О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Адміністративний менеджмент: управлінці – у владу!


[Доцент С. Резнік]
#15 от 11.06.2009

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» – є одним із найстаріших навчальних закладів України, з великим досвідом та традиціями наукової та педагогічної роботи у різних напрямах професійної освіти.

З 2000 року в НТУ «ХПІ» було створено першу в Україні кафедру педагогіки та психології управління соціальними системами. Специфіка кафедри та концептуальна основа її функціонування полягає в тому, що сучасний фахівець для здійснення ефективної професійної діяльності має володіти на високому рівні психолого-педагогічними знаннями про успішну взаємодію та спілкування з людьми.

Особливо важливими ці знання є для сучасного керівника. Дослідження кафедри у сфері вдосконалення психолого-педагогічної та управлінської освіти лягли в основу відкриття у 2004 році магістратури за спеціальністю «Адміністративний менеджмент».

Однією з обов’язкових умов успішної та стабільної діяльності будь-якої організації чи підприємства є ефективність процесів управління. Практично всі організації як підприємницького типу, так і державні, зацікавлені в грамотних, професійно підготовлених керівниках. Адже саме від професійної майстерності менеджерів залежить досягнення організацією поставлених цілей, виконання прийнятих рішень, діяльність працівників та загалом конкурентоспроможність і розвиток організації.

Роль особистості керівника у розвитку та вдосконаленні процесу управління як на мікрорівні, тобто на загальнодержавному, так і на макрорівні – рівні підприємства, організації – є визначальною. Суспільні вимоги до професійної компетентності та особистісних якостей успішного керівника передбачають володіння ним інноваційним характером мислення, високою адаптивністю до змін, знаннями сучасних управлінських технологій.

Специфікою системи управління в нашій країні є те, що керівниками досить часто стають люди з інженерною освітою, проте саме представникам цих спеціальностей для ефективного здійснення управлінських функцій досить часто не вистачає управлінських знань, які можуть бути забезпечені спеціальною підготовкою.
Навчання у магістратурі за спеціальністю «Адміністративний менеджмент» передбачає вивчення проблем управління у різних аспектах, що забезпечується різноманітністю дисциплін – менеджмент організацій, техніка адміністративної діяльності, техніка управління у промисловості, правові основи управлінської діяльності, аудит та оцінка управлінської діяльності, філософія управління, основи держуправління та місцевого самоврядування тощо. До викладацького складу входять відомі вчені, такі як д. пед. наук., професор О. Г. Романовський, д. екон. наук, професор М. М. Гуревичов, професори О. С. Пономарьов, С. М. Пазинич та інші доктори й кандидати наук.
У той же час характерною особливістю сучасного менеджменту є підсилення ролі психологічних знань в успішному здійсненні управлінської діяльності. Вміння керівника враховувати людський фактор, впливати на людську поведінку стають вирішальними для того, щоб організація зайняла провідну позицію у сучасному світі. На кафедрі «Педагогіка та психологія управління соціальними системами» при підготовці магістрів з адміністративного менеджменту саме вивченню психологічних аспектів управління надається першочергового значення.
Під час підготовки у магістратурі застосовується передовий теоретичний та практичний досвід українського та зарубіжного менеджменту, передбачається вивчення питань організаційної культури, управління персоналом, теорії прийняття управлінських рішень, ділового спілкування, вирішення конфліктів та багатьох інших.
Навчання у магістратурі за спеціальністю «Адміністративний менеджмент» дозволяє фахівцям підвищити рівень професійної компетентності та управлінської культури, оволодіти знаннями та уміннями, новітніми досягненнями в теорії та практиці підвищення ефективності управлінського впливу.


 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет