Завжди є простір для творчості

[В. Шпатенко (ЕМБ факультет)]
#18-19 от 05.10.2009

На знімку: Віктор Шпатенко та завідувач кафедри електричних машин, професор В. І. Мілих.

Мені не довелося довго розмірковувати над тим, яку професію обрати, тому що вже у середніх класах школи мені подобалися точні науки – математика, фізика, інформатика та інші. Ще у дитинстві досить часто я зацікавлено спостерігав, як лагодять двигуни та різні електроприлади. При цьому читав інструкції та розбирав схеми приладів. Вже тоді я був упевнений, що буду інженером.

Оскільки в моїй родині всі закінчили Харківський політехнічний інститут, кафедру «Електричні машини», то я вирішив продовжити сімейну династію, обравши ту ж саму кафедру.

Але, перш ніж подати документи до приймальної комісії, я вирішив переконатися, що не помиляюся. Тому прийшов до заводу «Електроважмаш» та здійснив невеличку подорож його цехами. Там я на власні очі побачив величезні машини – турбо- та гідрогенератори, у розробці яких брали участь інженери-конструктори заводу. Ця екскурсія справила на мене велике враження, і я вже не вагався, коли вступав до НТУ «ХПІ».

Практично з самого початку навчання я серйозно готував себе до виконання наукової роботи – поглиблено вивчав свою майбутню спеціальність, брав участь у розв’язанні деяких двозначних моментів електротехнічної теорії, які, я вважаю, мають місце у кожній теорії. Результати цих досліджень та розробок відображені у ряді статей, надрукованих різними журналами. На цей час я маю вже 12 друкованих праць.

У 2008 році я посів II місце у II турі Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямом «Електромеханіка» для спеціальності «Електричні машини та апарати», яка відбулася в Кременчуцькому державному політехнічному університеті імені Михайла Остроградського. А у 2009-му я отримав диплом I ступеня за наукову роботу «Принцип чисельно-польового аналізу різних режимів роботи турбогенератора» (науковий керівник – завідувач кафедри «Електричні машини», професор В. І. Мілих) у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Електричні машини та апарати», який пройшов у тому ж університеті.

Взагалі ж, якщо говорити про мою спеціальність, то я вважаю її актуальною та перспективною. Досить сказати, що майже у всіх галузях промисловості використовуються електричні машини. Тому, звертаючись до студентів, хочу порадити більш наполегливо опановувати обрану спеціальність, займатись науковою роботою на кафедрах, бо навіть у давно розробленій теорії завжди можна знайти якісь недоробки або навіть взагалі «білі плями», що дають простір для вашої творчості.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет