О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Університет – це зібрання розумних людей навколо гарної бібліотеки


[С. Кулікова, заступник директора бібліотеки]
#15-16 от 15.09.2008

Цей вислів Томаса Карлейля, англійського філософа ХІХ ст., актуальний і сьогодні.

Науково-технічна бібліотека є навчальним, науковим, інформаційним та культурно-просвітницьким структурним підрозділом університету, центром розповсюдження знань, та забезпечує творами друку й іншими інформаційними матеріалами навчальний, науковий та виховний процеси.

Стратегічний напрямок розвитку вищої освіти України пролягає на шляху входження до Болонського процесу, до відповідності його вимогам. Це ступенева освіта (бакалавр, магістр), єдина кредитно-модульна система, мобільність студентів і викладачів, гарантія якості освіти, навчання впродовж усього життя, визнання в усій Європі професій, здобутих у вузах України, утвердження критеріїв освіти протягом усього життя людини.

Дотримання принципів повноти і оперативності, диференційованого підходу, комфортності обслуговування, формування сучасного демократичного стилю діяльності бібліотеки є необхідними ознаками сучасної університетської бібліотеки.

Призначення бібліотеки і бібліотечної професії – сприяти розвитку людини, що передбачає: забезпечення кожному рівного та вільного доступу до надбань культури, джерел інформації, знань; систематичне вивчення культурних інтересів, інформаційних потреб і запитів користувачів з метою їх задоволення; використання і розвиток методів, засобів, процесів і технологій, а також фахових знань і позитивних мотивацій, що допомагають бібліотекарям реалізувати професійні цілі.

Зміст поняття «сучасна бібліотека» – багатоаспектний: вона є вікном у світ, засобом, що забезпечує безперервність розвитку і спадкоємність культури, гармонізатором соціальних відносин, елементом системи навчання, самоосвіти, духовного, естетичного і професійного вдосконалення особистості. Від якості роботи бібліотеки залежить якість знань як сучасних, так і майбутніх поколінь.

Студенти користуються ресурсами та послугами бібліотеки з часу вступу до вищого навчального закладу і протягом усього навчання, а активні читачі і після завершення навчання продовжують свій читацький стаж. Науково-технічна бібліотека щорічно надає послуги 27 тис. читачам, видає понад 600–800 тис. примірників документів. Кожен рік бібліотеку відвідують близько 400 тис. читачів.

«Скарбом» кожної бібліотеки є її фонди. Бібліотека нашого університету має наукові, навчальні, художні видання українською, російською та іноземними мовами, універсальний фонд періодичних видань.

Ми пишаємося тим, що з року в рік зростає не лише обсяг бібліотечного фонду, сьогодні він налічує понад 1570 тис. примірників, та кількість читачів, а зростає й духовний та матеріальний рівень.

Важливою подією в історії бібліотеки стало впровадження сучасної інтегрованої системи IRBIS, завдяки якій реалізовані автоматизовані технології основних бібліотечних процесів. Нове програмне забезпечення дає можливість автоматизувати процес обслуговування читачів.

Значним, можна сказати, історичним досягненням університету стало рішення ректорату НТУ «ХПІ» про будівництво книгосховища науково-технічної бібліотеки на 2 млн. томів, фінансування Кабінету Міністрів України на початку будівництва, вагома допомога Асоціації випускників ХПІ, ректорату вузу.

Протягом останніх років бібліотека бере активну участь у навчально-виховному процесі вузу. Жодна вузівська науково-практична конференція не проходить без новітньої оперативної наукової інформації, книжкових виставок і переглядів.

Запорукою успішної роботи бібліотеки є професіоналізм бібліотекарів, бібліографів, програмістів. У бібліотеці працює 80 чарівних жінок. Як іноді їм нелегко доводиться працювати, але їх безмежна відданість своїй професії вражає. Саме вони своєю повсякденною працею творять історію бібліотеки. Саме вони знають, що потрібно читачам і як зробити бібліотеку більш привабливою.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет