О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вчений, педагог, професіонал


[Ректорат, колективи факультету й кафедри «Ливарне виробництво»]
#15 от 11.06.2009

10 червня 2009 року кандидатові технічних наук, професору кафедри «Ливарне виробництво» Борису Петровичу Тарану виповнилося 70 років. Понад 40 років його трудової діяльності віддано науково-педагогічній праці в НТУ «ХПІ».

Б. П. Таран починав молодшим науковим співробітником, після навчання в аспірантурі і захисту кандидатської дисертації став старшим викладачем, доцентом, професором. Борис Петрович – висококваліфікований викладач, користується повагою студентів, керує академгрупою, веде напрямок підготовки бакалаврів та спеціалістів із спеціалізації «Художнє та ювелірне литво», який було створено за його ініціативою. Він плідно займається також методичною роботою, тільки за останні роки видано декілька методичних рекомендацій, підготовлено до друку навчальний посібник з грифом Міносвіти.

Сьогодні на усіх ювелірних підприємствах Харківщини (а їх більше 30) працюють випускники кафедри, до професіоналізму яких доклав зусиль і наш ювіляр. Він, до речі, створював пам’ятні медалі і знаки НТУ «ХПІ» протягом останніх 20 років.

Активну участь Б. П. Таран бере у виконанні наукових робіт спільно з промисловими підприємствами Радянського Союзу, а згодом України. Він активно розвиває напрямок наукової школи лиття поршнів та корпусів двигунів внутрішнього згоряння. Розробки нових сплавів та технологій плавки, виконані професором Б. П. Тараном, втілені та працюють у промисловому виробництві України. Сьогодні він веде активну консультаційну роботу серед головних спеціалістів Харківської промисловості.

З перших днів роботи в університеті Борис Петрович завжди брав активну участь у громадському житті кафедри, факультету, університету. Активна життєва позиція – це про Бориса Петровича Тарана. «Заряджаючи» своєю творчою енергією, він є взірцем та орієнтиром для сучасної студентської молоді, що навчається на механіко-технологічному факультеті.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет