Першу міжнародну олімпіаду з «Безпеки життєдіяльності» проведено в НТУ «ХПІ»!

[Є. Ящеріцин, асистент кафедри «ОПтаНС»]
#20 от 28.10.2008

Олімпіади

На знімку: ректор НТУ «ХПІ», професор Л.Товажнянський з переможцями Міжнародної олімпіади з БЖД. Перша зліва – Олена Халявка.

Уже кілька років (з 2004 по 2008) на базі кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища» нашого університету проходить другий тур Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Безпека життєдіяльності».

Враховуючи високий рівень проведення цих заходів, Міністерство освіти та науки України доручило нам провести І Міжнародну студентську олімпіаду цього профілю.

Організаційний комітет очолили заступник Міністра освіти та науки України В.Д. Шинкарук, ректор НТУ «ХПІ», професор Л.Л. Товажнянський, заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти К.М. Лемківський, завідувач сектору цього ж інституту Н.В. Журавльова. Також до оргкомітету ввійшли помічник начальника Головного управління з надзвичайних ситуацій по Харківській області з питань взаємодії із ЗМІ та громадськістю І.В. Лупандін, проректор НТУ «ХПІ», професор Є.І. Сокол, декан механіко-технологічного факультету, професор М.А. Погрібний та інші.

Викладачами кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища» була розроблена програма проведення олімпіади, відповідно до якої змагання проводили за напрямками: «Екологічна безпека» (відповідальні – доценти О.М. Древаль, В.В. Горбенко, ст. викл. Н.Д. Устинова, а також О.О. Кузьменко, С.В. Котлярова), «Техногенна безпека: розслідування нещасного випадку на виробництві» (доцент М.М. Латишева, ст. викл. Т.С. Павленко), «Техногенна безпека: вибух на хімічному комбінаті» (доцент Є.О. Семенов, асистент В.О. Мягкий), «Побутова та рекреаційна безпека» (доцент Л.А. Васьковець, Д.Л. Донський).

У підготовці та проведенні олімпіади брали участь також студенти КІТ факультету: Л. Бабак, М. Бурцев, А. Касилов, Ю. Коноваленко, Є. Мохова, М. Нікулочкіна, А. Губін, С. Половинко, А. Чонка, А. Драч, П. Величко. Також відзначимо важливу роботу студентів-перекладачів ІФ факультету: М. Малихіної, Ю. Меринец, О. Милейко, Д. Желтухіної, Л. Костенко, К. Каспарянц, Д. Удачиної, Н. Собко, М. Шкилько, К. Анцибасової.

Та ось підготовчі роботи було завершено і олімпіада розпочалась. Всього в ній взяло участь 25 студентів з п’яти країн, змагання проводились у двох групах. Так, у першій (основний склад) боролись за перемогу студенти з Варшавського технологічного університету – Баржош Форнольскі та Гжегош Єдінак (Польща); Академії збройних сил ім. генерала М.Р. Стефаника – Л. Гадждосова, М. Рано, М. Пивоварова та Університету м. Зіміна – Л. Венсл, Р. Мадждан (Словаччина), Бєлгородського державного технологічного університету ім. В.Г. Шухова – Т. Фетисова, І. Стрелілова, Ю. Бондаренко, О. Сейгазієва, Р. Яшиніна (Росія), збірна команда України: В. Лапшин (Львівський національний університет безпеки життєдіяльності), В. Коваленко (Східноукраїнський університет ім. В. Даля, м. Луганськ), Г. Євтушенко (Національний університет кораблебудування, м. Миколаїв), О. Халявка (МТ-46 НТУ «ХПІ»). Крім змагань основного складу відбулась також товариська зустріч команд НТУ «ХПІ» (І. Шпак (МТ-35б), В. Гончар (ІФ-54а), Л. Садовенко (ІФ-54б) та НТУУ «КПІ» (Б. Озтурк, Д. Денск, Г. Уилмазлак, Е. Бакис, А. Шеукхі (Туреччина), Є. Хотенко (Україна)).

У результаті роботи авторитетного журі, до складу якого входили голова науково-методичної комісії МОН України з напрямку «Безпека життєдіяльності людини», професор О.І. Запорожець, завідувач кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища», професор В.В. Березуцький, доцент кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища» НТУ «ХПІ» В.В. Горбенко, доцент НТУУ «КПІ» В.В. Пятова, професор Академії збройних сил республіки Словаччини ім. генерала М.Р. Стефаника Ладіслав Хофрейтер, завідувач кафедри «Безпека життєдіяльності» Бєлгородського технологічного університету ім. В.Г. Шухова О.М. Лопанов та завідувач кафедри «Промислова екологія» того ж університету С.В. Свергузова, було визначено переможців.

У загальнокомандному заліку Україна посіла перше місце, Росія – друге, Польща – третє, Словаччина – четверте. У особистій першості переможницею стала Олена Халявка (МТ-46), друге місце – В. Коваленко (Україна), третє – Т. Фетисова (Росія) та В. Лапшин (Україна). У товариській зустрічі перемогу отримала команда НТУ «ХПІ».

Слід відзначити, що до програми олімпіади входили не лише змагання, а й зустріч з керівним складом обласного управління Міністерства надзвичайних ситуацій в Харківській області, знайомство з роботою Служби порятунку «112», відвідування театру опери та балету, арт-галерей. Також був проведений день знайомства, на якому представники команд розповідали про свою батьківщину та учбові заклади, в яких навчаються.

Після кількох днів дощової погоди нарешті визирнуло сонце, осінь розфарбувала листя дерев в яскравожовті та червоні кольори, ніби намагаючись по-своєму привітати учасників та переможців олімпіади. Саме в цей час вони під дружні оплески отримали з рук ректора НТУ «ХПІ», професора Л.Л. Товажнянського цінні подарунки та дипломи учасників олімпіади.

Для того, щоб зберегти пам’ять про олімпіаду для наступних поколінь студентів, учасники збірної команди України зобов’язали Олену Халявку передати на довічне зберігання в музей університету нагороду за І загальнокомандне місце в Першій міжнародній олімпіаді з БЖД – дорогоцінний подарунок у вигляді кулі, що символізує планету Земля, яку від небезпеки захищає парасолька. 15 жовтня ця нагорода була урочисто передана до музею.

На заключному засіданні було сказано чимало добрих слів на адресу ректорату вузу, особисто ректора Л.Л. Товажнянського, проректора Є.І. Сокола, проректора В.О. Кравця, міжнародного відділу НТУ «ХПІ» та його керівника О.А. Гончарова, керівника Центру нових інформаційних технологій В.П. Щетиніна, членів міжнародного журі та організаторів олімпіади, професора В.В. Березуцького, доцента І.В. Гуренко та інших співробітників кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища».

За дорученням оргкомітету олімпіади
Є. Ящеріцин, асистент кафедри «ОПтаНС»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет