О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Місце зустрічі змінювати не варто – library.kpi.kharkov.ua


[Л. Семененко, директор НТБ; Ю. Главчева, заст. директора НТБ]
#23-24 от 03.12.2009

НТБ НТУ «ХПІ»

Більшість студентів-політехніків цінують свій час, розуміють його швидкоплинність і незворотність, намагаються ефективно його використовувати. Час – один із найважливіших ресурсів людини. На шляху пошуку інформації читача підстерігають проблеми дефіциту та надлишку інформації. Скоротити час на пошук релевантної інформації і тим заощадити час читача якнайкраще може Науково-технічна бібліотека, яка активно працює над створенням, удосконаленням та оптимізацією інструментів пошуку інформаційних ресурсів у власних електронних базах.

Наша бібліотека володіє півторамільйонним фондом документів та цікавими інформаційними ресурсами, здатна якісно і оперативно надати комплекс інформаційно-пошукових послуг. Усі користувачі бібліотеки, зазвичай, вільно володіють навичками роботи на ПК, то ж самостійно виконають пошук в електронному каталозі на сайті бібліотеки. До відділу обслуговування читач має змогу прийти вже із заздалегідь визначеним переліком бажаних видань.

Для виконання пошуку в електронному каталозі НТБ http://library.kpi.kharkov.ua (24 години на добу, 7 днів на тиждень), достатньо мати доступ до будь-якого ПК, підключеного до Інтернет. Користувачі локальної мережі НТУ «ХПІ» http://library.kpi.kharkov.ua/v1.asp (посилання «Бібліографічні та повнотекстові електронні бази даних») мають доступ ще й до повної інформації про документ (місце зберігання, кількість примірників, навчальна дисципліна), можуть отримувати повні тексти із БД «Навчальна література», «Видання вчених НТУ «ХПІ». Після введення авторизації користувача, лише читачі, що пройшли перереєстрацію в поточному році та мають абонентську картку нового зразка (зі штрих-кодом), зможуть мати доступ до цих БД ще і через Інтернет.

Нова версія пошукової системи розширює можливості успішного пошуку будь-якого документа. Для користувачів Інтернет одночасно доступні три БД: «Електронний каталог», «Рідкісні видання», «Ресурси відділеного доступу», а користувачам локальної мережі одночасно доступні ще й повнотекстові БД.

Можливості пошуку більш різноманітні та оптимізовані. Виконуючи стандартний пошук в одному каталозі, отримуємо інформацію (у нижній частині сторінки) з усіх доступних каталогів. Особливо цінними є: можливості виконання «пошуку в знайденому»; за словниками ключових слів, авторами, назвами та роками видання; сортування документів за алфавітом прізвищ авторів, назв, роками видання, типом документа, датою надходження. Додатково є можливість уточнення запиту «Знайти подібне», за аналогією пошукових серверів Інтернет.

Колектив НТБ вивчає нові можливості в застосуванні інформаційних технологій у бібліотеках, системно упроваджує їх у практику своєї діяльності.

У «Гостьовій книзі» (вхід з головної сторінки http://library.kpi.kharkov.ua) читачі залишають побажання, зауваження, ставлять питання, отримують відповіді, консультації щодо доступу до електронних каталогів, передплачених ресурсів та ресурсів, наданих у режимі тестового доступу та інше. Приєднуйтесь!

Свої побажання надсилайте glavcheva@kpi.kharkov.ua, semenenkoL@kpi.kharkov.ua телефонуйте: 707-68-28.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет