О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Роки навчання в Політехнічному проходять недарма


[Підготувала П. Ніколенко]
#13 от 17.06.2008

ІІ Університетcька науково-практична конференція магістрантів НТУ «ХПІ» відбулася в нашому університеті 25–27 березня. Цього року 450 магістрантів вирішили представити свої доповіді. Олександр Євгенійович Сквачевський, аспірант третього року навчання, голова Ради молодих учених ТМ факультету розповів:

– Студенти ТМ факультету працювали на конференції у секції «Наукові проблеми транспортного машинобудування». Взагалі у конференції брали участь всі магістри 6 курсу та деякі студенти 5 курсу. Треба сказати, що у порівнянні із І конференцією (2007 р.) рівень виконання робіт значно підвищився. Крім цього, враховувалося і подання матеріалу студентами, оформлення робіт. Наприклад, Галина Пацукова (ТМ-52) брала участь у цій конференції вже другий раз. Тут вона представила роботу «Високошвидкісний рейковий транспорт з кузовом, що нахиляється». Ця робота була дуже добре оформлена, та викликала дискусію і великий інтерес у аудиторії. Цю доповідь також високо оцінила начальник відділу аспірантури – Ірина Ігорівна Степанова.

До редакції газети «Політехнік» завітали магістри – учасники конференції – Володимир Матвєєнко (ТМ-42б), Олексій Бондаренко (ТМ-32) та Іван Яловол (ТМ-22б). Вони розповіли про свої роки навчання в університеті.

Володимир Матвєєнко прийшов у ХПІ після технікуму. Вчитись завжди було цікаво, а ще цікавіше виступати на конференціях. Так, у 2007 році, хлопець брав участь у Всеукраїнському конкурсі наукових робіт студентів – його робота була присвячена акумуляторній системі вприскування Common Rail. Володимир зробив математичну модель системи, яка дозволяє моделювати роботу системи без проведення експериментів та зайняв почесне ІІ місце. Керівником цієї роботи був к. т. н., доцент кафедри ДВЗ А.О. Прохоренко.

У науково-практичній конференції Володимир виступав із доповіддю, що є частиною магістерської роботи – він розробляв математичну модель насос-форсунки з електромагнітним клапаном для суднового дизельгенератора 6ЧН26/34. Магістерська робота теж виконувалася під керівництвом доцента А.О. Прохоренко.

Зараз Володимир Матвєєнко захищає магістерську роботу. Хлопець каже, що кафедра ДВЗ дала йому суттєві знання. Адже тут працюють прекрасні викладачі, закохані у свою справу. Це доценти кафедри ДВЗ Іван Данилович Васильченко, Володимир Тихонович Коваленко, що був у Володі керівником бакалаврського проекту та, звичайно, Андрій Олексійович Прохоренко – вони стали для юнака справжніми наставниками, пам’ять про яких він пронесе через усе своє життя.

Олексій Бондаренко прийшов до Політеху за порадою мами, що у свій час закінчила наш вуз та працює техніком-конструктором. Юнак готує до захисту магістерську роботу за складною темою, присвяченою оптимізації параметрів трьохвальних коробок передач, під керівництвом доцента кафедр ТММ та КГМ Олександра Віталійовича Устименка, який завжди допомогає хлопцю консультацією та радою. До речі, після вступу до аспірантури, Олексій буде продовжувати опрацьовувати свою тему, адже вона перспективна, та ще мало розроблена. Треба сказати, що зацікавився наукою хлопець на четвертому курсі, беручи участь у конкурсі бакалаврських робіт на кафедрі КГМ. Там зайняла перше місце його робота з модернізації підвіски колісних бойових машин, результатом якої стало значне покращення характеристики плавності ходу машини. Керівником його був доцент кафедри КГМ Владислав Васильович Дущенко.

У науково-практичній конференції Олексій брав участь уперше. Тема його доповіді пов’язана із математичним моделюванням руху колісних машин, основою її стала бакалаврська робота.

Студенти, доповіді яких були визнані Радою молодих учених кращими, представили свої роботи на пленарному засіданні. Одним з них був Іван Яловол.

Іван вчиться на кафедрі «Автомобіле- і тракторобудування» на спеціальності «Колісні та гусеничні транспортні засоби». Спеціалізація хлопця – трактори. Він прийшов до ХПІ озброєний «червоним» дипломом Харківського автотранспортного технікуму (спеціальність «Ремонт та обслуговування автомобілів та двигунів»). Іван завжди був активним та зацікавленим студентом, брав участь у Всеукраїнській олімпіаді з дисципліни «Опір матеріалів». У 2007 році хлопець посів почесне ІІ місце на Всеукраїнській олімпіаді з дисципліни «Автомобілі та автомобільне господарство».

На ІІ Університетській науково-практичній конференції магістрантів Іван представляв свою доповідь, що є частиною магістерської роботи, на пленарному засіданні. Тема доповіді – «Розрахунково-теоретичне обґрунтування найбільш раціонального гідрооб’ємного механізму повороту для гусеничних тракторів Харківського тракторного заводу». Цей механізм Іван розробляв разом із д. т. н., професором, завідувачем кафедри АТ, академіком Академії освіти України – Вадимом Борисовичем Самородовим, що є керівником магістерської роботи Івана Яловола. Юнак винайшов нову конструкцію механізму повороту та навіть отримав разом з Вадимом Борисовичем Самородовим Державний патент України № 30627. У своїй роботі Іван розглядає 3 конструкції механізму повороту, одна з яких належить йому.

«На конференції я представив частину своєї роботи з досліджень та вибору найраціональнішої конструкції. Демонстрував графіки просторово-топологічних залежностей, які підтверджували, що конструкція механізму повороту, яку ми розробили із В.Б. Самородовим, має більший ККД за будь яких умов експлуатації. Наша конструкція більш надійна та проста, ніж інші, що використовують у тракторах, при тому, що розроблений механізм повороту значно простіший у виконанні».

Іван розповідає, що труднощів у нього під час виконання роботи не виникало, він пояснює це тісною співпрацею з керівником своєї роботи.

«Я буду вступати до аспірантури, – каже Іван, – адже мені цікаво займатися науковими дослідженнями. Добре було б залишитися працювати на рідній кафедрі. В нас прекрасні викладачі, наприклад, д. т. н., професор Дмитро Макарович Митропан, що читав мені спеціальні дисципліни з побудови та розрахунку конструкцій тракторів. Також це к. т. н., доцент Олексій Юрійович Ребров, що давав мені консультації по ходовій частині трактора. Я дуже вдячний к. т. н., доценту Андрію Володимировичу Рогову, що був в мене керівником бакалаврського проекту за темою «Розробка безступеневої коробки передач для лісогосподарського трактору» і к. т. н., доценту Миколі Єгоровичу Сергієнку, завдяки своєчасній допомозі якого я зміг посісти ІІ місце на Всеукраїнській олімпіаді в 2007 році».

У нас прекрасний вуз, який дає змогу отримати великі знання. Тому студенти, яким пощастило навчатися в НТУ «ХПІ», повинні займатися перш за все своєю головною справою – вчитися, і вчитися добре! Так вважають найкращі студенти Політеху!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет