Маємо з чого вибирати

[Вікторія Іщук, студентка групи ІП-13д]
#10-11 от 30.04.2009

У 1996 році Національним технічним університетом «ХПІ» та Харківським національним університетом внутрішніх справ, згідно з Договором про співпрацю, затвердженим Міністерством освіти і науки України та Міністерством внутрішніх справ України, з метою надання можливості отримувати вищу освіту одночасно за двома спеціальностями було створено економіко-правовий факультет.

За 11 років існування факультету інтегральну освіту здобули понад чотириста фахівців, унікальність яких полягає в тому, що вони не тільки одночасно одержали два державні дипломи, а й набагато більш широкі можливості професійної реалізації. Це підтвердило актуальність і важливість обраного напрямку міжвузівської співпраці. Така форма навчання визнана і впроваджується країнами Європи та США.

З метою розширення напрямків підготовки фахівців за двома спеціальностями і залучення до співпраці інших вузів у листопаді 2007 р. економіко-правовий факультет реорганізовано у факультет інтегральної підготовки.

Я обрала для себе відділення економіки та інформаційних технологій, хоча всі спеціальності факультету перспективні та цікаві. Мені порадив брат В’ячеслав Іщук, який закінчив кафедру АСУ, отримувати знання саме з програмування, адже ХПІ славиться своєю підготовкою фахівців.

Почалися студентські будні. Наша група з 14 студентів швидко здружилася, ми завжди допомагали один одному, підтримували. І на парах, і на відпочинку група ІП-13д була разом, відвідали Пархомівку, були з екскурсією на соляних шахтах.

Наш університет, факультет дають можливість студентам різнопланово розвиватися. Та в першу чергу це стосується навчання. В 2007 році я брала участь у міжнародній науково-практичній конференції, яку проводила Державна податкова академія (м. Ірпінь). Я зробила доповідь «Залучення коштів вітчизняними компаніями на міжнародних біржах». Спеціалісти були дуже здивовані, що студентка 4 курсу не побоялась виступити перед шанованою аудиторією, виносячи на розгляд своє бачення цієї теми. Були запитання, обговорення, і той досвід, що я здобула, став у нагоді при захисті кваліфікаційних робіт, спочатку бакалавра, потім спеціаліста.

Якщо чесно, то важко готувати одразу дві роботи за різними спеціальностями. Та я впоралася. 29 січня відбувся захист роботи з економіки «Розрахунки з оплати праці, їх облік, аудит та аналіз використання фонду оплати праці», керівником якої був доцент Леонід Володимирович Кузьменко.

Зараз я готуюсь до захисту кваліфікаційної роботи з програмування. Вона присвячена оцінюванню та прогнозуванню життєвого рівня населення України (науковий керівник - професор Віктор Олексійович Гужва). Зараз виконання трохи ускладнено світовою фінансовою кризою, адже у дослідженні я аналізую і рівень заробітної платні, і споживчий кошик.

У майбутньому два дипломи нададуть мені змогу обрати, чому себе присвятити: економіці чи програмуванню. Мене більше цікавить фінансова сфера, тому я буду шукати роботу саме в цьому напрямку.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет