Наука і виробництво

#18-19 от 15.10.2008

На знімку: виставку «Наука і виробництво» відвідали Посли Російської Федерації В.С. Черномирдін та Кенії Й.В. Cоспетер Магіта Мачаге. Пояснення їм дає проректор НТУ «ХПІ», професор А.П. Марченко.

З 20 по 21 вересня у Харкові проходив Великий Слобожанський ярмарок. У його рамках відбулась міжнародна виставка «Наука і виробництво», в якій активну участь взяв наш університет. На виставковому стенді презентувались 28 високих технологій, конструкцій, зразків обладнання, розроблених вченими вузу в галузях машинобудування, електро- і енергозбереження, комунальної енергетики, інформаційно-вимірювальної техніки та автоматизованих систем управління, хімічних та біохімічних технологій, охорони навколишнього середовища, ливарного виробництва тощо.

Жвавий інтерес викликали досягнення кафедри ФМНП в галузі напівпровідникових наноструктур та надграток. Були також представлені перспективні технологічні схеми утилізації меланжів (окислювачів ракетного палива). Заслуженим попитом користувалась установка на основі використання імпульсного коронного розряду з розширеною зоною іонізації для технологій захисту навколишнього середовища, розроблена вченими НДПКІ «Молнія». Вперше ця установка демонструвалася цього року на виставці «Барвиста Україна» і стала переможницею у Всеукраїнському конкурсі «Кращий вітчизняний товар 2008 року». Нагороджена Дипломом конкурсу й Золотою медаллю.

Установка впроваджена на підприємстві «ЕЛГА» з переробки токсичних відходів (м. Шостка, Сумська область).

Виставковий стенд відвідали голова Харківської облдержадміністрації А.Б. Аваков, його заступники, начальники відділів, Посол РФ в Україні В.С. Черномирдін, Посол Кенії Й.В. Cоспетер Магіта Мачаге, численні відвідувачі і провідні фахівці харківських підприємств та наукових установ. Пояснення їм давали проректор з наукової роботи, професор А.П. Марченко та інші представники університету. За час роботи виставки стенд відвідали понад 500 зацікавлених осіб, представників вузів, виробництва і науки. Відвідувачі дали високу оцінку науковим розробкам НТУ «ХПІ».

За активну участь у виставці, демонстрацію сучасних високих технологій і перспективних розробок наш університет нагороджено Почесною грамотою Харківської облдержадміністрації, яку А.Б. Аваков вручив нашому ректору Л.Л. Товажнянському.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет