О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Кафедра матеріалознавства


#23-24 от 03.12.2009

На знімку В. Русиновського: в електронно-мікроскопічній лабораторії кафедри «Металознавство та термічна обробка металів» ведуться структурні дослідження вакуумних конденсатів. Отримані результати обговорюють (зліва направо) студент групи МТ-34б В. Бізюков, викладач-стажер О. Є. Бармин і доцент А. І. Зубков.

Кафедра «Металознавство та термічна обробка металів» (з 2007 року – «Матеріалознавство») – одна з найстаріших в політехнічному інституті з підготовки інженерів-технологів. Багато випускників кафедри стали відомими вченими та керівниками – наприклад, доктори технічних наук, професори С. С. Дяченко, Ю. Г. Бобро, головний металург ХТЗ О. А. Бєловицький, головний металург НПО «ФЕД» С. В. Шепель та інші. Випускники кафедри плідно працюють не тільки в Україні, а також в Росії, Болгарії, Китаї, В’єтнамі, Лівії та інших країнах світу.

Кафедра була створена у 1932 році, тоді її очолив д. т. н., професор Олександр Володимирович Терещенко. В післявоєнні роки кафедрою до 1972 року керував к. т. н., доцент Віктор В’ячеславович Гавранек, з 1972 по 1985 рік – к. т. н., доцент Інна Олександрівна Тананко, з 1986 р. – д. ф.-м. н., професор Олександр Іванович Ільїнський.

Наукова діяльність кафедри завжди була спрямована на вирішення конкретних прикладних проблем для підприємств виробничого, технологічного та науково-дослідного профілю. Наведемо лише приклади найбільш важливих здобутків, пов’язаних з розробкою та впровадженням нових технологій, що суттєво підвищили функціональні властивості виробів та дали значний економічний ефект:

  • термічна обробка шестерень СВЧ (І. О. Тананко, Ю. І. Шумаков, З. В. Богатирьова, Т. О. Протасенко) – впроваджено на заводі самохідних шасі;
  • термічна обробка лопаток турбін СВЧ (Ю. І. Шумаков, В. Ф. Зозуля, М. А. Погрібний) – ВАТ «Турбоатом»;
  • борування інструменту (В. М. Пивоваров, О. О. Павлюченко, Ж. С. Бобух) – інструментальний з-д, ХЗТД;
  • захисні зносостійкі вакуумно-плазмові покриття з використанням обладнання «Булат» (М. С. Борушко, В. М. Мацевітий, В. М. Береснєв) – оборонні підприємства. До речі, М. С. Борушко створив на базі кафедри матеріалознавства першу у вищих навчальних закладах України вакуумно-плазмову лабораторію;
  • захисні покриття на сплавах алюмінію та титану з високими функціональними властивостями, одержані мікродуговим оксидуванням (В. В. Білозеров, Г. І. Махатілова) – завод ім. Малишева, завод холодильних машин та інші;
  • захисні покриття та фольги нанокомпозитів метал: метал та метал – окис з високими функціональними властивостями, одержані шляхом випаровування та конденсації у вакуумі (О. І. Ільїнський, Г. Є. Лях, А. І. Зубков, О. С. Терлецький та інші) – НПО «Енергія», «Істок» (Росія), ВАТ «Хартрон», завод «Комунар».

Важливість та актуальність тематики кафедри знаходять постійне підтвердження. Це і підтримка робіт МОН України шляхом держбюджетного фінансування (О. І. Ільїнський), і визнання технології поверхневого зміцнення лопаток турбін у номінації «Кращий товар року» (2007 р.) (М. А. Погрібний), і постійні консультації та допомога представникам підприємств регіону.

В останні роки на умовах сумісництва на кафедрі працювали такі відомі вчені, як академіки І. М. Неклюдов, В. М. Ажажа (ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут») та інші.

За останні 5 років відбувся успішний захист виконаних на кафедрі дисертацій – докторських (В. М. Мацевітий, В. М. Береснєв) та кандидатських (С. І. Лябук, В. В. Субботіна, та О. М. Реброва).

***

Як же можна ставитись до Alma Mater – з великою повагою та любов’ю, тому що факультет та кафедра матеріалознавства дали мені путівку в життя.

Заздрю білою заздрістю тим, хто зараз навчається на улюбленому факультеті та особливо на спеціальності «Матеріалознавство». Бажаю успіхів у навчанні на користь нашої Батьківщини!

С. Дяченко, д. т. н., професор каф. технології машинобудування та ремонту машин ХНАДУ, випускник ХПІ 1955 року

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет