у зв’язку з недостатнім фінансуванням темпи розвитку не надто високі.

З 2002 року почався четвертий період науково-дослідної діяльності кафедри. Він пов’язаний з виробництвом деталей з листових або стрічкових заготовок – виготовленням гнутих профілів. Цей напрямок започаткований нинішнім завідувачем кафедри, кандидатом технічних наук Ю. О. Плєснецовим та доктором технічних наук О. І. Тришевським. Особливість нового технологічного процесу полягає в тому, що він може бути використаний на підприємствах, у тому числі невеликих, яких зараз тільки в Харкові налічується близько 30. Ці підприємства виробляють гнуті профілі, які використовують для виготовлення підсилювачів вікон, дверей, підвісних стель, сайдингових облицювальних покриттів, трубчастих профілів різних форм тощо.

У сучасних ринкових умовах кафедра виживає за рахунок невеликих обсягів держбюджетного фінансування й підготовки контрактних студентів, тому що ні технологічні або конструкторські розробки, ні САПР у цей час заготівельним виробництвом України поки не запитані.

***

Научно-педагогический коллектив кафедры ОМД всегда отличал высочайший уровень квалификации и подготовки – научно-технической, теоретической, практической и педагогической. Высокий уровень знаний, эрудиции и квалификации, получаемый студентами за годы учёбы в ХПИ, позволял им без труда влиться в любой производственный, исследовательский или педагогический коллектив не только по основной выпускающей специальности кафедры, но и в смежных областях науки и техники.

Мои пожелания по дальнейшему развитию кафедры «Обработка металлов давлением» тесно связаны с возрождением экономики всей Украины в целом, её базового машиностроительного комплекса, признанным центром которого всегда был наш город. Ибо только при развивающейся экономике на работающих предприятиях возможен спрос на молодых специалистов и дальнейшее развитие кафедры.

Профессор Олег Тришевский, заведующий кафедрой «Технология конструкционных материалов» Харьковского национального технического университета сельского хозяйства им. П. Василенко, доктор технических наук, выпускник ХПИ 1969 года

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет