О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

У реальних виробничих умовах


[В. Задорожний, Ю. Гончар, А. Марущенко, студенти групи О-43а]
#15-16 от 15.09.2008

Наш університет готує найкращих спеціалістів у різних галузях промисловості та науки. Запорукою високих досягнень та результатів є впровадження сучасних методів навчання. Одним з них є навчання в ігровій формі, що передбачає проведення рольових ігор та занять, максимально наближених до реальних виробничих умов.

Студенти можуть реально оцінити всю складність, важливість та відповідальність ситуацій, в які потрапляє випускник у виробничих умовах.

Однією з передових кафедр, що впроваджує такі сучасні методи навчання, є кафедра технології жирів. Цього року проводилось ювілейне, п’яте ігрове проектування. В ньому брали участь дві команди студентів з груп О-43а та О-43б. Тема була спільною для обох бригад – «Олійно-жировий комбінат майбутнього». В рамках ігрового проектування була проведена науково-дослідна робота: поставлені експерименти та отримані дані, які стали основою для розробки комплексної схеми виробництва. Кожна бригада розробила свою власну схему, запропонувавши новітні методи обробки сировини та апаратурне оформлення, що відповідає сучасним тенденціям розвитку олійно-жирової промисловості.

Незважаючи на всю складність поставлених задач, робота проходила без напруження, бо керівники бригад професор Леонід Іванович Перевалов та доцент Алла Валентинівна Попсуйшапка змогли створити дружні та невимушені умови. Кожна зустріч та обговорення результатів дослідження за традицією проводились за чашкою гарячого чаю з солодощами.

Результати були винесені на суд викладачів кафедри технології жирів та провідних спеціалістів олійно-жирової галузі. Вони висловили свої зауваження та похвалу якості виконаної роботи. Кожен учасник ігрового проектування був нагороджений пам’ятними подарунками від своїх наставників.

Інноваційний підхід до виконання курсового проекту – справа плідна та доцільна. Завдяки ігровому проектуванню ми набули навичок роботи у колективі. Кожен член бригади проводив копіткий пошук інформації, аналіз статей та патентних матеріалів. Працюючи в команді, ми навчилися синхронізувати та координувати дії один одного. Кожен студент розкрив свій творчий потенціал і вклав вагомий внесок у спільну справу. Ігрове проектування – це перша сходинка до вирішення проблем технології виробництва та до впровадження економічно вигідних і доцільних нових рішень.

Викладачі кафедри інтенсивно впроваджують такий метод навчання і у виконання лабораторних робіт, які проводяться у вигляді рольових ігор. Кожен студент має можливість спробувати себе у якості технолога виробництва, начальника цеху, інспектора охорони праці та начальника відділу кадрів. Таким чином студенти готують себе до якісного виконання майбутніх професійних обов’язків.

Висловлюємо подяку своїм викладачам: Л.І. Перевалову, А.В. Попсуйшапці, О.І. Мочаловій, О.М. Півень та завідувачу кафедри технології жирів, професору Ф.Ф. Гладкому.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет