О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Переможці – студенти кафедри «Електричні машини»


[Професор В. Мілих, завідувач кафедри «Електричні машини»]
#13-14 от 27.05.2009

Як відомо, участь і, особливо, здобуття перемоги студентів у II турі Всеукраїнської студентської олімпіади, як і у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, є одним з важливих завдань, які ставляться перед кафедрами НТУ «ХПІ» ректоратом і, зокрема, ректором Л. Л. Товажнянським. Перемоги студентів на рівні держави, які присуджуються досвідченими комісіями викладачів з різних вузів, є практично єдиною об’єктивною можливістю порівняння рівня підготовки студентів. Таким чином підвищується рейтинг цих студентів на кафедрах і забезпечується їх пріоритет при виборі шляхів подальшого становлення в науці чи на виробництві. Підвищується і рейтинг кафедр у межах університету, і, що найважливіше, спільні досягнення кафедр забезпечують одну з вагомих складових рейтингу університету в Україні.

Ось і студенти – представники кафедри «Електричні машини» у цьому році блискуче справилися з поставленою задачею.

Спочатку це відбулося у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Електричні машини та апарати», який пройшов у Кременчуцькому державному політехнічному університеті імені Михайла Остроградського. Від НТУ «ХПІ» на II тур конкурсу були подані роботи семи учасників, з них у другий етап цього туру було відібрано 2 роботи. З майже 80 робіт з 25 вузів України тільки 22 пройшли до другого етапу. Він відбувався вже як очне змагання студентів, які представляли свої роботи у формі розгорнутих доповідей перед комісією, суперниками і зацікавленою аудиторією.

Автору цих рядків, як члену комісії, було цікаво і приємно бачити досить високий рівень підготовки студентів, їх зацікавленість та азарт, які, здавалося, навіть переважали аналогічні складові «дорослих» наукових конференцій. Це стосується й наших учасників, які достойно захистили свої роботи і заслужено отримали нагороди.

Диплом І ступеня отримав студент 5 курсу Віктор Шпатенко за наукову роботу «Принцип чисельно-польового аналізу різних режимів роботи турбогенератора» (науковий керівник – професор В. І Мілих); Диплом II ступеня – студент 6 курсу Олексій Дунєв за наукову роботу «Дослідження двигуна з ротором, що котиться, для безредукторного електроприводу» (науковий керівник – доцент В. В. Наній).

Черговим успіхом студентів кафедри «Електричні машини» стала подвійна перемога у II турі Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямом «Електромеханіка» для спеціальності «Електричні машини та апарати», яка відбулася в Кременчуці у тому ж університеті.

Від нашої кафедри взяли участь студенти 4 курсу Михайло Мельниченко, Олексій Малєєв та Олександр Козорєзов (керівник – доцент О. Ю. Юр’єва). За результатами проведення олімпіади М. С. Мельниченко (ЕМБ-15а) посів І місце, а наші студенти разом – І місце в командному заліку, залишивши позаду студентів КДПУ, Донбаського державного політехнічного університету, «Львівської політехніки» тощо. А боротьба була не простою: конкурсні завдання складалися з задач з дисциплін «Електричні машини», «Математичне моделювання електромеханічних систем», «Теорія автоматичного керування», «Конструювання електричних машин». Учасникам необхідно було не тільки знати зміст цих дисциплін, а й вміти користуватися комплексом отриманих знань.

Треба додати, що цьогорічні наші успіхи були започатковані ще у 2008 році, коли у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Електричні машини і апарати» посів ІІ місце В. Шпатенко, а у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з тієї ж спеціальності була нагороджена Дипломом І ступеня Л. Шилкова.

Останнє, з одного боку, підтвердило стабільність лідерства наших студентів, а з іншого – забезпечило їх і їхніх керівників необхідним досвідом для розвитку переможних успіхів. І, зауважимо, перемоги одержані, як кажуть спортсмени, «на виїзді», що значно складніше, ніж у «домашніх іграх».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет