О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Україна – ЄС: спільний інноваційний простір – спільне майбутнє


[Тарас Кінько]
#20 от 15.10.2009

Міжнародна співпраця

Під такою назвою в Україні розпочалася інформаційно-просвітницька кампанія для вчених та винахідників. Її ініціював Благодійний Фонд «Місія Інтелектуальних Ініціатив». Тривалий час БФ «Місія Інтелектуальних Ініціатив» брав участь у заходах цієї тематики, як виконавець та партнер проектів, за якими було проведено разом з партнерами низку міжнародних інноваційних семінарів і конференцій з інноваційної тематики та видано п’ять книг. Тепер настав час виконати проект загальнодержавного масштабу, який би надав знання широкому колу зацікавлених, тим більше, що 2009 рік проголошений Роком креативності та інновацій у Європейському Союзі. Отже, Україна крокує в ногу з ЄС, до якого прагне.

Проект дістав підтримку МФ «Відродження», який узяв на себе витрати, пов’язані з виданням і друком навчальних матеріалів для безкоштовного розповсюдження та оплатою відряджень. Але партнерів у проекту в Україні вже багато, і їх кількість зростає. У відповідь на звернення приєднатися до кампанії вже відгукнулося Міністерство освіти та науки України, від якого партнерами проекту стали Національний офіс європейської програми EUREKA в Україні, Національний інформаційний пункт в Україні 7 Рамкової програми (ЄС). Приєднався і Київський центр інноваційного розвитку, який є координатором Мережі регіональних центрів інноваційного розвитку Державного агентства України з інвестицій та інновацій. Підтримку проекту надають ОДА. Є інформація про інтерес до проекту і Делегації Європейської комісії в Україні.

З вузів першим підтримав проект Луцький національний технічний університет. Саме тут, у Навчально-виробничому інституті інженерних та інформаційних технологій, що є складовою університету, у травні цього року кампанія стартувала. Наразі ведуться перемовини з вузів Дніпропетровська, Луганська, Харкова. Якщо справа піде, то будуть і інші.

Проблема, на розв’язання якої спрямовано проект

Проблема у житті суспільства, на вирішення якої спрямовано проект національної інформаційно-просвітницької кампанії, – це подолання розриву між можливостями, які надає українським науковцям, винахідникам, студентам та підприємцям «наука без кордонів», і їх хронічна необізнаність, як скористатися з цих можливостей у контексті глобалізації та євроінтеграційних процесів, а також синхронізація спільних дій державних службовців, відповідальних за інноваційну діяльність у адміністративних центрах, з інноваційним середовищем.

Проект ставить за мету надати знання про європейські підходи та базові вимоги, а також про стандарти до проектних пропозицій, критерії їх оцінки шляхом проведення інформаційно-просвітницької кампанії.

Мета науково-практичної кампанії

  • надати знання про європейські інноваційні програми, підходи та базові вимоги, а також про стандарти щодо оформлення проектних пропозицій і щодо критеріїв їх оцінки;
  • надати українським інноваторам можливість правильно осмислювати і позиціонувати себе у інноваційному просторі ЄС, насамперед, у європейських інноваційних програмах, прискорити вихід українських ринково мислячих науково-технічних працівників, винахідників, творчої молоді, підприємців, держслужбовців на рівень готовності до масштабної співпраці у європейських наукових інноваційних програмах за основними критеріями на сумісність мислення та дій.

Що конкретно і яким чином передбачається здійснити впродовж терміну реалізації проекту

Проектом передбачено проведення інформаційно-просвітницької кампанії у таких важливих для подальшого інноваційного розвитку України регіональних адміністративних, науково-технічних, промислових і навчальних центрах України, як Харків, Дніпропетровськ, Луцьк та Луганськ для практичної підготовки державних службовців, вітчизняних науковців, винахідників, студентів, викладачів та підприємців до самостійної співпраці в європейських наукових, дослідницьких та інноваційних програмах. Планується їх навчання основам європейських соціально-економічних стратегій, заснованих на побудові «економіки знань», елементам наукового маркетингу, стандартам європейського підходу до формування проектних пропозицій, критеріям добору зарубіжних партнерів, основам захисту прав інтелектуальної власності у різних програмах та основам загальної і спеціальної стратегії їх просування в інноваційні програми ЄС. Важливою складовою кампанії стане передача живого досвіду учасників спільних європейських проектів, керівників пунктів європейських програм в Україні, державних осіб, відповідальних за інноваційні процеси.

План реалізації проекту

План реалізації кампанії охоплює 12 місяців, складається з трьох етапів. Планується провести широкі виїзні заходи в чотирьох адміністративних і науково-технічних центрах України з виготовленням та розповсюдженням навчальних посібникових матеріалів для довготривалого використання у спеціалізованих навчальних закладах, НДІ, адміністративних установах та в зацікавленому бізнес-середовищі.

Виїзні науково-практичні семінари проводяться з метою навчання основам європейських соціально-економічних стратегій, заснованих на побудові «економіки знань», наукового маркетингу, стандартам європейського підходу до формування проектних пропозицій, критеріям добору зарубіжних партнерів, основам захисту прав інтелектуальної власності у різних програмах та основам загальної і спеціальної стратегії їх просування в інноваційні програми ЄС. Важливим складником кампанії стане передача живого особистого досвіду учасників спільних європейських проектів, керівників європейських пунктів програм в Україні, державних осіб, відповідальних за інноваційні процеси. Можливі виступи зарубіжних експертів високого рівня, які можуть прибути на заходи своїм коштом.

Учасники заходів забезпечуються навчальними посібниками із базовою інформацією про діючі інноваційні європейські програми із зразками, таблицями і покроковою підготовкою коректної проектної пропозиції, з базовими вимогами до описів наукових та інноваційних проектних пропозицій для подачі на участь у інноваційних та наукових програмах ЄС, з європейською інноваційною ідеологією. Учасники будуть забезпечені докладно розробленими і апробованими у ЄС європейськими методиками самооцінки проектних пропозицій та потенційних партнерів за впровадженими в програмах ЄС стандартами (таблицями, шкалами, показниками, підрахунками балів, оцінками ризиків та переваг, передпроектної перевірки партнерів, аналізу ринку та очікуваних сподівань). Слухачі набудуть вміння самостійно орієнтуватись у програмах, здійснювати пошук партнерів, діяти за європейськими стандартами.

Очікуваний результат проекту

Прискорення і посилення євроінтеграційних процесів в українському науково-технічному середовищі, активізація в науково-технічних колах приватної ініціативи, а також підвищення компетентності державних службовців, відповідальних за інноваційну та євроінтеграційну діяльність, зростання незалежних звернень українських учених з заявками на участь у європейських наукових та інноваційних програмах.

Тарас Кінько, лауреат премії ім. І. Франка за кращу наукову роботу в галузі інформації, директор БФ «Місія Інтелектуальних Ініціатив»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет