О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Поради досвідченого студента


[Н. Трубкіна]
#22-23 от 14.10.2004

Микола Гаврись – студент групи ЕК-59а. Минулого року з бакалаврським проектом, під керівництвом доцента О.І. Линник, впорався „відмінно”. Зараз на кафедрі економічного аналізу та обліку продовжує навчання у магістратурі, готує магістерський проект у Магдебурзькому технічному університеті (Німеччина). Протягом кількох років активно займається доступною для нього, початківця, науковою роботою: вивчає діючі у нашій країні законодавчі акти, пише науково-практичні статті з питань економіки. Публікації досліджень за його підписом ви зустрінете у спеціалізованих вузівських виданнях не тільки рідного Харкова, а й Києва, Донецька, Дніпропетровська, Мелітополя, Москви, у наукових працях університету Петрошані (Румунія). За таку активність, він так вважає, йому і призначили у 2002-му іменну стипендію Верховної Ради.

Його перше знайомство з нашим університетом відбулося у 1996-му, коли він, ще навчаючись у школі, оволодівав азами комп’ютерної майстерності на професійних курсах. Через кілька років став студентом. І нещодавно йому, майбутньому економісту, довелося представляти НТУ „ХПІ” у Житомирі на Всеукраїнській студентській олімпіаді з аудиту, де він посів третє місце в конкурсі наукових робіт, який проводився в рамках олімпіади, а також виступати на фахових конференціях у Мелітополі та Харкові.

У першу чергу його цікавить отримання фахових, економічних, знань. Вдячний він усім викладачам, котрі поділилися з ним своїми професійними знаннями і досвідом. А його „перше захоплення” – персональний комп’ютер – сьогодні поєднує у собі властивості як допоміжного засобу у роботі (вже освоєно близько сотні програм), так і улюбленого хобі (за його допомогою творить улюблену трьохмірну графіку). Навчання і наукову роботу Микола поєднує з роботою в аудиторській фірмі, де на практиці застосовує здобуті знання.

Тому, гадаю, варто прислухатися до порад досвідченого студента, який не тільки „вижив” у нашому національному університеті, а й багато чого зміг досягти.

– Гадаю саме першокурсники, в першу чергу, зараз потребують добрих порад. Мої, можливо, комусь здадуться банальними, але від того, як почнете цей „забіг” за знаннями, багато в чому залежатиме і ваш фініш. Головне, щоб ви не нехтували навчанням. Із року в рік спостерігаєш, як від курсу до курсу зменшується кількість тих, хто відвідує заняття. Це явище має як об’єктивні, так і суб’ективні причини: від елементарних лінощів до родинних проблем. (від автора: Микола ще й староста групи).

Вивчайте в університеті іноземні мови. По-перше, НТУ „ХПІ” співпрацює з вузами США, Німеччини, Австрії, Франції та інших країн. І, хто знає, може саме вам пощастить стажуватися там. По-друге, цього від вас у подальшому вимагатимуть ваші роботодавці. Оволодівайте ПК, якщо хочете згодом знайти пристойну роботу.

Студент повинен бути не тільки у гарній інтелектуальній формі, а й у спортивній. Не псуйте відносин з товаришами по навчанню та викладачами. Пам’ятайте, вони теж люди. Спілкуйтеся зі студентам з інших факультетів. У мене, наприклад, є знайомі не тільки на економічному факультеті, де я безпосередньо вчуся, я й на МШ, ІФ, ЕМ, АП, КІТ, БФ.

Якщо ви маєте бажання займатися науковою роботою, у вас є цікаві ідеї і ви відчуваєте, що зможете їх реалізувати, скажіть про це вашим викладачам. Варто спробувати. Віддайте свою роботу на рецензію, навіть якщо вам її повернуть із зауваженнями, не засмучуйтесь. Допрацюйте її, спробуйте ще раз. Бажаю успіху!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет