Перші – зі «Студентським Альянсом»

[П. Ніколенко]
#7 от 25.03.2009

Самоврядування

Виступ ректора Л.Л. Товажнянського

18 березня відбулася звітно-виборча конференція органу студентського самоврядування «Студентський Альянс» НТУ «ХПІ». Її учасниками стали студенти-політехніки – делегати від усіх факультетів. Серед гостей були ректор нашого університету, професор Л. Л. Товажнянський; проректор, професор Ю. Д. Сакара; директор Палацу студентів А. Ф. Марущенко; Голова обласної студентської ради при ХОДА Є. Грицьков та Президент Української асоціації студентського самоврядування, Голова студентської ради ХНУ ім. В. Н. Каразіна М. Гнилицький, а також В. Черевко – Голова Ради старійшин ОСС «СтудАльянс» НТУ «ХПІ».

Місця в президії зайняли ректор Л. Л. Товажнянський та активісти ОСС – Олександр Рачков, Кирило Горобець, Максим Гнилицький та Станіслав Заславський. Звітували Голова ОСС «СтудАльянс» НТУ «ХПІ» Олександр Рачков, Голови відділів ОСС.

Наш «СтудАльянс» ще зовсім молода організація, створена на установчій конференції 18 травня 2005 року. Тоді Головою ОСС була обрана Вікторія Черевко, студентка електромашинобудівного факультету. Вікторія розпочинала «з нуля» важливу справу створення молодіжної організації, до завдань якої входило організовувати співпрацю студентства та вузу в цілому. В такій організації була велика потреба, адже Болонська угода передбачає участь студентів у формуванні навчального процесу.

18 жовтня 2007 року на черговій звітно-виборчій конференції Вікторія Черевко передала свою справу до рук студента електроенергетичного факультету Олександра Рачкова (Е-25в). Вже тоді Олександр проявив себе як здібний та ініціативний організатор, відповідальний куратор багатьох важливих заходів, які проводив ОСС. Він був одним із організаторів перших виборів Голови студентського самоврядування нашого університету, в результаті яких і очолив ОСС НТУ «ХПІ».

Директор Палацу студентів А.Ф. Марущенко та голова відділу спорту та туризму Є. Величко

У своїй передвиборчій програмі Олександр обіцяв працювати на благо університету та піднімати престиж нашого вузу, а саме: організовувати цікаве студентське дозвілля (поїздки в інші міста України, концерти у Палаці студентів НТУ «ХПІ»). А також співпрацювати, відповідно до Болонської угоди, з керівництвом університету щодо навчального процесу, забезпечувати інформування студентів та викладачів. Він чесно виконував свої обов’язки. Цього року Міністерство освіти і науки України нагородило Олександра грамотою, як одного з переможців «Конкурсу для найактивніших громадських діячів серед студентів». Олександр Рачков є членом колегії Всеукраїнської студентської ради від Харківського регіону та Головою секретаріату Харківської молодіжної Ради. Він також співавтор інформаційного Internet-порталу «Студентське місто» для молоді.

Отже, останнім часом «СтудАльянсом» була проведена чимала робота. О. Рачков у своєму звіті назвав понад 50 студентських проектів, які були вдало втілені в життя. Це, в першу чергу, організація та проведення церемонії нагородження найуспішніших студентів нашого університету – «Студентський Оскар», конкурс «Талант року», справжнє видовище-конкурс до Дня закоханих – «Ідеальна пара» (2009 р.) та чудовий концерт у Палаці студентів НТУ «ХПІ», присвячений Дню 8 березня (2009 р.), який «СтудАльянс» організовував разом зі студентами Харківської національної академії культури ім. І. П. Котляревського. А також численні акції: «День студента», лікнеп про українське козацтво, концерти для абітурієнтів на «Днях відкритих дверей», конкурс краси «Міс ХПІ – 2008».

Важливо, що за 2008 рік ОСС створив свій сайт, електронну розсилку «Будь першим зі «СтудАльянсом» НТУ «ХПІ» та видав кілька номерів свого друкованого видання «GAZZETTA».

В. Черевко, голова ради старійшин "СтудАльянсу" НТУ "ХПІ"

Активна діяльність ОСС ХПІ відзначена нагородами молодіжних форумів (м. Москва, м. Казань), мультифестивалю (м. Харків) та ін. А це визнання не тільки на рівні університету, а й далеко за його межами. Структура нашого органу студентського самоврядування дозволяє виконувати різноманітні завдання та досягати складних цілей. Це відділ соціального захисту (голова – К. Горобець, Е), відділ культурно-масової роботи (Д. Конопльов, КІТ), інформаційний відділ (О. Винокурова, БФ), відділ міжвузівського та міжнародного співробітництва (О. Калініченко, БФ).

Тож учасники конференції, обираючи Голову ОСС, одностайно підтримали кандидатуру О. Рачкова. Конференція також затвердила резолюцію, у якій студенти-активісти чітко формулюють основні цілі та завдання діяльності ОСС і висловлюють пропозиції, щодо вдосконалення навчального процесу та підвищення якості освіти.

Ректор Л. Л. Товажнянський подякував активістам і відзначив, що завдяки їх діяльності головною фігурою вузу все більше стає Студент. Ректор також висловив сподівання, що позитивний вплив діяльності «СтудАльянсу» скоро буде відчутним і в спортивно-оздоровчих таборах в Алушті та у Фігуровці, запропонував активістам ОСС сприяти вивченню студентами ХПІ іноземних мов. Тоді молодь здобуде більше можливостей практики за кордоном. Високу оцінку діяльності ОСС дали директор Палацу студентів А. Ф. Марущенко та Голова Студентської Ради при ХОДА – Є. Грицьков.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет