Сенс життя, або N+1 = Перемога

[Оксана Бондаренко, ІФ-67а.]
#20 от 28.10.2008

Четвертий міжвузівський семінар «Філософська проблема людини та сенс її буття», що відбувся 18 жовтня, організований кафедрою філософії разом з бібліотекою НТУ «ХПІ». Його учасниками були не лише студенти та викладачі нашого університету, а й гості – представники Харківського Національного університету ім. В.Н. Каразіна, Харківської державної академії залізничного транспорту, Харківського Національного медичного університету, Харківської Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, а також Національної фармацевтичної академії.

В ході семінару було обговорено безліч питань: людина та натовп, свобода і пошук себе як особистості, проблеми сучасної молоді, демографічна криза, культура нового покоління, чи скоріше її відсутність. Також було розглянуто тему війни як вічної супутниці розвитку цивілізації.

Я обрала для себе найцікавішу і найважливішу тему – сенс життя сучасного українця. Хвилює вона мене вже давно, і ось нарешті в мене з’явилася можливість поділитися своїми міркуваннями з іншими. Рік тому між мною, ще недосвідченою першокурсницею, та сусідом по гуртожитку спалахнула суперечка «В чому ж таки сенс людського життя?» Дискутували ми з ним аж до півночі, але так і не дійшли консенсусу. Я наполягала на тому, що кожен з нас так чи інакше прагне стати щасливим. Тоді що ж таке щастя?

Студентам, як і в усі часи, замало простого навчання в університеті. Адже саме зараз перед нами відкривається неймовірно широка дорога, з безліччю різноманітних можливостей на кожному кроці. Ви можете сказати, що вам не вистачає часу. Знаєте, часу завжди замало! Навіть якби доба містила і 30 годин, нам би їх все одно було б не достатньо. Проте чи не помічали ви, що чим більше справ, то тим скоріше виконується кожна з них. Та й на якість це також не дуже впливає…

Особисто я, встигаючи зробити кілька справ за один день, відчуваю, що дійсно живу. Після занять я біжу на засідання Кар’єрного клубу чи ще кудись. Я шукаю себе усюди: в театральному і в танцювальному гуртках, в поетичній секції Спілки письменників. Щось не сподобалось, щось додало нових вражень, а щось стало частиною мене.

Усвідомлюєш власну силу і значимість, і з’являється непереборне бажання підніматися все вище і вище. До свого власного Олімпу. Крізь Терни до зірок… і далі. То може в цьому і є сенс нашого життя – отримувати насолоду від нових звершень! Бути щасливими кожен по-своєму, і всі разом. Варто лишень цього захотіти…

Так я вважала ще тиждень тому. Але одна зустріч змусила мене зняти рожеві окуляри і поглянути на світ трохи по-іншому. Ні, я все ще вважаю, що життя прекрасне. Проте я впевнилась, що світ кольоровий. І, немов веселка, він має і темні відтінки. Співрозмовник ледь не завів мене в глухий кут питаннями: «А що робити, коли життя диктує свої умови? Коли мрії розбиваються вщент на скелях буденності? А що, коли я взагалі не бачу сенсу життя?» Цей хлопець навчається, як і я, на другому курсі. І я впевнена, що подібні думки приходять не лише в його голову. Я пропоную кожному з вас зупинитися на мить і подумати: «А чого власне мені не вистачає для щастя?»

Навіть коли мрії розчиняються у повсякденності, ми мусимо йти далі. І нехай попереду безліч перешкод, злетів і падінь. Кожна маленька перемога – це ще один крок назустріч щастю.

Але доки ми будемо залишатися лише тінями на дні власних сумнівів, доки ми не збагнемо, що життя занадто коротке для того, щоб марнувати свій час в сумнівах, і доки ми будемо пливти за течією, в нас нічого не вийде.

І як каже моя подруга: «Нехай n – натуральне число. Так ось, впавши n разів, підніміться n+1!»

Висловлюємо велику подяку викладачам кафедри філософії Наталії Борисівні Годзь, Віктору Івановичу Міщенку та співорганізаторам семінару – директору бібліотеки НТУ «ХПІ» Ларисі Петрівні Семененко та працівникам Світлані Володимирівні Койсиній, Ользі Валентинівні Корякіній.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет